Hlavní obsah

Smutný výzkum: Srovnání volného času mužů a žen? Tragédie!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženská práce a povinnosti nikdy nekončí. Také často „padáte na ústa“ a říkáte si, že by bylo fajn někdy si to vyměnit s muži? Není divu. Podle výzkumu mají totiž pánové každý týden o několik hodin více volného času než ženy...

Článek

Manželka a matka. Co tenhle post obnáší? Nové statistiky britské společnosti ONS Digital odhalují, že muži ve Velké Británii mají ve srovnání se ženami téměř o pět hodin volného času týdně více. Dá se tedy předpokládat, že podobně to funguje ve všech evropských zemích.

Stále méně volného času

V podstatě je to tak, že průměrná žena má 38 hodin volného času týdně, ovšem její partner 43. Průzkum britské společnosti tak odhalil, že muži i ženy mají méně volného času než v předchozích letech a propast mezi pohlavími se zvětšuje. Na vině je prý, jak jinak, neplacená práce (a někdy i nedoceněná). Jaká konkrétně? Dámy vědí!

Úkolem statistik bylo zjistit, jak se obě pohlaví angažují v několika kategoriích: zaměstnání, neplacená práce okolo domácnosti a dětí (vaření, praní, zahrádkářství a podobné činnosti) či volný čas. Autoři do bádání zahrnuli i kategorii nazvanou „jiné aktivity“, přičemž měli na mysli třeba spánek či osobní péči (fitcentrum, návštěvy kadeřníka a podobně). Z dostupných výpovědí vyplynulo, že podstatnou část denního režimu kromě zaměstnání vyplňují potomci, o které se většinou starají právě ženy. Ty mnohdy ještě pracují na částečný i plný úvazek.

Když ty to zvládneš lépe, lásko!

Siobhan Freegard, zakladatelka rodičovských webových stránek Channel Mum a Netmums, uvedla, že se ani nediví, že ženy tráví hodně času s dětmi a ještě se starají o domácnost. Podle ní za tím stojí tři hlavní důvody. „Zaprvé, navzdory posunu ke společné rodičovské dovolené většinu péče o děti zastávají ženy. Zadruhé, nedostatek vhodných, flexibilních pracovních úvazků drží mnohé maminky doma. A zatřetí, může se zdát, že ženy jsou více vybavené, a to duševně i fyzicky, ke zvládání všech povinností od péče o děti až po kutilství,“ uvedla Siobhan Freegard pro HuffPost s tím, že některé studie dokonce naznačují, že maminky tráví až tři hodiny denně jen péčí o domácnost a děti.

„Setkávám se s mnoha argumenty na toto téma. Třeba že ženy jsou oproti mužům schopnější v multitaskingu. Skutečnost, že si mnozí lidé něco takového myslí, znamená, že ženská práce ani v roce 2018 nebude končit dost brzy,“ dodala specialistka na rodičovství, podle které je špatné, že maminky nejsou za péči o chod rodiny placené. A přitom toho dělají tolik!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Každý přece ví, co je to ženská práce. Ale i tady platí: jaké si to uděláte, takové to máteFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nakup, zařiď, připomeň. Já budu u televize

Kromě dokončení praktických úkolů v domácnosti, jako jsou nákupy či úklid, jsou ženy stereotypně odpovědné za zapamatování narozenin všech členů rodiny, vybírání dárků a další a další věci. Sociologové už dlouho říkají, že ženy samy sebe často označují za osobu, která „udržuje mír“ a zajišťuje štěstí v celé rodině, což je v podstatě emoční práce. A opět bez nároku na honorář a mnohokrát i uznání od stávajícího partnera.

Lisa Huebner, socioložka z univerzity ve West Chesteru v Pensylvánii, pro časopis Harper’s Bazaar řekla, že co se týče genderových rolí, tak ve společnosti pořád panuje falešná představa, že ženy vždy přirozeně a biologicky vycítí, vyjádří a lépe kočírují emoce. „My ale stále nemáme žádné důkazy, že schopnost být emotivnější je biologicky určena podle pohlaví,“ dodala socioložka.

Vypadá to, že v očích mnoha lidí žena zodpovídá naprosto za všechno. Nevyhovuje-li vám to, je nutné vysvětlit drahé polovičce, že by měla taktéž převzít zodpovědnost za určité věci. A nezapomeňte se zmínit, že by bylo skvělé, kdybyste se mohli více aktivitám věnovat jako pár.

A kolik hodin volného času týdně máte právě vy?

Reklama

Načítám