Hlavní obsah

Jóga na doma: Naučte se pozice bojovníka

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ásany neboli fyzické pozice jsou jen jednou z osmi částí jógové filozofie. Na starém kontinentě je však nejrozšířenější. Pokud i vy sami jógu praktikujete, možná se vám budou hodit nějaké tipy. Dnes vám představíme různé varianty pozice bojovníka.

Článek

Pozice bojovníka patří mezi ásany, které nechybí na žádné lekci jógy. Podle typu školy nebo preferencí lektora se však mohou různě měnit a modifikovat. Dnes vám představíme tři základní pozice, ze kterých všechny ostatní vychází. Zkusíte je s námi?

Všechny tři varianty posilují spodní část těla, jen každá trochu jiným způsobem. Bojovníci aktivují svaly na nohou, hýždě a přináší stabilitu. I horní část těla je aktivní, ale je třeba do ní zároveň vnést uvolnění a odstranit přebytečné napětí.

Pozice bojovníků aktivují nejen velké skupiny svalů, ale účinně zapojují například i svaly na chodidlech či hluboký stabilizační systém. Pokud chcete krásné pozadí a pevné nohy, nemusíte jen dřepovat! Zkuste dělat pravidelně tyto pozice a brzy uvidíte (i ucítíte) rozdíl.

Jóga může být velmi náročná i relaxační. Víte, jak si vybrat vhodný typ právě pro vás?

Související témata:

Načítám