Hlavní obsah

Smetanový brokolicový krém

Hodnocení:
(1)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Brokolici můžete buď mít rádi, nebo ji nesnášet. Pokud ji ale správně dochutíte a zkombinujete s dalšími surovinami, zjistíte, že ve světě zeleniny nemá konkurenci! Vyzkoušejte z ní polévku se smetanou, zamilujete si ji!

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brokolice
  • 1.5 l zeleninového vývaru
  • 250 g ricotty
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • opražené mandlové lupínky
  • česneková bagetka
Článek

Postup

Krok 1: Do hrnce nalijte asi 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vložte do něj na růžičky rozdělenou brokolici. Vodu přiveďte k varu a brokolici asi 5 minut vařte do změknutí.

Krok 2: Mezitím v misce rozmíchejte kelímek ricotty se smetanou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. V případě, že se snažíte shodit nějaké to kilo do plavek, můžete místo šlehačky použít jen 12% smetanu na vaření.

Krok 3: Když je brokolice uvařená, stáhněte výkon plotny, brokolici rozmixujte ponorným mixérem na kaši a opatrně vmíchejte rozšlehanou ricottu se smetanou. Polévku nechte ještě projít varem, a můžete podávat. Na dozdobení se hodí nasucho opražené mandlové lupínky, jako příloha poslouží česneková bagetka.

Jako další varianta je levná a rychlá brokolicová polévka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama