Hlavní obsah

Znáte modré banány? Je z nich super zmrzlina

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Chutnají jako zmrzlina a mají krémovou texturu. Rostou na Havaji a není to hoax. Už jste slyšeli o modrých banánech? Můžete si je vypěstovat i vy.

Článek

Na světě existuje více než 600 druhů banánů. Nejznámější je odrůda Cavendish, která se pravděpodobně objevuje i na vašich stolech. Je velmi odolná a plody přežijí i zámořskou dopravu. Rozhodně ale není nejchutnější. Tento titul přísluší modrým banánům, které rostou v tropickém podnebí Havaje, jihovýchodní Asie a Střední Ameriky. Konkrétně na Havaji je místní zemědělci pěstují již od 20. let 20. století. (Modrá je dobrá, o čemž svědčí i hit východní medicíny: modrý čaj.)

Nejjednodušší zmrzlina na světě

Modrým banánům se říká zmrzlinové, protože jsou sladké, krémové a chutnají po vanilce. Jsou poněkud menší než klasické banány (asi 18–24 cm) a jejich slupka před dozráním nabývá matně stříbřité modré barvy. Ve fázi nejvyšší zralosti se jejich měkká a krémová struktura doslova rozplývá na jazyku, což v kombinaci s lehkým vanilkovým aromatem připomíná jemný dezert.

Když jsou zralé a měkké, můžete je namazat na toast jako máslo, když je rozmačkáte a zmrazíte, získáte přírodní zdravou zmrzlinu bez sladidel a příchutí. Jsou také bohaté na draslík a minerály. „Banánovou zmrzlinu bez přidaného cukru ocení zejména vaše zuby a do těla nedostáváte další zbytečný cukr,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Tišnova. (I z našich banánů lze úplně jednoduše vyrobit zdravou čokoládovou zmrzlinu bez cukru a bez smetany.)

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Modré banány mají krémovou texturu a chutnají po vanilce. Proto se jim říká zmrzlinové

Přirozené mutace banánovníků

Ptáte se, jak je možné, že vzniklo něco takového, jako je modrý banán chutnající po vanilkové zmrzlině? Banánovníky přirozeně mutují, čímž vznikají různá aromata a vlastnosti. Kromě zmrzlinových banánů tak na Havaji rostou třeba i plody chutnající po jablkách nebo citrusech.

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Modré banány jsou menší a sladší než plody, na které jsme zvyklí

Zkuste si je vypěstovat

Jedinou nevýhodou je, že tento typ banánů se do Česka zatím nedováží. Místo nich zde máme právě odrůdu Cavendish, která ale často nedosáhne tak sladké a krémové konzistence – jednak vlivem jiného genomu, jednak proto, že bývá sklízena a přepravována nezralá.

Situace ale není úplně beznadějná. Buď si můžete udělat výlet na Havaj, nebo, což bude asi méně nákladné, si zkuste zmrzlinové banány vypěstovat doma – semínka zakoupíte na internetu. Modrý banánovník vyžaduje vlhko a je třeba jej pravidelně zalévat. Je ale odolný vůči chladu, pročež jej lze pěstovat část roku i venku – snese dokonce i teploty nižší než 6 °C.

Banán s avokádem: zdravý dezert

A pokud se vám za modrými zmrzlinovými banány nechce ani na Havaj, ani je netoužíte pěstovat, můžete vyzkoušet recept od koučky zdravého životního stylu Radky Pamětické: „Umixujte klasický žlutý banán s avokádem a hmotu vložte na 15 minut do lednice. Avokádo nahradí krémově smetanovou konzistenci. A přidáte-li kakao či karob, vytvoříte i čokoládovou zmrzlinu, na dochucení můžete použít stévii s příchutí vanilky či maliny – stačí jen tři kapky.“

ynezorPumanzeSaNyknalC