Hlavní obsah

Sluneční brýle podle tvaru obličeje: Tyhle vám budou slušet!

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více slunečných dnů láká ke koupi nových slunečních brýlí. Jak si vybrat ty pravé, které vám budou slušet? V době on-line nákupů můžete donekonečna vybírat z nabídky e-shopů, ale abyste si nekupovaly zajíce v pytli, připravili jsme pro vás manuál!

Článek

Tvar brýlí, jak dioptrických, tak i slunečních, by měl být kontrastem k vašemu tvaru obličeje, a tím pádem buďto zmírnit, nebo podtrhnout vaše rysy. My vám poradíme, do jakých investovat jednak podle vašeho tvaru obličeje, ale také podle posledních trendů. V čem budete letos na sluníčku in?

Pokud chcete držet s módou krok, pořiďte si retro kočičí brýle, které jsou co nejužší, nebo naopak velké hranaté obroučky, které připomínají ty, které nosila vaše prababička. Pak by se do vašich hledáčků měly dostat kulaté a jen jemně zabarvené, například do růžova, červena nebo světle modra – boho návrat do 70. let jako vyšitý.

To, co bylo dřív praktické a jen pro poplety, kteří brýle pořád někde nechávali, se letos stalo trendem – brýle se šňůrkou, nejlépe stříbrnou nebo zlatou, jsou zase „in“. Také se nemusíte bát vynést do města k ležérnímu outfitu brýle ve sportovním stylu, které vypadají spíš jako modely na cyklistiku, nebo mají vrchní část obruby úplně rovnou a masivní, a připomínají tak ochranný štít. Jaké budou ty pravé pro vás?

Čtvercový obličej

Široké čelo i brada, výrazné lícní kosti – ostré rysy zjemní nejlépe obroučky dokulata nebo s oblými hranami. Vyhněte se ostře hranatým obroučkám.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 299 Kč; Mango, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Muscat, 3199 Kč; Ray-Ban, 3990 Kč, prodává Easy OpticFoto: Archiv firem

Oválný obličej 

Tento tvar obličeje si může pískat, protože ať sáhnete po jakýchkoli, budou vám s velkou pravděpodobností slušet. Můžete si dovolit opravdu experimentovat.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kapten & Son, 1817 Kč (původně 2597 Kč), prodává e-shop About You; Solaris, 1690 Kč, prodává GrandOpticalFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Unofficial, 2690 Kč, prodává GrandOptical; Zara, 499 KčFoto: Archiv firem

Kulatý obličej

Kulatý obličej potřebuje opticky prodloužit a zúžit. Na kulaté obroučky můžete bohužel rovnou zapomenout, ale skvěle vám padnou kočičí nebo hranaté.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 299 Kč; Ray-Ban, 3840 Kč, prodává Easy OpticFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto: oboje Bershka, 299 Kč Foto: Archiv firem

Obličej tvaru srdce

Brada a čelisti jsou užší oproti čelu. V tomto případě můžete volit obroučky, které jsou výraznější nebo mají kočičí a kulatější tvar.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 549 Kč; Vogue, 2990 Kč, prodává Easy OpticFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Unofficial, 2690 Kč, prodává GrandOptical; Ray-Ban, 2350 Kč, prodává e-shop Vaše čočkyFoto: Archiv firem

Pozor na filtry

Při hledání ideálních brýlí nezapomeňte kromě vzhledu kontrolovat údaje o slunečních filtrech. Podle odborníků byste měli hledat hodnoty UV 400 nebo se orientovat podle stupně ochrany (od 0, mírně zabarvené, až po 4, velmi tmavě zabarvené pro extrémní světelné podmínky). Jedině tak dělají sluneční brýle to, co opravdu mají – chrání zrak.

Dávejte si tedy pozor na levné obruby s tmavými skly bez UV filtrů. Zornice se kvůli tomu, že je sklo tmavé, při pobytu na slunci nezúží, a tím pádem do sebe oko vstřebává všechno škodlivé záření, před kterým mají právě UV filtry chránit. Je to tedy horší, než kdybyste na sobě žádné brýle neměli.

Jaký styl slunečních brýlí máte rádi vy? Kvalitě dioptrických brýlí z tržnic a obchoďáků jsme se věnovali před časem.

Související témata:

Načítám