Hlavní obsah
3,8
(26)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vejce Benedikt se tradičně připravují poměrně složitě, včetně omáčky připravované v páře. My jsme zvolili verzi „pro lenochy“ – s pomůckou na vaření ztracených vajec a snadnou holandskou omáčkou se vám totiž vždycky povedou!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce octa 8%
  • 4 ks housky
  • 8 plátků šunky od kosti
Holandská omáčka
  • 4 ks žloutků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 100 g másla
Špenát
  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks šalotky
  • 200 g listového špenátu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Šalotku zpěňte na oleji, přidejte špenát, osolte a nechte ho zavadnout. Opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Housky rozpulte a opečte v troubě nebo toastovači.

02.

Žloutky na omáčku rozmixujte se solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. Máslo rozehřejte v mikrovlnce nebo na plotně až do bodu varu a po malých částech ho za stálého mixování ihned přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladká omáčka.

03.

Ztracená vejce si velmi snadno připravíte s pomocí „vejcovaru“ – jednoduše je vyklepněte do kalíšků a ve vroucí vodě povařte asi 5 minut, aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý. Druhá možnost je v osolené vroucí vodě s octem vytvořit lžící vír, do kterého z hrníčku vlijete rozklepnuté vajíčko a asi 4 minuty povaříte.

04.

Na půlky housek rozdělte špenát, šunku a vajíčka a zalejte připravenou omáčkou.

Nakládáte pravidelně buřty a sýry, ale už to skoro nikdo nejí? Změňte repertoár a zkuste naložit vejce.

Reklama

Související témata:

Načítám