Hlavní obsah

Souboj receptů: Máte rádi husté polévky? Zkuste tyhle dvě!

Foto: Jakub Jurdič

Holkám při vaření asistoval malý pomocník. Která z nich nakonec vyhrála?Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tu a zima nenávratně klepe na dveře. Proto přišel čas na oblíbené husté polévky. Přesvědčte se s dnešními dvěma recepty o tom, že polévka je grunt!

Článek

A jaké polévky jsou nejlepší? Přece poctivé, kterých si dáte rovnou dva talíře. Mezi takové rozhodně patří zelňačka a gulášovka, které si pro vás připravily editorka Sabina a redaktorka Lucka. Vyhrála u nás nakyslá se zelím a uzeným, nebo gulášová s extra dávkou masa?

Gulášovka podle Lucky

Na 4 porce potřebujete:500 g kližky (může být i mleté maso), 100 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 středně velké brambory, 2 l vody, sůl, lžičku majoránky, 4 lžíce sladké papriky, lžičku pálivé papriky

Foto: Jakub Jurdič

Gulášovka krásně voní po majoránce a česnekuFoto: Jakub Jurdič

Postup:V hrnci osmahněte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno. Smažte, dokud není cibule dozlatova. Většinou není třeba, protože mastnotu pustí slanina, ale pokud by se připalovala, přidejte trochu sádla. Poté přidejte maso nakrájené na opravdu drobné kousky a také osmahněte ze všech stran. Zalejte vodou a přidejte sůl dle chuti, lisovaný česnek, asi čtyři lžíce sladké papriky a pálivé podle vlastní chuti. Pak nechte vařit, dokud není maso téměř měkké (v papiňáku stačí 15 minut, v hrnci déle). Pak přidejte brambory nakrájené na drobné kostičky a vařte, dokud brambory nezměknou.

Pak už jen (pokud je třeba) dochucujte solí, paprikou sladkou i pálivou (kdo má rád fakt ostrá jídla, může klidně přidat rozdrcené chilli papričky, já je nedala, protože v redakci jsou citlivé duše:-) ), česnekem a majoránkou. Úplně nakonec je možné (ale nebývá to potřeba) polévku zahustit jíškou.

Sabinina zelňačka

Pro 4 osoby potřebujete: 400 g uzeného masa, 300 g kysaného zelí, 3 šalotky, 3 velké stroužky česneku, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 lžičku celého kmínu, 2 lžíce zakysané smetany, sůl a pepř

Foto: Jakub Jurdič

Zelňačku můžete zjemnit zakysanou smetanou a ozdobit ji bylinkamiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Začněte tím, že uvaříte uzené maso (já tak činím v papiňáku, nechávám ho alespoň hodinu, aby bylo opravdu měkké). Dávám necelé dva litry vody, aby výsledná polévka byla hustá. Během vaření na pánvi rozpusťte máslo a na něm restujte najemno pokrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. V té chvíli přidejte nastrouhaný česnek a společně restujte asi dvě minuty (pozor, abyste česnek nepřipálili).

Těsně před koncem přidejte papriku a chvilinku míchejte. Pak stáhněte z ohně a nechte stranou. Když máte maso uvařené, vyndejte ho z vody a místo něho do ní vložte zelí i s trochou láku, přidejte kmín, cibulovo-česnekovou směs také. Opět hrnec zavřete a vařte asi 20 minut. Poté polévku vypněte, dle chuti osolte a opepřete a na závěr vmíchejte zakysanou smetanu.

Jaké polévky máte rádi vy? Které připravujete nejčastěji?

Načítám