Hlavní obsah

Znáte modré banány? Je z nich super zmrzlina

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Chutnají jako zmrzlina a mají krémovou texturu. Rostou na Havaji a není to hoax. Už jste slyšeli o modrých banánech? Můžete si je vypěstovat i vy.

Článek

Na světě existuje více než 600 druhů banánů. Nejznámější je odrůda Cavendish, která se pravděpodobně objevuje i na vašich stolech. Je velmi odolná a plody přežijí i zámořskou dopravu. Rozhodně ale není nejchutnější. Tento titul přísluší modrým banánům, které rostou v tropickém podnebí Havaje, jihovýchodní Asie a Střední Ameriky. Konkrétně na Havaji je místní zemědělci pěstují již od 20. let 20. století. (Modrá je dobrá, o čemž svědčí i hit východní medicíny: modrý čaj.)

Nejjednodušší zmrzlina na světě

Modrým banánům se říká zmrzlinové, protože jsou sladké, krémové a chutnají po vanilce. Jsou poněkud menší než klasické banány (asi 18–24 cm) a jejich slupka před dozráním nabývá matně stříbřité modré barvy. Ve fázi nejvyšší zralosti se jejich měkká a krémová struktura doslova rozplývá na jazyku, což v kombinaci s lehkým vanilkovým aromatem připomíná jemný dezert.

Když jsou zralé a měkké, můžete je namazat na toast jako máslo, když je rozmačkáte a zmrazíte, získáte přírodní zdravou zmrzlinu bez sladidel a příchutí. Jsou také bohaté na draslík a minerály. „Banánovou zmrzlinu bez přidaného cukru ocení zejména vaše zuby a do těla nedostáváte další zbytečný cukr,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Tišnova. (I z našich banánů lze úplně jednoduše vyrobit zdravou čokoládovou zmrzlinu bez cukru a bez smetany.)

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Modré banány mají krémovou texturu a chutnají po vanilce. Proto se jim říká zmrzlinovéFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Přirozené mutace banánovníků

Ptáte se, jak je možné, že vzniklo něco takového, jako je modrý banán chutnající po vanilkové zmrzlině? Banánovníky přirozeně mutují, čímž vznikají různá aromata a vlastnosti. Kromě zmrzlinových banánů tak na Havaji rostou třeba i plody chutnající po jablkách nebo citrusech.

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Modré banány jsou menší a sladší než plody, na které jsme zvyklíFoto: baibaz, Shutterstock.com

Zkuste si je vypěstovat

Jedinou nevýhodou je, že tento typ banánů se do Česka zatím nedováží. Místo nich zde máme právě odrůdu Cavendish, která ale často nedosáhne tak sladké a krémové konzistence – jednak vlivem jiného genomu, jednak proto, že bývá sklízena a přepravována nezralá.

Situace ale není úplně beznadějná. Buď si můžete udělat výlet na Havaj, nebo, což bude asi méně nákladné, si zkuste zmrzlinové banány vypěstovat doma – semínka zakoupíte na internetu. Modrý banánovník vyžaduje vlhko a je třeba jej pravidelně zalévat. Je ale odolný vůči chladu, pročež jej lze pěstovat část roku i venku – snese dokonce i teploty nižší než 6 °C.

Banán s avokádem: zdravý dezert

A pokud se vám za modrými zmrzlinovými banány nechce ani na Havaj, ani je netoužíte pěstovat, můžete vyzkoušet recept od koučky zdravého životního stylu Radky Pamětické: „Umixujte klasický žlutý banán s avokádem a hmotu vložte na 15 minut do lednice. Avokádo nahradí krémově smetanovou konzistenci. A přidáte-li kakao či karob, vytvoříte i čokoládovou zmrzlinu, na dochucení můžete použít stévii s příchutí vanilky či maliny – stačí jen tři kapky.“

Reklama

Načítám