Hlavní obsah
3,5
(79)
Foto: Lapina Maria, Shutterstock.com

Foto: Lapina Maria, Shutterstock.com

Chcete rychlou a levnou večeři, na které si pochutnáte? Uvařte hustou krémovou brokolicovou polévku! Zasytí vás, nezabere moc času a přitom chutná skvěle. Když ji doplníte o opečený toust, zamilujete si ji.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany na vaření 12%
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Toto je základní recept na brokolicovou polévku - můžete ji vylepšit například muškátovým květem či oříškem. Také pokud ji chcete mít zářivě zelenou, mrkev nahraďte pórkem nebo hráškem.

Postup

01.

Brokolici omyjte a natrhejte na jednotlivé růžičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu dejte do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Zvolna vařte asi 20 minut, dokud není krásně měkká.

02.

Mezitím nakrájejte toustový chléb na trojúhelníčky nebo proužky, vyrovnejte ho na plech, pokryjte plátky másla (přibližně z jedné lžíce) a dejte péct na 180 °C dozlatova (trvá to 10–15 minut).

03.

V kastrolu rozpusťte zbylé máslo, zasypte ho hladkou moukou a připravte světlou jemnou jíšku. Uvařenou zeleninu rozmixujte dohladka a nalijte do ní smetanu. Pak polévku zahustěte připravenou jíškou a dochuťte solí a pepřem.

04.

Podávejte s opečenými tousty, a pokud chcete, dozdobte polévku oblíbenými bylinkami nebo trochou zakysané smetany.

Brokolicovou polévku můžete doplnit o kuřecí maso, ale také ji zapéct nebo podávat s těstovinami a slaninou.

Načítám