Hlavní obsah

Souboj receptů: Rychlé večeře, které voní slaninou

Foto: Petr Makovička

Večeře se slaninou u nás rozhodně bodovalyFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně slaniny linoucí se z kuchyně asi nechá chladným jen málokoho a u nás v redakci je takových opravdu poskrovnu! Vyrazily jsme proto do souboje s lahodnými recepty na téma slanina a ochutnávat tedy rozhodně bylo co!

Článek

Bez slaniny by klasická česká kuchyně snad ani neexistovala. Použít se dá téměř do každého jídla, kterému tím propůjčí svoji úžasnou vůni. Ochutnejte dnešní tipy od Jany Ch., Sabiny a Kamily!

Bramborová haše se slaninou a hořčicí od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 200 g brambor, 200 g anglické slaniny, 1 cibuli, 1 kelímek (200 ml) smetany ke šlehání, 2 lžíce kvalitní plnotučné hořčice, 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice (skvělá a ne moc drahá je třeba ta od Kandu), 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, provensálské koření, majoránku a cayennský pepř, podle chuti také 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru.

Foto: Petr Makovička

Janina haše se slaninou byla díky hořčici velmi pikantníFoto: Petr Makovička

Postup: „Tohle jídlo nezašpiní skoro žádné nádobí, zasytí a je hotové za chvíli. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, u malých brambor třeba na půlkolečka. Vhoďte je do hluboké pánve na rozpálený olej a chvíli je restujte. Zatím slaninu nakrájejte zhruba na poloviční kousky, než jsou brambory, a cibuli nahrubo. K bramborám, které touhle dobou začínají dostávat zlatavou barvu, přidejte slaninu a cibuli, osolte je, opepřete, přidejte provensálské koření a majoránku a za občasného promíchání je opékejte ještě asi 10–15 minut.

V misce rozmíchejte šlehačku s plnotučnou i hrubozrnnou hořčicí a prolisujte do ní česnek. Když jsou brambory skoro měkké a slanina křupavá, přidejte trochu cayennského pepře nebo jiného chilli koření, promíchejte a ještě asi 2 minuty opékejte. Pak pánev zalijte šlehačkovou směsí a nechte zlehka probublávat dalších asi 10 minut, až brambory úplně změknou a omáčka zhoustne. Tahle haše se skvěle hodí jako příloha k masu (v tom případě tohle množství vystačí na 4 porce) nebo jako už hotová rychlá večeře.“

Makarony se slaninou a mascarpone od Sabiny

Na 4 porce potřebujete: 500 g makaronů, 400 g mascarpone, 250 g slaniny, 4–5 stroužků česneku, asi 100 g strouhaného parmezánu, sůl a čerstvě mletý zelený pepř.

Foto: Petr Makovička

Výborné a jednoduché makarony se slaninou od Sabiny nadchly redakciFoto: Petr Makovička

Postup: „Tento recept mám od své kamarádky a musím říct, že je skvělý a jednoduchý zároveň. Nejdříve dejte vařit makarony do osolené vody, nejlépe na skus, a mezitím si připravte vše ostatní. Nakrájejte slaninu na malé kostičky (já použila krájenou z obchodu) a česnek propasírujte. Slaninu dejte do větší pánve a restujte, dokud není křupavá. Česnek do ní přidejte těsně před tím, než bude hotová. Pokud již máte připravené makarony, přidejte je do pánve ke slanině a česneku a důkladně promíchejte spolu s mascarpone. A máte hotovo. Na jednotlivém talíři již jen porce posypejte strouhaným parmezánem (lze použít i náhradu gran moravii, je levnější) a okořeňte čerstvě mletým zeleným pepřem. Dobrou chuť!“

Láká vás tahle kombinace? Ochutnejte také špagety carbonara podle receptu Jany Ch. z článku Souboj receptů: Špagety 4x jinak.

Kamilina letní pánev

Na 4 porce potřebujete: 2 střední cibule pokrájené na kostičky, 250 g anglické slaniny pokrájené na nudličky, 250 g žampionů nakrájených na plátky, 300 g vepřových řízků nakrájených na nudličky, 400 g červených fazolí a kukuřice v chilli omáčce, 100 g kukuřice, mexickou omáčku, sůl, pepř, grilovací koření a chilli.

Foto: Petr Makovička

Kamilina pánev nezapřela inspiraci mexickou kuchyníFoto: Petr Makovička

Postup: „Tahle směs na pánev je moje oblíbené letní jídlo – a protože na léto už opravdu netrpělivě čekám, a navíc jsem všechna svá oblíbená jídla se slaninou vystřílela v předchozích soubojích, došlo na ni netradičně v lednu :-). Na ohni je to jídlo o fous lepší, ale i ze sporáku chutná skvěle. Na pánvi chvíli restujte slaninu s cibulí. Po asi 5 minutách přidejte žampiony a maso (vepřové můžete nahradit klobáskou). Opět restujte a po dalších zhruba pěti minutách přisypte kukuřici, fazole v chilli omáčce (já používám směs s kukuřicí od Bonduelle) a jakoukoli omáčku dle chuti – cikánskou, mexickou nebo třeba řeckou. Mně se osvědčila řada 57 variací od Heinz. Dosolte, opepřete, přisypte chilli, a máte hotovo. Směs je skvělá s chlebem, bagetkou a čerstvým salátkem.“

Fazole a slanina jsou skvělá kombinace, která si zaslouží být pravidelně na jídelníčku. Ochutnejte proto také Pavlin recept na čokoládové chilli con carne z článku Souboj receptů: Dobroty s klobásou.

A jak slaninu v teplé kuchyni používáte nejraději vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Načítám