Článek
Bez slaniny by klasická česká kuchyně snad ani neexistovala. Použít se dá téměř do každého jídla, kterému tím propůjčí svoji úžasnou vůni. Ochutnejte dnešní tipy od Jany Ch., Sabiny a Kamily!
Bramborová haše se slaninou a hořčicí od Jany Ch.
Na 2 porce potřebujete: 200 g brambor, 200 g anglické slaniny, 1 cibuli, 1 kelímek (200 ml) smetany ke šlehání, 2 lžíce kvalitní plnotučné hořčice, 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice (skvělá a ne moc drahá je třeba ta od Kandu), 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, provensálské koření, majoránku a cayennský pepř, podle chuti také 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru.
Postup: „Tohle jídlo nezašpiní skoro žádné nádobí, zasytí a je hotové za chvíli. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, u malých brambor třeba na půlkolečka. Vhoďte je do hluboké pánve na rozpálený olej a chvíli je restujte. Zatím slaninu nakrájejte zhruba na poloviční kousky, než jsou brambory, a cibuli nahrubo. K bramborám, které touhle dobou začínají dostávat zlatavou barvu, přidejte slaninu a cibuli, osolte je, opepřete, přidejte provensálské koření a majoránku a za občasného promíchání je opékejte ještě asi 10–15 minut.
V misce rozmíchejte šlehačku s plnotučnou i hrubozrnnou hořčicí a prolisujte do ní česnek. Když jsou brambory skoro měkké a slanina křupavá, přidejte trochu cayennského pepře nebo jiného chilli koření, promíchejte a ještě asi 2 minuty opékejte. Pak pánev zalijte šlehačkovou směsí a nechte zlehka probublávat dalších asi 10 minut, až brambory úplně změknou a omáčka zhoustne. Tahle haše se skvěle hodí jako příloha k masu (v tom případě tohle množství vystačí na 4 porce) nebo jako už hotová rychlá večeře.“
Makarony se slaninou a mascarpone od Sabiny
Na 4 porce potřebujete: 500 g makaronů, 400 g mascarpone, 250 g slaniny, 4–5 stroužků česneku, asi 100 g strouhaného parmezánu, sůl a čerstvě mletý zelený pepř.
Postup: „Tento recept mám od své kamarádky a musím říct, že je skvělý a jednoduchý zároveň. Nejdříve dejte vařit makarony do osolené vody, nejlépe na skus, a mezitím si připravte vše ostatní. Nakrájejte slaninu na malé kostičky (já použila krájenou z obchodu) a česnek propasírujte. Slaninu dejte do větší pánve a restujte, dokud není křupavá. Česnek do ní přidejte těsně před tím, než bude hotová. Pokud již máte připravené makarony, přidejte je do pánve ke slanině a česneku a důkladně promíchejte spolu s mascarpone. A máte hotovo. Na jednotlivém talíři již jen porce posypejte strouhaným parmezánem (lze použít i náhradu gran moravii, je levnější) a okořeňte čerstvě mletým zeleným pepřem. Dobrou chuť!“
Láká vás tahle kombinace? Ochutnejte také špagety carbonara podle receptu Jany Ch. z článku Souboj receptů: Špagety 4x jinak.
Kamilina letní pánev
Na 4 porce potřebujete: 2 střední cibule pokrájené na kostičky, 250 g anglické slaniny pokrájené na nudličky, 250 g žampionů nakrájených na plátky, 300 g vepřových řízků nakrájených na nudličky, 400 g červených fazolí a kukuřice v chilli omáčce, 100 g kukuřice, mexickou omáčku, sůl, pepř, grilovací koření a chilli.
Postup: „Tahle směs na pánev je moje oblíbené letní jídlo – a protože na léto už opravdu netrpělivě čekám, a navíc jsem všechna svá oblíbená jídla se slaninou vystřílela v předchozích soubojích, došlo na ni netradičně v lednu :-). Na ohni je to jídlo o fous lepší, ale i ze sporáku chutná skvěle. Na pánvi chvíli restujte slaninu s cibulí. Po asi 5 minutách přidejte žampiony a maso (vepřové můžete nahradit klobáskou). Opět restujte a po dalších zhruba pěti minutách přisypte kukuřici, fazole v chilli omáčce (já používám směs s kukuřicí od Bonduelle) a jakoukoli omáčku dle chuti – cikánskou, mexickou nebo třeba řeckou. Mně se osvědčila řada 57 variací od Heinz. Dosolte, opepřete, přisypte chilli, a máte hotovo. Směs je skvělá s chlebem, bagetkou a čerstvým salátkem.“
Fazole a slanina jsou skvělá kombinace, která si zaslouží být pravidelně na jídelníčku. Ochutnejte proto také Pavlin recept na čokoládové chilli con carne z článku Souboj receptů: Dobroty s klobásou.
A jak slaninu v teplé kuchyni používáte nejraději vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz!