Hlavní obsah

Speciál o rovnátkách pro děti i puberťáky

Foto: Thinkstock

Kráse a zářivému úsměvu se musí občas naprotiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý má to štěstí, že má zuby jako z reklamy na žvýkačky. A pokud se křivé zuby týkají i vašich dětí, neměli byste před tímto problémem zavírat oči s tím, že „se to nějak srovná“. Nesrovná. Ne, že by v dospělosti bylo pozdě na nápravu, ale přece jen je nejlepší si záležitost s rovnátky odbýt co nejdříve.

Článek

Zatímco vy vše vidíte z pohledu dospělého člověka, pro kterého jsou děti s rovnátky běžnou záležitostí, vaše ratolesti se pravděpodobně budou bránit doslova zuby nehty. Čím je motivovat a jak jim vysvětlit, že rovnátka opravdu potřebují? A jaké možnosti dnes dětem a teenagerům moderní ortodoncie nabízí?

Začněte ještě v plenkách

Ortodontické dudlíky působí jako prevence špatného vývoje čelistí a dětských zoubků. „Konstrukce dudlíku podporuje správné umístění jazyka a preventivně působí proti vzniku ortodontických vad, pozdějšího špatného postavení zubů, deformace čelisti nebo zkříženého skusu," vysvětluje pediatr Martin Hájek. Dudlíky mohou používat děti od narození zhruba až do tří let a zaplatíte přibližně 190 korun za balení dvou kusů.

Mami, já chci ty vyndavací!

Žádné dítě se s velkým nadšením do fixních rovnátek (tedy těch na stálo) nepohrne a pravděpodobně se vás bude hned od začátku snažit přesvědčit, že rovnátka, která se nosí jen v noci, mu úplně stačí. Dejte raději na názor zkušeného ortodontisty. Snímací rovnátka se totiž většinou používají pouze pro korekci drobných vad.

„Výzkumy, ale i selský rozum ukazují, že není dobré dítě léčit snímacími rovnátky pět let, aby pak bylo stejně nutné nasadit fixní aparáty, když je možné stejnou léčbu zvládnout v období dospívání za rok až dva pouze fixním aparátem,“ říká ortodontista MUDr. Ondřej Suchý a dodává: „Není záměrem lékaře poznamenat dětství pacientů mnohaletou léčbou. Moderní ortodoncie jednoznačně preferuje intenzivní, časově omezenou léčbu fixními rovnátky. Lze jimi dosáhnout lepších a dlouhodobějších výsledků za výrazně kratší dobu.“ Fixní rovnátka se většinou nasazují okolo 12. roku věku, kdy jsou již prořezané všechny stálé zuby, ale jde to samozřejmě i kdykoli později.

Foto: Thinkstock

Lepší rok vydržet se stálými než pět let s vyjímatelnými rovnátkyFoto: Thinkstock

Rovnátka jako trendy doplněk

Zkuste dítěti celou věc podat tak, že rovnátka jsou dnes módním trendem a je úplně běžné, že je děti nosí. Vždyť i celá řada celebrit (například zpěvačka Ewa Farna, tenistka Petra Kvitová, Tom Cruise, Gwen Stefani, princ Harry nebo dětská hvězda Zac Efron) se za svá rovnátka nestydí; naopak je všichni s širokým úsměvem vždy hrdě ukazovali světu. A navíc, dětem a teenagerům lze nošení rovnátek zatraktivnit barevnými gumičkam a při každé návštěvě lékaře pak zvolit jinou kombinaci. Barevné gumičky nabízí mnoho ortodontistů zcela automaticky a většinou se za ně nepřiplácí. „Také snímací rovnátka mohou být barevná a kromě toho i doplněná nejrůznějšími obrázky podle výběru pacienta," dodává MUDr. Živa Müllerová CSc., ortodontistka Kliniky GHC.

Nenápadná keramika

Namísto tmavých kovových zámečků lze na zuby připevnit také keramické systémy, které nejsou bez bližšího pohledu téměř patrné. K jejich nevýhodám patří to, že vlivem pigmentů z jídla a pití mají tendenci žloutnout, ale pečlivou hygienou tomu lze podle odborníků zabránit.Průměrná cena kovových rovnátek se pohybuje zhruba od 8 do 30 tisíc korun za jednu čelist, za rovnátka s průhlednými keramickými zámečky zaplatíte ještě zhruba o třetinu více. Vždy ale záleží na rozsahu vady. Méně viditelné keramické zámečky se z estetických důvodů aplikují hlavně na horní čelist.

Neviditelné řešení

Pokud je vaše dítě opravdu stydlín a představa rovnátek v něm vyvolává panickou hrůzu, má ještě možnost nosit takzvaná neviditelná rovnátka, která jsou připevněna k zubům z vnitřní strany. Nutno však dodat, že jsou zhotovena ze slitiny zlata a jejich cena se pohybuje okolo 60 tisíc korun za jednu čelist, proto je volí spíše dospělí než děti. Více se o neviditelných rovnátkách dočtete v našem článku.

Ať už se rozhodnou vaše ratolesti (potažmo vy) pro jakákoli rovnátka, počítejte s tím, že nároky na ústní hygienu několikanásobně vzrostou. Čištění zubů bude nutné po každém jídle a výbava vašeho dítěte se rozšíří minimálně o mezizubní kartáček, péči může usnadnit i speciální ústní sprcha. Na vás pak zbude důsledný dohled na to, aby děti čištění zubů neodbývaly a aby se vyhýbaly tvrdým potravinám, která mohou rovnátka poškodit (například mrkev či jablko; obojí je lepší nastrouhat).

Jakou zkušenost máte s rovnátky vy? Bránily se jim vaše děti, nebo si nechaly domluvit?

Související témata:

Načítám