Hlavní obsah

Soňa (36): Nesnesu, když vedle mě chlap spí!

Foto: thinkstock

Nejste schopni sdílet s kýmkoli společnou postel? Nejspíš potřebujete terapiiFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí šestatřicet let a nikdy neprožila vztah trvající déle než pár měsíců. Soňa totiž nesnese, když vedle ní někdo usíná, a to zatím žádný z mužů nedokázal pochopit. Společná postel pro ně byla důležitější, než si dovedli představit. Co má Soňa za problém? Čeho se bojí? A je společné usínání a probouzení pro vztah opravdu tak důležité?

Článek

Je to prý vždy stejné. Soňa se seznámí s nějakým mužem, začne s ním randit, dojde i na sex a vše vypadá báječně. „Jenže já prostě nedokážu vedle někoho spát. Strašně mi vadí, když ho slyším dýchat, když se v noci otáčí, to všechno mě děsivě ruší. Ne že by mě to budilo, já vlastně nejsem schopná ani usnout,“ popisuje Soňa.

Přitom zpočátku oddělené postele mužům většinou nevadí. „Nikdy se mi nestalo, že by mi ten muž řekl, že jsem blázen nebo tak něco. Nějak se dohodneme, vytvoříme oddělené ložnice a nějakou dobu fungujeme. Jenže po čase to vždycky těm mužům začne vadit. Nejdřív zkoušejí, že to přece zlomíme, že se vedle nich usínat naučím, když to nejde, začnou být protivní, a nakonec se rozejdeme,“ vypráví Soňa, která touží po rodině, ale nemá bohužel s kým ji založit.

Bojí se! Ale čeho?

Odborníci se shodují, že Sonino chování není úplně v pořádku. Soňa má z něčeho strach, něco ji na sdílení lože děsí, trpí možná nějakou fobií. „Nejdříve je důležité zjistit, z čeho přesně má strach. Může jít o nějakou intimitu, které se brání, nebo pocit, že když usne a vedle ní někdo je, tak třeba neví, co udělá, může v tom být spousta věcí,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Souhlasí s ní i psychoterapeutka Lucie Horníková, podle které může jít o jakousi verzi sociální fobie. „Lidem se sociální fobií se přitíží většinou ve chvíli, kdy jsou v kontaktu s více lidmi, ale samozřejmě se může vyvinout i forma, kdy se problém objeví i ve chvíli, kdy jste v kontaktu s jednou, byť milovanou osobou,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Jakkoli se to nezdá, pro většinu mužů je společná postel s partnerkou velmi důležitáFoto: thinkstock

Soňa by nejspíš měla přestat hledat muže, kterému nebudou vadit oddělené ložnice, ale zaměřit se na původ svého strachu. Pomoci by jí mohl psychoterapeut, který jí pomůže strach překonat.

Tip redakce:Zcela opačný problém řeší čtenářka Markéta. Ráda by byla manželovi pořád nablízku, ráda by s ním vše sdílela, bohužel Je pro něj jen vzduch!.

Proč to muži nechápou?!

Společná postel je totiž pro vztah opravdu důležitá. „Většina mužů, pokud partnerku milují, tak s ní chtějí trávit noc, sdílet lože. To, že se cítí odstrčení, mi přijde jako přirozená reakce,“ říká.

Samozřejmě to ale neznamená, že by se neměla Soňa snažit s muži na oddělené ložnioci dohodnout. „Jinak je totiž schopná běžného kontaktu, jako je sezení vedle sebe, objetí, sex a podobně, což je zásadní,“ radí Lucie Horníková. Pořád je ale nutné brát to jen jako nouzové řešení, základ je v terapii.

Tip redakce:Vše je jen o vzájemné dohodě, ale je pravda, že lidé se rozcházejí z mnoha leckdy dost podivných důvodů. Tohle je 5 nejkurióznějších důvodů k rozchodu!.

Rizika oddělených ložnic

  • Odcizení (zvyknete si na vlastní klid, na své vlastní soukromí, a už se vám pak těžko chce vzdávat se svého pohodlí, proto společných chvil může ubývat)
  • Nespokojenost jednoho z páru (pokud jeden vyloženě touží po klidu a samostatné ložnici, druhý naopak po vzájemném kontaktu, ovládne váš vztah nerovnost)
  • Snižování kvality sexuálního života (když vedle sebe usínáte, tak i když jste unavení, dost často se svým partnerem a jeho dotyky necháte takříkajíc přemluvit. Ale když ležíte ve své posteli, nedostanou vás z ní nejspíš ani párem volů)

Dovedete si představit, že byste spali v oddělených ložnicích? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám