Hlavní obsah

Smůla na chlapy? Omyl! Jen si neumíte vybrat toho správného

Foto: Profimedia

Smůla na muže? Je to jen výmluva. To, koho si pustíte do života, určujete vyFoto: Profimedia

Reklama

Já mám takovou smůlu na chlapy! Tak tyhle stesky můžete od žen slyšet velmi často. Ale pozor, dámy. Výběr partnera není náhoda, je to vaše volba. A jestli vám to nevyhovuje, změnit se musíte vy!

Článek

Když to v lásce opakovaně nevychází, krachuje vám jeden vztah za druhým (a často z velmi podobných důvodů), člověka snadno napadne, že je to prostě smůla nebo nepříznivá karma.

Jenže je to jinak! Zní to drsně, ale za vše si můžete samy! Výběr partnera není žádná hra osudu.

Náhoda? Ani náhodou!

Podle kouče partnerských vztahů Aleše Kaliny platí při výběru partnera takzvané pravidlo 70 na 70. „Mozek totiž vyhodnocuje přitažlivost k druhému člověku podle toho, co najde v jeho hlavě. Takže jakmile je tam sedmdesát procent shodných emočních programů, začne nám hlásit sexuální náklonnost,“ vysvětluje Aleš Kalina. Lze říct, že váš partner je tak trochu vaším zrcadlem.

Když k tomu připočtete svobodu, kterou máte, je to opravdu na vás. „To, zda nějakého muže vyhodnotíte jako použitelného, a jiného ne, není náhoda. Vyhodnocujete to vy podle vašich měřítek,“ dodává psycholožka Katarína Filasová z Centra pro zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Profimedia

Nejdřív si musíte udělat pořádek ve vlastní hlavě. Jedině to je cesta k tomu, jak si přestat vybírat nevhodné typy mužůFoto: Profimedia

Proč si špatně vybírám?

Když tedy o všem rozhodujete vy, navíc vám mozek hledá ze sedmdesáti procent podobné protějšky, proč to nevychází? Důvodů je několik:

  • Podobnost, ne identita – Mozek mnohdy vyhodnotí určité emoční nastavení jako shodné, i když je jen podobné. Vy v sobě například máte zakódováno, že alkohol je špatný, protože váš otec byl alkoholik. Váš partner také nepokládá alkohol za nic extra, ale na občasném opití se nevidí nic špatného. A ve chvíli, kdy se opije (i když je to jednou za rok), vy prožíváte nepříjemné pocity.
  • Nebezpečných 30 procent – Je tu také těch 30 procent, které sedět nemusí. Takže klidně vy můžete mít třeba velký smysl pro pořádek, ale váš partner ho naopak za důležitý nepokládá. „To není ničí chyba, prostě jste v dané oblasti nekompatibilní,“ tvrdí Aleš Kalina. Tyhle neshody můžete různými kompromisy vyřešit, nebo na nich ztroskotat. To už je ten risk spojený s láskou.
  • Nelze mít vše – A někdy to jednoduše nedomyslíte. „Chcete třeba muže, který je šarmantní, okouzlující, nespoutaný a kdo ví co všechno, a pak se divíte, že se s jednou partnerkou nespokojí. A to je ten výběr v tom smyslu, že něco chcete, ale nedohlédnete, co dalšího k tomu rysu patří,“ upřesňuje Katarína Filasová.
Foto: Profimedia

Váš protějšek je vlastně vaším zrcadlem, máte mnoho společného, i když se vám to nezdáFoto: Profimedia

Co s tím?

V prvé řadě je potřeba přijmout zodpovědnost. „Když ženy remcají, že je jejich partner takový nebo makový, tak nějak nemá smysl to říkat jemu, když jsou to ony, které si ho vybraly. Byla to přece jejich volba začít s ním chodit, sestěhovat se, vzít se. Schválně to vyjmenovávám, protože spousta lidí si ani nepřizná, že když s někým chodili, zjistila, že to není ono, ale přesto se nerozešla,“ říká Katarína Filasová.

A dalším krokem je vyčistit si vlastní hlavu. Pokud bude váš mozek dobře nastavený, bude vám servírovat stejně dobře naprogramované partnery. Pomůže, když si na papír sepíšete všechny nepříjemné věci, které jste zažili v posledním vztahu, ale i v dětství, s matkou a otcem. Z toho vyčtete, co v sobě máte naprogramováno, kde může být problém. A pak je dobré sednout si nad tím s odborníkem, leckdy stačí opravdu jen pár sezení, z nichž odejdete s novou hlavou.

A jaké partnery si vybíráte vy?

Reklama

Načítám