Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Červený rybíz patří k českému létu stejně neodmyslitelně jako třeba jahody. Pokud ještě košík máte, pusťte se hned do pečení dortu. Není nijak náročný a rodinu jím okouzlíte.

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 100 g marcipánu
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
Krém a poleva
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 200 g červeného rybízu
  • 200 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 balení želatiny
K podávání
  • 1 hrst rybízu
  • 5 ks čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a tvaroh a vejce vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny (šlehat je potřeba klidně 10 minut, aby pěna byla opravdu vysoká a pevná), přidejte nakrájený marcipán a do pěny ho vešlehejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a vmíchejte do vaječné směsi. Těsto nalijte do pečicím papírem pečlivě vyložené formy a dejte péct asi na 20 minut do trouby. Pak ho vyndejte a nechte vychladnout – mezitím si očistěte ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý puding, který za častého míchání nechte vychladnout. Do studeného pudinku (stačí pokojová teplota) vmíchejte tvaroh, 4 lžíce moučkového cukru.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Vychladlý korpus uprostřed prořízněte, spodní polovinu obložte pásem pečicího papíru a sepněte zpět dortovým ráfkem. Na spodní část těsta namažte polovinu tvarohového krému, posypte rybízem, potřete druhou částí krému a přiklopte horní částí korpusu. Pokud by ta byla příliš naběhnutá do kopce, buď ji seřízněte, nebo jednoduše přiklopte řezem navrch – povrch musí být rovný.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Jahody rozmixujte dohladka. Dortovou želatinu smíchejte s cukrem, v kastrůlku zalijte 100 ml vody a nechte přejít varem (nebo postupujte podle návodu na obalu). Pak přimíchejte jahodovou kaši a vzniklou polevu rozetřete po povrchu dortu.

Hotový dort dejte aspoň na 4 hodiny ztuhnout do lednice a podávejte takto vychlazený – i v současných vedrech vás příjemně osvěží.

Související témata:

Načítám