Článek
Dianu možná znáte už z článků Recepty od čtenářů: Koláč s borůvkami a jablky nebo Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády. A protože naši redakci tahle sympatická maminka na mateřské dovolené i nadále zásobovala úžasnými recepty s ještě krásnějším ztvárněním, rozhodli jsme se ji oslovit pro dlouhodobější spolupráci.
V prvním díle našeho nového seriálu se s vámi Diana podělí o svůj oblíbený dort, jehož hlavní ingrediencí je vedle zmiňovaných zelených jablek tvaroh. Už se chystáte do kuchyně? :-)
Na formu o průměru 22–24 cm potřebujete:1 balení (6 ks) plátkové želatiny, 5 zelených jablek, 80g másla, 50 g třtinového cukru, 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce (je mokřejší než ten v celofánu), podle chuti asi 50 g moučkového cukru a 250 ml smetany ke šlehání.
Na „těsto“ potřebujete: 250 g máslových sušenek a 70 g másla.

Sušenky, zelená jablka, tvaroh. Z toho nemůže být nic nedobrého!Foto: Ondřej Hošt
Začněte tím, že si připravíte spodek dortu ze sušenek, ten je stejný jako u klasického cheesecakeu: sušenky rozdrťte, promíchejte s rozpuštěným máslem, udusejte je na dno formy a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, aby se vše spojilo hezky dohromady. Formu pak vyndejte a nechte úplně vychladnout.

Místo formy můžete použít dortovou obruč, které dno přiděláte z pečicího papíruFoto: Ondřej Hošt
Čtyři jablka (páté si nechte na ozdobu) oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na malé kostičky a orestujte je na másle spolu s cukrem a skořicí. U množství cukru zohledněte, jak moc sladká jsou jablka sama o sobě! Na šťávě, kterou jablka pustí, je poduste doměkka, trvá to asi 10 minut.

Jablka poduste s cukrem a skořicíFoto: Ondřej Hošt
Mezitím vyšlehejte šlehačku dotuha a plátky želatiny namočte do studené vody. K tvarohu přidejte cukr a míchejte tak dlouho, až bude úplně hladký.

Tvarohová část dortu musí tuhnout aspoň 5-6 hodinFoto: Ondřej Hošt
Nabobtnalou želatinu vmíchejte do teplých podušených jablek, přidejte tvaroh a úplně nakonec i šlehačku. Směs nalijte na vychladlé sušenkové dno, vršek uhlaďte a dejte ztuhnout aspoň na 6 hodin (ideálně však přes noc) do lednice. Nakonec dort ozdobte posledním jablkem.

Uznejte sami, kdo by odolal téhle nádheře!Foto: Ondřej Hošt
Líbí se vám dnešní recept? Příští čtvrtek se můžete těšit na skutečně snadný čokoládový koláč s lesním ovocem!