Hlavní obsah

Slupka od banánu? Pomůže s bradavicí i při stěhování!

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Reklama

Co uděláte se slupkou, když dojíte banán? Jestli skončí v nejbližším koši, pak děláte velkou chybu. Asi byste měli vědět, s čím vším vám může pomoci.

Článek

Banán je oblíbeným ovocem, které vlastně nemizí z našeho jídelníčku po celý rok. Jestli jste si do dneška mysleli, že z něj jde využít jen vnitřek, tedy to, co schovává slupka, budete se divit.

O banánové slupce se toho můžete dočíst spoustu – například, že obsahuje hodně živin, vlákniny a antioxidantů. Vhledem k tomu, že banány jsou ale chemicky ošetřovány, nemůžeme konzumaci slupek doporučit. Snad s výjimkou situace, kdy se dostanete do zemí jejich původu a budete stát přímo pod banánovníkem.

Kosmetické využití banánové slupky

Když jsme zmínili tělu velmi příznivé látky, které v banánové slupce jsou, pak jsme mysleli hlavně hořčík, draslík a mangan. Obsahují i lutein, který pleť hydratuje a vypíná. Právě díky těmto vlastnostem se hodí na spoustu věcí:

  • Bělí zuby - Ukrojte kus slupky a přejíždějte její vnitřní částí po zubech. Pak vypláchněte. Pokud to budete pravidelně opakovat, zuby se vybělí.
  • Odstraní kruhy pod očima - Kousky banánové slupky přiložte pod oči a nechejte asi 15 minut působit. Pokožku vybělí, vypnou a hydratují.
  • Vyhladí tvrdé paty - Máte na patách suchou kůži? Potírejte ji banánovou slupkou, potom si navlékněte bavlněné ponožky a nechejte působit. Paty změknou. Lze ji využít i na hrubé a suché dlaně či lokty.
  • Zesvětlí pigmentové skvrny - Pravidelným přikládáním slupky na skvrnu byste měli dosáhnout jejího zesvětlení. Je zapotřebí nechat ji působit vždy alespoň 15 minut.
  • Zklidní pokožku - Protože obsažené látky zklidňují, můžete slupkou potřít i čerstvé bodnutí od komára nebo zarudnutí po alergické reakci.
  • Odstraní bradavice - Několikrát denně masírujte banánovou slupkou bradavici a po pár týdnech by měla být pryč.
  • Vyhladí vrásky - Namasírujte si slupkou obličej a poté ji nechejte alespoň 15 minut působit jako masku proti vráskám.
Foto: J.K2507, Shutterstock.com

Banánová slupka hydratuje kůži, ale také pomůže odstranit bradaviciFoto: J.K2507, Shutterstock.com

Využití banánové slupky na zahradě

Obsažené látky dělají z banánové slupky skvělé hnojivo. Na zalévání kytek použijte vodu, do které jste před tím hodili slupky a nechali alespoň den odstát – na konev postačí dvě, ale čím víc, tím intenzivnější hnojivo získáte. Slupky pak dejte s ostatními organickými zbytky do kompostu.

Foto: Oakstrails, Shutterstock.com

Pokud máte kompost, měli byste do něj dávat banánové slupky, dodají mu cenné látkyFoto: Oakstrails, Shutterstock.com

Použití banánové slupky v domácnosti

Slupky od banánů mají ale mnoho využití i v domácnosti. Pomohou nejen při úklidu.

  • Odstraní barvy - Banánová slupka umí doslova stáhnout ze všech omyvatelných povrchů malůvky fixou.
  • Naleští kůži - Přetřete slupkou kožené boty a následně vyleštěte suchým hadříkem.
  • Vyčistí stříbro - Zašlé příbory po babičce, ale i šperky potřete slupkou a nechejte působit. Pokud by potírání nestačilo, rozmixujte slupku s trochou vody a vzniklou kašičku dejte na hadřík podobně jako leštidlo.
  • Pomůže se stěhováním - Máte občas potřebu přestavět nábytek, samozřejmě když není nikdo doma? Vyhráno máte, jestliže je podlaha hladká, protože pak vám pomůže právě banánová slupka. Stačí ji dát pod nožky nábytku, vnitřní klouzavou stranou k podlaze, a po ní nábytek posunovat.

A abyste měli dost slupek, můžete z banánu udělat základ svého jídelníčku. Banánová dieta aneb Tohle ovoce pomáhá při hubnutí i jako prevence mrtvice a rakoviny!

Reklama

Související témata:

Načítám