Hlavní obsah

Smrad, pantofle i debatní kroužek: Tohle jsou nejčastější prohřešky ve fitku!

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani při cvičení nesmí jít etiketa stranou – dokonce i návštěva fitness centra se řídí určitými zvyklostmi. Nedejte na sobě znát, že patříte mezi zelenáče. Víme, na co nezapomenout a jak se v posilovně vyhnout všem trapasům.

Článek

První návštěva posilovny bývá, zvláště pro ženy, velmi stresující. Přitom se není čeho bát – stačí dodržovat jednoduchá pravidla. A některá z nich by si měli zopakovat i mnozí stálí návštěvníci.

Na tlachání není prostor

Mějte na paměti, že fitness centrum není náhradou kavárny, debatního kroužku, terapeutické skupiny ani seznamky. Zásobu nejnovějších drbů, které máte pro kamarádku, si tak raději schovejte až na cestu domů a nerušte jimi ostatní, kteří se snaží koncentrovat na výkon.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Posilovna není drbárna – lidé si sem chodí dávat do těla a ne poslouchat vaše povídáníFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Na co tak zíráš?

Pozor si dejte i na to, kam a jak dlouho se díváte. Ať už to děláte schválně, nebo nevědomky, objekt vašeho upřeného pohledu se kvůli vám může cítit nepříjemně. Obzvlášť ženy s nějakým tím kilem navíc jsou na to citlivé. Jestli už zírat musíte, dejte si pozor, aby se váš pohled dal vyložit jednoznačně jako obdivný.

Žádný učený z nebe nespadl

Ani to, že jste v posilovně jako doma, vás neopravňuje k přezíravému chování k ostatním klientům. Každý nějak začínal. Nadváha ani špatné provádění cviků nejsou důvodem k výsměchu. Buď si dané osoby nevšímejte, nebo se zachovejte kolegiálně a nabídněte jí pomocnou ruku. To platí i v opačném případě – řadíte-li se mezi začátečníky, rozhodně není ostuda požádat obsluhu fitness centra o radu.

Čistota a pořádek především

Poměrně rozsáhlou kapitolou chování je hygiena. Cvičíte-li skutečně naplno, pravděpodobně z vás během tréninku poteče pot. To je naprosto normální, ale čistota by měla být i v posilovně na prvním místě.

„Nejčastější chybou, které se cvičenci dopouštějí, je, že nepoužívají ručníky a chodí naboso, což je velmi nehygienické,“ říká osobní trenérka Nikola Langrová. Nejste zvířata, abyste si jednotlivé stroje značkovali loužičkami potu. Na stroj patří čistý ručník. Po opuštění stanoviště je navíc vhodné použít na něj dezinfekční přípravek, který bývá v prostorách fitness dostupný.

V pantoflích, či dokonce bez bot roste nebezpečí úrazu – s tím souvisí i úklid nářadí. Po použití ho nenechávejte rozházené po místnosti, ale vždy ho vracejte na původní místo.

Foto: FS Stock, Shutterstock.com

Pořádně se zapotit je při cvičení normální, ale co nejméně tím obtěžujte ostatní: nechoďte bosi a používejte čistý ručníkFoto: FS Stock, Shutterstock.com

Pozor na pachové stopy

Trenérka Jitka Čtvrtečková upozorňuje, že je nudné dbát i na sportovní úbor. Ten sice nemusí být podle nejnovějších trendů, ale jeho pach by rozhodně neměl obtěžovat okolí. „Pokud si zpocené oblečení po cvičení zavřete do tašky, necháte ho tam několik dní bez vyprání a potom si ho znovu oblečete, může se stát, že budete svým pachem ostatním na obtíž,“ varuje trenérka. Samozřejmostí by mělo být i použití deodorantu či antiperspirantu.

Hamty, hamty, hamty

Ani sobecké chování do fitka nepatří. Zvláště v těch menších, s omezeným počtem strojů, může být problém, aby si každý návštěvník zacvičil podle svých představ. Neblokujte jedno stanoviště po celou dobu své návštěvy jen proto, že je to jediné místo, kde víte, co dělat. Pravděpodobně tím ostatním narušíte tréninkový plán.

Některé případy jsou až extrémní. „Zažila jsem pána, který nosil do posilovny několik ručníků a pokaždé je rozložil hned na tři stroje. Měl totiž v plánu je postupně použít a nechtěl, aby mu je někdo obsadil. Takové chování je velmi nevhodné. Když potřebuji cvičit zrovna tam, kde už je obsazeno, požádám dotyčného, zda bych se s ním na stanovišti nemohla střídat. Ještě jsem nezažila, že by někdo odmítl,“ líčí Jitka Čtvrtečková.

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Ideální je se s kolegy na střídání u přístrojů slušně a věcně dohodnoutFoto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Co kromě sportovního oblečení, bot, ručníku a lahve s vodou určitě nezapomenout doma? Dobrou náladu! Cvičení by nemělo být mučení. Najít sport, který vás bude bavit, sice může chvíli trvat, ale stojí to za to.

Jaký je váš nejhorší zážitek z posilovny?

Reklama

Související témata:

Načítám