Hlavní obsah

Souboj receptů: Milujete zapečená jídla z pekáčku? Tahle vás dostanou

Foto: Greta Blumajerová

Večeře přímo z trouby? Vychutnejte si tipy od Katky (vlevo) a Jany!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapečená jídla z pekáčku jsou vždycky krásně křupavá a voňavá, a je jedno, jestli zapečete brambory, těstoviny nebo maso. Zkuste dnešní dva originální tipy!

Článek

Naše produkční Katka (vlevo) a módní redaktorka Jana se dnes opravdu předvedly. Obě přišly s neotřelými nápady, do kterých jsme se v redakci bezhlavě zamilovali. Co dobrého připravily? Jana jako vegetariánka zvolila bezmasou kombinaci brambor, celeru a sýru, Katka pro změnu s masem nešetřila a navrch ho doladila skvostnou sýrovou kaší. Která z nich nakonec oslovila redakci více?

Katčino zapečené mleté maso

Na 1 pekáč o velikosti 22 x 28 cm potřebujete:2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 kg mletého hovězího masa, 120 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, čerstvý tymián, 400 g drcených rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 300 ml černého piva, 3 lžíce worcesteru, 500 ml kuřecího vývaru

Na kaši:1 kg brambor, 3 lžíce másla, 3 žloutky do kaše, 4 žloutky na potření, 200 g nastrouhaného sýru (nejlépe chutná čedar), sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Co se skrývá pod sýrovou vrstvou?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Cibuli, mrkev a celer omyjte a najemno nakrájejte. V hlubším hrnci rozpalte olej a dejte na něj opékat maso. Když se vypaří tekutina, kterou maso pustilo, přidejte nakrájenou zeleninu, vylisovaný česnek, sůl, pepř a nasekaný čerstvý tymián. Když je směs dozlatova opečená, přidejte k ní rajčata a protlak a prohřejte.

Přilejte pivo, worcester, vývar, promíchejte a hodinu vařte, aby se chutě krásně spojily. Zatímco se maso vaří, připravte kaši. Oškrábané a nakrájené brambory uvařte do měkka. Přidejte k nim máslo, osolte, opepřete a rozmačkejte je. Pak přidejte nastrouhaný sýr, 3 žloutky a důkladně promíchejte nebo prošlehejte.

Masovou směs dejte do zapékací mísy či pekáčku, uhlaďte ji, a zakryjte bramborovou kaší. Povrch potřete rozkvedlanými žloutky a dejte zapéct na 180 stupňů asi na 20 minut.

Zapečené brambory podle Jany F.

Na 1 pekáč 22 x 28 cm potřebujete: 1 kg brambor, 1 menší celer, 150 g modrého sýru, dvě hrsti vlašských ořechů, 200 ml zeleninového vývaru, 50 ml 30% smetany, 2 lžíce másla, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Další super nápad, jak upravit brambory!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Nakrájejte brambory a celer na tenké plátky v poměru 1 : 3, přičemž větší část nechte zabrat brambory.

Pekáček vymažte máslem a utřeným stroužkem česneku a naskládejte do nich osolenou a opepřenou směs brambor a celeru.

Podlejte trochou zeleninového vývaru a zakápněte 30% smetanou. Nechte péct v troubě asi 40 minut na 180 stupňů, a až budou brambory měkké, posypte je nadrcenými vlašskými ořechy a rozdrobeným modrým sýrem.

Zvyšte výkon na 200 stupňů a nechte udělat kůrčičku – trvá to přibližně 10–15 minut.

Foto: archiv firem

V čem péct výše uvedené dobroty? Máme tipy! Na foto (zleva): 1. Pekáč s antiadhézním povrchem se skleněným poklopem. 2. Keramická forma Biopan o objemu 1500 ml. 3. Pekáč ze žáruvzdorného borosilikátového sklaFoto: archiv firem

Kterému z dnešních receptů dáte přednost vy?

Reklama

Načítám