Hlavní obsah

Šperky s hlubším smyslem: Vyberte si ten správný kámen!

Foto: Marben, Shutterstock.com

Foto: Marben, Shutterstock.com

Reklama

Mají duši, dělají nás krásnější, dodávají energii a chrání od všeho zlého, to dokážou některé přírodní kameny. Jak si vybrat ten pravý šperk pro sebe a proč ho nikdy nepůjčovat?

Článek

Touha zdobit své tělo je stará jako lidstvo samo. Pokud dáváte důraz na to, co na sobě nosíte a jakou to vyřazuje energii, určitě jste už někdy zavadily pohledem o šperky z minerálních kamenů. Proč by růženín měla vlastnit každá žena?

Kameny podle horoskopu, nebo intuice?

Drahé kameny vyzařují životní sílu a energii. Jak si vybrat ideální šperk záleží na několika faktorech. „Řídit se můžete podle měsíce, ve kterém jste se narodily, nebo momentální náladou a rozpoložením,“ vysvětluje Kateřina Sochorová, podle které se její šperky Kat.jewelry dokonale hodí k moderní ženě, která se ráda zdobí, ale zároveň touží po věcech s hlubším smyslem. Třetím ukazatelem je, co kámen umí, kterým směrem je napřena jeho síla (svatební prsteny s kameny). Potřebujete dodat energii, nebo naopak zklidnit vnitřní bouře?

Před koupí je nejlepší strategií se rozmyslet, co od kamenu požadujete, a pak se nechat vést tím, co nejvíc lahodí vašemu oku. S tím souhlasí i Jarmila Vančurová, zakladatelka šperkařské firmy Spirit Beads. „Všem zákazníkům říkám, že nejlepší je náramek nevybírat podle znamení, ale podle intuice.“

Proč růženín

Kameny pocházejí z různých částí světa a mohou dodávat energii, podporovat trpělivost, přinášet do života lásku nebo fungovat jako povzbuzení ženského sebevědomí (kameny pro lásku).

„Každá žena by měla mít růženín, je totiž spojen s láskou, a hlavně se sebeláskou, která je zvláště u žen velmi potřeba a mnohdy chybí,“ vysvětluje Jarmila Vančurová. Za ženské kameny se považuje i měsíční kámen nebo granát.

Univerzálním kamenem, který by neměl nikomu chybět, je křišťál. „Je známý jako nejvyšší ochranný kámen, už staří Řekové jej uctívali jako zkamenělý led svatých vod, který ani na slunci neroztaje,“ dodává šperkařka.

Drahé kameny hodně dávají, ale potřebují i péči a občas očistit od negativních vlivů. „Pro každý kámen může byt různá technika, modlitba. Opakuji vždy jednu prostou zásadu, kameny potřebují k životu stejné podmínky jako my — čistý vzduch, vodu, slunce a lásku,“ vysvětluje Kateřina Sochorová. Mezi komponenty se vyplatí mít křišťál nebo selenit, protože očišťují ostatní kameny.

Foto: mahey, Shutterstock.com

Kameny potřebují zvláštní péči a něhuFoto: mahey, Shutterstock.com

Kameny nepůjčovat!

Minerály vám mohou pomoci, ale od terapie kameny nelze očekávat zázraky a považovat je za náhradu klasické medicíny. „Prostřednictvím kamenů provokujete organismus k léčebné aktivitě. S jejich pomocí léčíte především původ a počátek, který leží hluboko v naší duši, v našem duchovním a duševním životě,“ vysvětluje Kateřina Sochorová a Jarmila Vančurová k tomu dodává: „Vždycky všem kladu na srdce – náramek nepůjčovat a nedarovat nikomu jinému. Je v něm přeci už vaše energie,“ uzavírá téma Jarmila Vančurová.

Kameny většinou nemívají jen jednu schopnost, ale několikero. Vybrali jsme zajímavé šperky a rozdělili je podle toho, k čemu kameny slouží.

Pro energii, harmonii a uklidnění

Energii v těle rozproudí křišťál, lávový kamen, opál, jaspis, chalcedon. Pro zklidnění mysli a pro zahnání stresu působí mimo jiné skvěle rubín, chryzopras, jantar, citrín, azurit nebo safír.

Foto: Archiv firem

Zleva: Náramek z amazonitu, lávového kamene a křišťálu podporuje energii, sílu, rovnováhu a odvahu, 316 Kč, prodává Haroka; Náramek pro energii s křišťálem a lávovými kameny, 210 Kč, prodává DedolesFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náramek Mawar pro klid, harmonii a uzdravování z růženínu, magnezitu a jaspisu, 239 Kč, prodává Jiwa Boho Style; Pozlacený náramek s chryzoprasem, který uklidňuje, ochraňuje a tiší žaludeční problémy způsobené stresem, Kat.jewelry, 2800 Kč, koupíte na KatdotFoto: Archiv firem

Pro podporu ženství

Ženskými kameny jsou především růženín, měsíční kámen nebo granát. Na plodnost působí pozitivně nefrit a dodat sebelásku a sebevědomí umí zase rodonit.

Foto: Archiv firem

Spokojenost, smyslnost, krása, láska i otevřenost srdce, to dokáže kombinace měsíčního kamene, granátu a růženínu na stříbrném řetízku. Bodychain, 3890 Kč, koupíte na Ecstatic TravelFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náramek Ženskost s rodonitem, kunzitem, lávovými kameny, růženínem a růžovým olejem, Spirit Beads, 649 Kč, koupíte na Spirit Beads; Náramek Yoggys s růženínem, achátem, křišťálem a rubínem, 690 Kč, koupíte na Yoga StoreFoto: Archiv firem

Pro odvahu

Kameny jako achát, křemen, citrín, ametyst, amazonit nebo malachit dodají odvahu a pomůžou překonat obavy.

Foto: Archiv firem

Zleva: Náramek s achátem pro odvahu, upřímnost a radost, 299 Kč, prodává Svět Minerálů; Náramek Satya s achátem a angelitem dodává sílu na novou cestu, 2443 Kč, prodává Joga FitshopFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Náramek Rainbow s ametystem a různými beryly pomáhá přijímat v životě dobré i zlé, 1030 Kč, prodává Trimakasi; Náramek Mandala s amazonitem, kamenem odvahy a pravdy, 690 Kč, prodává Yoga ShopFoto: Archiv firem

Jestli chcete energii v těle rozproudit správným směrem i jinak než za pomoci drahých kamenů, zkuste jógu. Jak na pozici bojovníka?

Reklama

Související témata:

Načítám