Článek
Dianu možná znáte už z článků Recepty od čtenářů: Koláč s borůvkami a jablky nebo Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády. A protože naši redakci tahle sympatická maminka na mateřské dovolené i nadále zásobovala úžasnými recepty s ještě krásnějším ztvárněním, rozhodli jsme se ji oslovit pro dlouhodobější spolupráci.
V prvním díle našeho nového seriálu se s vámi Diana podělí o svůj oblíbený dort, jehož hlavní ingrediencí je vedle zmiňovaných zelených jablek tvaroh. Už se chystáte do kuchyně? :-)
Na formu o průměru 22–24 cm potřebujete:1 balení (6 ks) plátkové želatiny, 5 zelených jablek, 80g másla, 50 g třtinového cukru, 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce (je mokřejší než ten v celofánu), podle chuti asi 50 g moučkového cukru a 250 ml smetany ke šlehání.
Na „těsto“ potřebujete: 250 g máslových sušenek a 70 g másla.
Sušenky, zelená jablka, tvaroh. Z toho nemůže být nic nedobrého!
Začněte tím, že si připravíte spodek dortu ze sušenek, ten je stejný jako u klasického cheesecakeu: sušenky rozdrťte, promíchejte s rozpuštěným máslem, udusejte je na dno formy a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, aby se vše spojilo hezky dohromady. Formu pak vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Místo formy můžete použít dortovou obruč, které dno přiděláte z pečicího papíru
Čtyři jablka (páté si nechte na ozdobu) oškrábejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na malé kostičky a orestujte je na másle spolu s cukrem a skořicí. U množství cukru zohledněte, jak moc sladká jsou jablka sama o sobě! Na šťávě, kterou jablka pustí, je poduste doměkka, trvá to asi 10 minut.
Jablka poduste s cukrem a skořicí
Mezitím vyšlehejte šlehačku dotuha a plátky želatiny namočte do studené vody. K tvarohu přidejte cukr a míchejte tak dlouho, až bude úplně hladký.
Tvarohová část dortu musí tuhnout aspoň 5-6 hodin
Nabobtnalou želatinu vmíchejte do teplých podušených jablek, přidejte tvaroh a úplně nakonec i šlehačku. Směs nalijte na vychladlé sušenkové dno, vršek uhlaďte a dejte ztuhnout aspoň na 6 hodin (ideálně však přes noc) do lednice. Nakonec dort ozdobte posledním jablkem.
Uznejte sami, kdo by odolal téhle nádheře!
Líbí se vám dnešní recept? Příští čtvrtek se můžete těšit na skutečně snadný čokoládový koláč s lesním ovocem!