Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Brokolici můžete buď mít rádi, nebo ji nesnášet. Pokud ji ale správně dochutíte a zkombinujete s dalšími surovinami, zjistíte, že ve světě zeleniny nemá konkurenci! Vyzkoušejte z ní polévku se smetanou, zamilujete si ji!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brokolice
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 250 g ricotty
    7
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 5 stroužků česneku
  • 1 trochu soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 1 lžíce mandlí
    8
  • 4 ks česnekové bagetky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do hrnce nalijte asi 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vložte do něj na růžičky rozdělenou brokolici. Vodu přiveďte k varu a brokolici asi 5 minut vařte do změknutí.

02.

Mezitím v misce rozmíchejte kelímek ricotty se smetanou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. V případě, že se snažíte shodit nějaké to kilo do plavek, můžete místo šlehačky použít jen 12% smetanu na vaření.

03.

Když je brokolice uvařená, stáhněte výkon plotny, brokolici rozmixujte ponorným mixérem na kaši a opatrně vmíchejte rozšlehanou ricottu se smetanou. Polévku nechte ještě projít varem, a můžete podávat. Na dozdobení se hodí nasucho opražené mandlové lupínky, jako příloha poslouží česneková bagetka.

Jako další varianta je levná a rychlá brokolicová polévka.

Související témata:

Načítám