Hlavní obsah

Italská klasika: Rajčatový koláč s mozzarellou a bazalkou!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dnes si můžete připravit rajčatový quiche s mozzarellou a bazalkou. Tuto pochoutku doma hravě zvládnete! Jen pozor, je možné, že linoucí se vůně přiláká i nečekanou návštěvu.

Článek

Caprese, italský salát s mozzarellou, rajčaty a bazalkou, je známý a oblíbený po celém světě. Servíruje se především jako předkrm, ale už jste se zajisté setkali také s caprese pizzou, těstovinami nebo jinými variacemi na tuto pochoutku.

Já vám dnes představím tip na vynikající caprese quiche, který je opravdu k zakousnutí. Lahodit bude nejen vaší chuti, ale i oku. A je to vlastně i dobrý nápad na jedlý dárek třeba pro toho, kdo si nepotrpí na sladké. Mě by takový dárek rozhodně potěšil!

Caprese quiche

Na korpus (formu o průměru 27 cm) potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce mléka, špetku soli, máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy, fazole na zatěžkání těsta. Na náplň: 250 g mozzarelly, 250 g cherry rajčat, asi 20 větších lístků bazalky, 3 vejce, 80 ml smetany, 70 ml mléka, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku

Postup: Nejprve si připravte těsto. K prosáté mouce přidejte sůl a na kousky pokrájené máslo. Spojte máslo s moukou a přidejte rozšlehané vejce s mlékem. Vypracujte těsto, vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a dejte na 30 minut vychladit.

Vychlazené těsto vyválejte, přeneste do vymazané a vysypané formy a prsty je zatlačte do formy tak, aby dosahovalo až k jejímu vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte jej pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Korpus nechte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut zezlátnout.

Nyní si připravte náplň. Smíchejte vejce, smetanu, mléko, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Mozzarellu pokrájejte na plátky, cherry rajčata překrojte na půlky a opláchněte lístky bazalky. Do připraveného korpusu postupně vyskládejte mozzarellu, rajčata a bazalku. Zalijte připravenou náplní a pečte dozlatova asi 45 minut. Quiche podávejte ještě zatepla nebo vychlazený.

Tip: Můžete použít i normální rajčata. Já jsem zvolila cherry, protože mají sladší chuť. Quiche ozdobte při podávání čerstvou bazalkou.

Nebo byste raději vyzkoušeli cibulový, cuketový či tuňákový koláč? Inspirovat se můžete v článku Tip na parádní večeři: Tři slané koláče, které nemají chybu! 

A jaké slané koláče doma pečete vy?

Reklama

Načítám