Hlavní obsah

SOS při chrapotu a ztrátě hlasu: Tyhle rady se vám budou hodit

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rozeznejte nachlazení od chřipky a nasaďte si správnou léčbuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Venku nastalo sychravé počasí, všichni kolem smrkají a pokašlávají a vám se z toho začíná dělat dráždivý knedlík v krku. Než si uvaříte nápoj proti chřipce, zadržte. Třeba jde jen o nachlazení.

Článek

Rýma, kašel, mírné škrábání v krku, ale i lehce zvýšená teplota ještě nemusí znamenat chřipku. Může jít o „pouhé" nachlazení.

Na rozdíl od chřipky, která většinou přichází z nenadání a v plné síle, nachlazení se objevuje postupně a spíše nepříjemně omezuje. Není infekční, takže nehrozí, že byste viry šířili kolem sebe, a tak s ním nemusíte vypadnout z běžného provozu a léčit se v klidu na lůžku.

Správná diagnóza je nezbytná

Nástup chřipky je agresivnější, její inkubační doba může být záležitostí pouhých několika hodin. Ne nadarmo její latinský název zní influenza, což znamená „vplazit se“, „vtékat“.

Základními symptomy nachlazení i chřipky jsou horečka, pocení, bolesti hlavy, chrapot, kašel a bolest v krku. Zatímco nachlazení postupně odeznívá a není tolik vyčerpávající, chřipka se stupňuje: přidává se bolest kloubů, vysoké horečky, zimnice, celková únava…

„Dodatečně dochází k bakteriální infekci sliznic, následkem čehož může v případě neléčení přerůst až v zápal plic, zánět středního ucha anebo zápal srdečního svalu,“ vysvětluje MUDr. Alena Fričová, praktická lékařka pro dospělé z Poděbrad. „Toto onemocnění je způsobené chřipkovými viry, které často mění svůj fenotyp. Nezřídka proto končí i smrtelně,“ dodává lékařka.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud vás bolí v krku, k tomu klouby a máte i horečku, bude to nejspíš chřipkaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

První krok bez léků

S rýmou a počínajícím chrapotem nemusíte hned sáhnout na koktejly léků. Pro zlepšení funkce dýchacích cest se doporučuje inhalace solných roztoků. Onemocnění hltanu zas zmírňuje pití horkých nápojů a kloktání. Spolehliví pomocníci při léčbě kašle, rýmy a chřipky z lidového léčitelství jsou lípa a divizna.

Dbejte i na dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě zeleninových polévek a ovocných šťáv – podívejte se, které ovoce imunitě prospívá nejlépe.  Než budete fit, vynechejte alkohol, kávu, ale i černý čaj, zbytečně tělo odvodňují. Na místě je i časté větrání a vyloučení kořeněných jídel. Naopak dobrá jsou jídla s vysokým obsahem škrobu, jako je vařená rýže, vločky, banány či tvaroh.

Foto:  NinaMalyna, Shutterstock.com

Pitný režim je důležitý při každé nemoci, pozor ale na nápoje, které odvodňují organismusFoto:  NinaMalyna, Shutterstock.com

Co do lékárničky

Jestliže „babské rady" nezaberou, v lékárně hledejte léky na utišení bolesti a snížení horečky, například s kyselinou acetylsalicylovou. Ty se dobře snášejí i s dalšími preparáty, jako jsou sirupy proti kašli či kapky do nosu.

V rámci prevence je osvědčeným pomocníkem zvýšený příjem vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek. „Ty pomáhají tělu bojovat nejen s chřipkou, ale i dalšími nemocemi. Obzvlášť v rizikových obdobích je vhodné podpořit jejich příjem také formou doplňků stravy,“ říká odbornice na zdravou výživu Ing. Jana Dochvátová ze společnosti Walmark.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Na lehký zánět, otoky v krku, hlen, ochraptělost a kašel zkuste ústní a krční sprej Trioderm Care (90 Kč/110 dávek). Bylinný sirup Respirační MaxiVita Herbal (65 Kč, 200 ml) s výtažky z lipového květu, divizny a vitaminem C utiší chrapot a škrábání v krkuFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zkuste i doplňky stravy s vysokým obsahem zinku, vitaminu C a bylinnými výtažky z echinacey, kurkumy či černého bezu, ImunoElixeer Rapid, 87 Kč, 10 tablet. Nebo BacilTrafil Natures, 270 Kč, 30 kapslí, obsahující denní dávku vitaminu C, selenu, zinku, ale také extrakt z mediciálních hub beta glukan a přírodní antioxidant resveratrolFoto: archiv firem

Co pro posílení imunity na podzim děláte vy?

Reklama

Načítám