Hlavní obsah

Špatná dieta vs. zdravotní potíže: Co vás může potkat?

Foto: Thinkstock

Lepší než hromada doplňků stravy a syntetických vitaminů je pestrá, čerstvá, a hlavně dostatečná strava!Foto: Thinkstock

Reklama

Dříve, než začnete obíhat ordinace kvůli padajícím vlasům, snížené imunitě nebo nevysvětlitelné únavě, se zkuste zamyslet nad svým jídelníčkem. Nepřeháníte to náhodou s dietou?

Článek

Jistě, myslíte to dobře. Změnou jídelníčku chcete upevnit zdraví a zeštíhlet. A možná vás ani nenapadne, že si místo toho ubližujete.

„Setkávám se s mnoha lidmi, kteří si dietami a všemožnými experimenty s jídlem přivodili zdravotní potíže. Často od nich slýchám věty typu ,cítím se strhaně, vypadám staře, cvičení je utrpení, nemám sílu…´. Začínají mít i sociální potíže, zhoršují se vztahy mezi spolupracovníky i členy rodiny. Tím, že z jídelníčku vyřadí některé skupiny potravin, dochází k deficitu důležitých živin. A ten vyvolává potíže,“ potvrzuje Iva Veselá, nutriční poradkyně z poradny Food-Life.

Jste slabí, unavení, bez energie?

Možná jste nasadili příliš přísnou redukční dietu. Samozřejmě, snížení energetického příjmu a zvýšení výdeje je základní předpoklad hubnutí. Nic se ale nemá přehánět: množství energie, potřebné pro bazální metabolismus (základní životní pochody v úplném klidu), je u ženy asi 6300 kJ na den. Na lehkou kancelářskou práci spotřebujete něco mezi 8400 a 9200 kJ. Při radikální dietě se ale můžete dostat na 5000 kJ za den. Není divu, že nemáte síly na rozdávání!

Foto: Thinkstock

Nemáte do ničeho chuť, jste unavené a bez energie? Není třeba hned myslet na sezonní depresi – možná je to jen nedostatek některých živinFoto: Thinkstock

Co s tím? „Když je někdo zvyklý na denní příjem 15 000 kJ, nemůže si ho najednou snížit na 5000 kJ. Bude mít hrozný hlad a brzy to vzdá,“ říká internistka a obezitoložka MUDr. Jitka Housová. Radí snižovat příjem postupně: „Snižte na 12 000 kJ, o něco zhubnete, a až se hubnutí zastaví, pokračujte ve snižování na 9000 kJ.“

Trápí vás výkyvy nálad a nezvladatelné chutě?

Tohle vypadá na nedostatek sacharidů, který vede k poklesu tvorby hormonu serotoninu. Důsledkem není jen nevyrovnaná psychika, ale také to, že se vytrácí pocit nasycení po jídle. Tělo volá po dalším a dalším přísunu potravy, dokud ale nedostane to, co chce, spokojené stejně není. Dieta s velmi nízkým příjmem sacharidů (bez sladkostí, příloh, pečiva a ovoce) může vést i k imunitním problémům. „To znamená častější nachlazení, chřipky, záněty všeho druhu a zhoršení alergií,“ varuje Iva Veselá.

Co s tím: Snažte se udržovat stabilní hladinu krevního cukru. Nevynechávejte svačiny, jezte často a po malých dávkách. Podle oficiálních odborných doporučení by měly sacharidy tvořit 50–60 % denního příjmu potravy a proteiny (bílkoviny) jen 10–20 %!

Foto: Thinkstock

Jste to, co jíte. Každá nerovnováha ve stravování se brzy projeví na kvalitě kůže, vlasů a nehtůFoto: Thinkstock

Padají vám vlasy a nevíte proč?

Možnou příčinou je nedostatek proteinů, vitaminu A a zinku ve stravě. Pokud se snažíte zhubnout a tělo pociťuje nouzi, nejdříve ze všeho začne „šetřit“ na místech, která nejsou nezbytně nutná pro život, jako jsou vlasy, nehty nebo pokožka.

Co s tím: Zařadíte-li do jídelníčku červené maso, zajistíte si dostatek proteinů i zinku. Dobrým zdrojem dietní bílkoviny je čistý vaječný bílek (ten totiž neobsahuje žádný tuk a cholesterol) nebo výrobky z něj. Vitamin A se běžně nachází například ve špenátu, brokolici, vaječném žloutku a játrech. Zinek lze získat také z plodů moře, v menší míře i z rostlinných zdrojů – dýňových a slunečnicových semínek, listové zeleniny a obilných klíčků.

Je to prostě věda. My věříme tomu, že žádný extrém nemůže být zdravý a nejlepší je jíst všechno, ale v rozumném množství. Co si myslíte vy?

Reklama

Načítám