Hlavní obsah

Snadné hubnutí? Díky novoluní!

Foto: Thinkstock

Očistěte své tělo od škodlivých látekFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste unavená? Toužíte zhubnout, ale nějak to stále nejde? Teď máte ideální příležitost, jak znovu dobít baterky a nastartovat pouť za vysněnou štíhlou postavou. Zítra je novoluní, skvělý čas k detoxu organismu, takže si ukliďte tělo od zimního nepořádku a dejte sbohem přebytečným kilogramům!

Článek

Proč detox a jak na to? O tom už jsme se společně bavily v rámci našeho seriálu mnohokrát. Tentokrát vám dám na výběr různé druhy detoxikačních kúr a vy si podle toho, co vám vyhovuje, zvolíte tu pravou přímo pro vás. Výsledek by měl být ovšem stejný skvělý pocit, spousta nové energie a také zlepšení pleti i alergických projevů. Detoxikace má dobré účinky také pro ty, kdo trpí dnou, jaterními chorobami, zánětlivými procesy v těle nebo artritidou. Bonusem je i nějaké to kilo dolů, což vás může, jak já říkám, nakopnout ke zdravému shazování těch dalších. Ještě váháte?

1. Dietní režim

Pro úplné začátečnice je dobré zvolit nějaký dietní režim. Jde o to, že jíte buď jen ovoce, zeleninu, nebo obojí, ale přesně podle instrukcí. Hodně populární je rýžový den, zelný den apod.

Ovocný a zeleninový den

Jestliže jste se rozhodly pro zeleninový, ovocný nebo kombinovaný detoxikační den, pak se snažte držet těchto zásad:

  • Jezte pravidelně, jako při normální stravě, pětkrát denně.
  • Mezi jednotlivými jídly dělejte opět pauzy, na které jste zvyklé.
  • Jezte ovoce, které má méně cukru. Nedoporučují se moc banány. Naopak vhodné je hroznové víno, jablka, pomeranče apod. Ze zeleniny hlavně ta listová, meloun, rajčata, cuketa, okurka, mrkev apod. Zelenina může být i vařená, takže klidně brambory (v rozumném množství kvůli škrobu), ale vařte je ve slupce, abyste se neobraly o vitamin C, který umocňuje hubnutí, zeleninové polévky apod. Dobré jsou saláty s rozmanitými druhy zeleniny. Olivy a avokádo obsahují dost tuku, takže s mírou nebo úplně vynechat. Pozor na zálivky. Těm se při detoxu vyhněte. Postačí citronová šťáva.
  • Při kombinovaném dni musí být mezi ovocem a zeleninou vždy minimálně 20 minut pauza.
  • Jídla pokud možno nesolte a vyhněte se koření. Bylinky se smí, obzvláště v podobě čaje.
  • Množství se přesně nikde neudává. Jezte do polosyta. Raději častěji, než sníst třeba celý květák naráz.

Zelný den

Zelí jsme společně už zkoušely. Kvašené zelí nastartuje trávení a zasytí. Protože obsahuje pouze 70 kJ na 100 g, můžete ho sníst, kolik chcete, a přesto budete hubnout! Je to ale pro otrlé. Osobně jsem ho jedla do tří hodin, pak přišla krize a už jsem do sebe nedostala nic. Jen jsem se těšila, až přijde ráno a budu moci zase normálně jíst. Pocit po detoxu ovšem stál za to. Doporučuji spíše v nehubnoucím režimu, protože od tří hodin nejíst znamená vyhladovění těla, což se rozhodně s hubnutím neslučuje.

Rýžový den

Zrnka rýže jsou lehce stravitelná. Rýže natural obsahuje mnoho vitaminů nebo např. draslík, který pomáhá odvádět z těla ven přebytečnou vodu. Pokud se chystáte na rýžový den, pak celodenní dávka je kolem 200 gramů. Povařte rýži natural bez soli (ta by vodu naopak vázala) cca 20 minut a pak rozdělte na 5 porcí. Vždy je potřeba dodržovat bohatý pitný režim, ale k tomu se dostaneme.

Foto: Thinkstock

Velmi důležitý je při detoxu pitný režimFoto: Thinkstock

Hit – Syrovátkový den

Velmi oblíbenou se v poslední době stala v hubnoucích režimech syrovátka. Proč? Podporuje látkovou výměnu a trávení, a přitom udržuje pocit sytosti při minimálním množství kJ (uvádí se 105 kJ na 100 ml). V průběhu celého dne vypijte dva litry syrovátky a můžete je zkombinovat s ovocnými šťávami (pomeranč). Po celý den také můžete syrovátku propojit s pojídáním zeleniny nebo ovoce, pravidla viz výše.

2. Půst

Pokud jste si detox již oblíbily, pak si klidně troufněte na úplný půst. Stejně jako u předchozích variant je potřeba již den před tím upravit stravu. Soustředit se na lépe stravitelnější pokrmy, nejíst např. tučné maso, které zůstane v žaludku pěkně dlouho. Mnohé si před půstem pomohou projímadlem, aby si dokonale pročistily střeva. Při půstu je kladen důraz na pitný režim. Znamená to nic nejíst, zato ale vypít několik litrů vody. Může být dochucena citronem. Stejně tak jsou vhodné bylinné čaje, ideálně ze sušených rostlin.

Pitný režim

Při detoxikaci se doporučuje vypít alespoň 3 litry tekutin. Ideálně, jedná-li se o vodu. Obzvláště zeleninový nebo ovocný den můžete doplnit čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami (z odšťavňovače). Džusy nejsou vhodné, zejména kvůli častému přislazování a výskytu éček. Šťávy si dávejte místo svačiny. Zapomeňte také na kávu a černý čaj. Alespoň ten jeden den.

Krizové okamžiky

Nejen z vlastní zkušenosti vím, že krize přichází nejčastěji kolem druhé třetí hodiny odpolední. Je třeba ji zahnat. Ale jak? Nejčastěji se doporučuje koupel. Ale pokud jste v práci, pak si ji těžko v tuto dobu dáte. Snažte se proto zaměstnat jinak. Projít se na čerstvém vzduchu (místo obědové pauzy), přečíst si nějaký zajímavý článek (samozřejmě u nás na ProŽenách :-)), zabrat se do práce apod. Každopádně není vhodné fyzicky přetěžovat v době detoxu tělo, protože se budete cítit trochu oslabeně. Pokud se nechcete vzdát své oblíbené zarezervované hodiny aerobiku, jděte, ale dejte si asi hodinu před ní jídlo bohatší na sacharidy. Tedy třeba to hroznové víno, abyste tělu dodaly více energie. Stejně tak i po cvičení se najezte. Samozřejmě v rámci svého vybraného detoxu. Den předem, tedy dnes, byste se měly pomalu připravit a odlehčit stravu.

Tak doufám, že už jste si ten správný detox naordinovaly a zítra to společně zvládneme!

Máte zkušenosti s detoxikací? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem nebo na info@prozeny.cz. O svých aktuálních pocitech můžete napsat na Facebook.

Související témata:

Načítám