Hlavní obsah
3,2
(14)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Když vás honí mlsná a nemáte čas na složité pečení, je nejlepší sáhnout po receptu na nějakou dobrou roládu. Když ji navíc promažete skvělým čokoládovým krémem se zakysankou, nebudete už chtít jinou!

45 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
  • 6 ks vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru krupice
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 g hořké čokolády
  • 4 lžíce borůvkové marmelády
Posypání utěrky a k podávání
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Základem úspěchu je mít vajíčka ohřátá na pokojovou teplotu a řádně předehřátou troubu. Tu proto zapněte na 180 stupňů a pusťte se do díla. Je to vážně jednoduché! Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte ve vysoké míse do tuha, pomůže vám s tím i špetka soli nebo lžíce studené vody. Do sněhu pak postupně zašlehejte cukr, jeden žloutek po druhém a nakonec i polohrubou mouku. Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte asi 12 minut. Když se těsto na krajích začne samo odlupovat od papíru, je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Čistou utěrku posypte cukrem krupice, upečený plát na ni překlopte a opatrně sloupněte pečicí papír. Pak roládu opatrně zaviňte a nechte úplně vychladnout. Mezitím si nachystejte krém.

03.

Čokoládu rozpusťte v parní lázni nebo mikrovlnce (zejména v té dávejte pozor, abyste čokoládu nespálili) a smíchejte ji se zakysanou smetanou a třemi lžícemi borůvkové marmelády. Vychladlou roládu opatrně rozviňte, namažte ji krémem a srolujte zpět – tentokrát už bez utěrky :-). Roládu dejte ztuhnout asi na hodinu do lednice, aby krém při krájení nevytékal, a před podáváním ji zlehka pocukrujte moučkovým cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám