Hlavní obsah

Domácí sušenky s lentilkami

Hodnocení:
(51)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
nízká

Děti milují sušenky a moc rády pomáhají maminkám v kuchyni. Není proto nic jednoduššího než si klidně společně nějaké upéct. Bude vás to bavit!

Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 125 g cukru krupice
  • 150 g třtinového cukru
  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1.5 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 225 g másla
Na dochucení a ozdobu
  • 175 g čokolády
  • 2 krabičky lentilek
  • 50 g sušených brusinek
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte oba druhy cukru a mouku prosátou s jedlou sodou. Přidejte obě vejce, med a na kousky nakrájené změklé máslo. Ze všech ingrediencí pak rukama vypracujte jednolité těsto, které nechte asi 15 minut odpočinout v lednici.

Krok 2: Zatím si nachystejte zbytek: čokoládu nasekejte na malé kousky, brusinky pokrájejte. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Těsto rozdělte na třetiny. Jednu třetinu promíchejte s čokoládou, druhou třetinu s brusinkami a třetí nechte čistou.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 3: Z těsta tvořte v rukách kuličky o průměru asi 2–3 cm, záleží, jak velké chcete hotové sušenky mít. Hotové kuličky pak rovnejte s dostatečnými rozestupy vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky při položení na plech vždy trochu rozplácněte, aby držely na místě. Do sušenek z čistého těsta vmáčkněte vždy asi 3–4 lentilky.

Krok 4: Připravené sušenky vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 12 minut dozlatova. Zakousnout se do nich můžete klidně hned po vyndání z trouby, ale pozor na spálené jazyky!

ynezorPumanzeSaNyknalC