Hlavní obsah

Spása pro majitelky mastných vlasů! 6 nejlepších tipů, jak maštění oddálit

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Reklama

Každé ráno si přivstanete, abyste si umyla hlavu. Ale stejně pak odpoledne sedíte v práci s hřívou, která se samou mastnotou jen leskne. Ještě to s ní ale nevzdávejte. Máme pro vás několik tipů, jak maštění vlasů oddálit.

Článek

Vlasy se po určité době zmastí každému. Produkce mazových žláz na pokožce hlavy je totiž naprosto přirozená a nezbytná – maz vlasy vyživuje, a ty tak zůstávají pružné a nelámou se. Když je však mazu příliš, musíte čelit neradostnému kosmetickému efektu...

Co ovlivňuje produkci mazu

Možná se trápíte zbytečně a kštice se vám mastí úplně normálně. „Za mastné se považují vlasy, které ztrácejí svěžest už po čtyřiadvaceti hodinách od mytí. Zdravé vlasy by měly zůstat čisté dva až tři dny. Navíc mastné vlasy již po několika hodinách vypadají zplihle, slepují se do pramínků a ztrácejí objem,“ uvádí tricholožka z vlasového centra Clinical Hair Lenka Kašpaříková.

Mazové žlázy může k nadměrné produkci podnítit řada důvodů. „Vlasy se mohou mastit kvůli hormonální nerovnováze, dědičnosti, vysazení antikoncepce, přesušování pokožky hlavy, neustálému sahání do vlasů nebo i kvůli častému kartáčování,“ popisuje Lenka Kašpaříková a dodává, že velký podíl může mít také špatně volená strava nebo stres.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Někomu od přílišného maštění vlasů pomůže vyřazení lepkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

6 tipů, jak maštění oddálit

Dobrou zprávou je, že se s tímhle nepříjemným kosmetickým problémem dá aspoň trochu něco dělat. Určitě nezměníte vlastnosti svých vlasů od základu, co se vám ale může podařit, je jejich maštění oddálit. S odborníky jsme pro vás sestavili nejlepší tipy, jak na to.

  1. Vsaďte na šampony s nízkým pH - „Určitě doporučuji používat šampony s nízkým pH, které zbytečně nevysušují pokožku. Nutnost mastnou pokožku vysušit je pouhý mýtus, naopak tím žlázy přinutíte pracovat ještě více a produkovat více mazu,“ uvádí kadeřník Václav Pražák.
  2. Neoplachujte hlavu horkou vodou - Nabudí mazové žlázy k větší produktivitě. Vlasy si proto myjte vlažnou vodou.
  3. Kondicionéry nejsou nutnost - Nanést po umytí kondicionér možná považujete za nezbytnost. Mastné vlasy ale nepotřebují tolik péče jako vlasy suché. Nejlépe tedy nepožívejte kondicionér vůbec, a jestliže bez něj nemůžete vlasy rozčesat, volte nesmývatelné verze.
  4. Pozor na silikony - Silikony ve vlasových přípravcích mají při občasném používání své výhody, například dodávají kštici hebkost a lesk. Kdo má ale problémy s mastícími se vlasy, měl by se jich vyvarovat. Kvůli silikonům obvykle dochází ke zhoršení stavu, protože ucpávají vlasové folikuly.
  5. Jezte méně kyselých potravin - „Omezte kyselinotvorné potraviny, které mají vliv na nadměrné pocení, maštění vlasů i vlasové pokožky. Patří mezi ně zejména jednoduché cukry a potraviny obsahující lepek, tedy bílé pečivo, těstoviny a podobně,“ uvádí tricholožka Lenka Kašpaříková.
  6. Pomohou i doplňky stravy - Tricholožka doporučuje zejména doplňky obsahující selen a zinek, dále pak vitaminy skupiny B nebo rybí tuk v kapslích čili omega-3 mastné kyseliny. Nápomocné by mělo být i popíjení kopřivového nebo šalvějového čaje.

Jak často si musíte mýt vlasy?

Reklama

Související témata:

Načítám