Hlavní obsah

Hit podzimní kuchyně: Slaný koláč s lahodnou zeleninou a smetanou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť na něco slaného? A co byste řekli na kombinaci křehkého těsta s bohatou zeleninovou náplní? Věřte, že nebudete sami, kdo bude z výsledku nadšený! A ta vůně...

Článek

Slané koláče začínají být stále oblíbenější. Alespoň u nás doma tomu tak je. A když je zrovna nepečete pro rodinu, můžete jimi udělat radost přátelům, kteří si s tímto jedlým dárkem jistě poradí. Přináším vám proto inspiraci na skvělý zeleninový koláč.

Zeleninový koláč

Na korpus (dortovou formu o průměru 20 cm) potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce mléka, špetku soli

Na náplň: ½ lilku, ½ cukety, ½ červené papriky, 2 menší červené řepy, 10 ks cherry rajčat, 50 g zelených oliv bez pecek, 125 g mozzarelly, 250 ml smetany, 4 vejce, 4–6 snítek čerstvého tymiánu, olivový olej, sůl, pepř, máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup: Připravte si těsto. K prosáté mouce přidejte špetku soli a na kousky pokrájené máslo. Spojte máslo s moukou a přidejte rozšlehané vejce s mlékem. Vypracujte těsto, vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a dejte chladit alespoň na půl hodiny do lednice.

Zatímco je těsto v lednici, připravte si zeleninu. Lilek, cuketu, červenou papriku a oloupané řepy pokrájejte na větší kousky, cherry rajčata přepulte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, přidejte tymián, zakápněte olivovým olejem a pečte při 180 stupních přibližně půl hodiny. Nechte vychladnout.

Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry a přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto by mělo dosahovat až k vrchnímu okraji. Dno korpusu propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zasypejte fazolemi na pečení. Vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a nechte v troubě 15 minut zezlátnout.

K vychladlé zelenině přidejte přepůlené olivy a na kousky pokrájenou mozzarellu. Z předpečeného korpusu odstraňte papír i fazole a naplňte ho zeleninovou směsí. Smíchejte smetanu a vejce, osolte, opepřete, přidejte trochu čerstvého tymiánu a zalijte zeleninu v korpusu. Pečte při 180 stupních asi hodinu dozlatova.

Tip: Zeleninu můžete obměňovat dle libosti. Koláč bude skvěle chutnat také s modrým sýrem.

Chcete překvapit své nejbližší? Máme pro vás skvělý tip na jedlé dárky hotové do deseti minut!

Reklama

Načítám