Hlavní obsah

Spreje proti plísním v bytě: Opravdu fungují? Vyzkoušeli jsme je!

Foto: Thinkstock

Bojujete proti plísni sprejem? Bylo by lepší začít větratFoto: Thinkstock

Reklama

Bojujete u sebe doma s plísní? Ačkoli se nabízí sáhnout po některém ze sprejů s protiplísňovým účinkem, není to podle odborníků vždy nejlepší řešení. Vysvětlíme vám proč.

Článek

Pokud jste objevili plíseň, zásadní je odstranit příčinu jejího vzniku. Většinou jde o špatnou hydroizolaci domu, vzlínající spodní vodu, nebo v bytech špatné větrání a topení, příliš zdrojů vlhka – tedy například hodně květin, akvárií, ale i sušení prádla v interiéru. Nad tím vším byste se měli zamyslet dřív, než začnete pobíhat po bytě s přípravkem proti plísni.

Prevence je nejlepší

Lepší, než s plísněmi dlouze a většinou namáhavě a draze bojovat, je zabránit jejich vzniku, v čemž vám mohou pomoci některé výrobky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ceresit MicroProtect (silikon a spárovací hmoty) je odolný proti plísni, tedy konec černých spár a okrajů vany. Cena: 250 ml silikonu od 110 Kč. Do omítky i barvy na zeď můžete přidat chytrou houbu Biorepel – jako prevenci i zbraň na již vzniklou plíseň. Stojí 249 Kč. Do těžko větratelných míst se hodí pohlcovač vlhkosti W5. Cena: 199 KčFoto: Archiv firem

Boj proti plísni

Myslíte si, že plíseň vyženete za pomoci některého z prodávaných sprejů? Pak pro vás máme pár špatných zpráv.

Většina z nich obsahuje chlór nebo jinou dezinfekční látku, takže s nimi musíte pracovat velmi opatrně. Například chlornan sodný vylučuje po aplikaci do vzduchu toxický chloroform, který leptá sliznice, ve vyšších koncentracích způsobuje ospalost, malátnost, bolesti hlavy.

Navíc není zdravý ani pro zdi. „Do zdiva se dostanou chloridy – hygroskopické soli, které přijímají vodní páru ze vzduchu a zadržují ji, čímž zvyšují vlhkost zdiva. Chloridy vytvářejí bílé výkvěty na omítkách – a lidé je často považují za další plíseň, na kterou znovu použijí stejný přípravek… Poznáte je tak, že chloridy jdou ze zdiva lehce odstranit zametením nebo vysátím,“ říká mikrobioložka RNDr. Kateřina Klánová, CSc.

Protože chloridy časem zvyšují vlhkost zdiva, zvyšují současně i riziko vzniku plísní, dělají vlastně medvědí službu a dlouhodobě jejich použití na zdi nelze příliš doporučit.

Zásady bezpečného použití

S přípravky proti plísni musíte zacházat opravdu opatrně:

  • Nekombinujte je navzájem, mohou vznikat toxické látky.
  • Dodržujte návod a bezpečnost práce.
  • Nevěřte na jejich trvalý účinek. „Všechny dezinfekční i preventivní přípravky ztrácejí časem účinnost,“ uzavírá Kateřina Klánová.

Otestovali jsme přípravky proti plísni

Vyzkoušeli jsme několik přípravků proti plísni a všímali si, co doporučuje výrobce, ale i to, jak a zda vůbec proti plísni viditelně zaberou na začernalé spáry mezi dlaždicemi a černé skvrny plísně v silikonu kolem vany. Postupovali jsme vždy podle návodu výrobce. Koupili jsme čtyři přípravky v běžných obchodech a seřadili jsme je podle ceny za 100 mililitrů.

Savo proti plísni

Foto: archiv firmy

Slibuje odstranit plísně, houby a lišejníky. V jeho složení dominuje chlornan sodný s velmi charakteristickým zápachem, který byste měli ale co nejdřív vyvětrat. Cena: 500 ml za 89 Kč, 100 ml za 17,80 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Plíseň na pohled zmizí okamžitě, zápach je dusivý a dlouho přetrvává, rozprašovač tvoří jemnou mlhu, takže pozor na kůži, oči i oblečení. Skvrna v sanitárním silikonu zůstala.

Fungispray super proti plísním

Foto: archiv firmy

Jde o bezchlórový přípravek. Výrobce ho radí po asi hodině mechanicky odstranit, což vás možná odradí, pokud jde o vymalovanou zeď v bytě. Cena: 500 ml za 72 Kč, 100 ml za 14,40 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Nástup není tak rychlý jako u přípravků s chlórem, je nutné ho opakovat, ale už po první aplikaci jsme ze stěny setřeli většinu plísně. Nechtěli jsme moc tlačit, v obavě o nátěr. Při druhé aplikaci za dva dny byla plíseň pryč zcela. V sanitárním silikonu skvrna zůstala.

Bref proti plísním

Foto: archiv firmy

Přípravek na bázi chlornanu sodného, má si poradit s plísní i sporami – a to s okamžitým efektem. Také v tomto případě doporučuje výrobce pracovat ve větrané místnosti a dbát na bezpečnost. Cena: 500 ml za 52 Kč, 100 ml za 10,40 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti:Přípravek je také cítit po chlóru, i když trochu méně, než ostatní. Rozprašování není tak jemné, ale dostříkne docela daleko. Efekt je viditelný během pár minut. Skvrna v sanitárním silikonu zůstala.

Larrin proti plísni

Foto: archiv firmy

Obsahuje hydroxid sodný a chlornan sodný. Právě proto byste si měli chránit oči a kůži, důkladně větrat, nepoužívat tam, kde zpracováváte potraviny (pokud je následně důkladně neumyjete). Výrobce slibuje, že ničí plísně, bělí spáry, rozjasňuje, dezinfikuje. Cena: 500 ml za 50 Kč, 100 ml za 10 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Chlór je z něj výrazně cítit a dlouho přetrvává, takže práce s ním není příjemná. Rozprašovač funguje dobře, proud přípravku je vyhovující. Plíseň okamžitě zesvětlá. Na skvrnu v sanitárním silikonu kolem vany nestačil.

Závěr: Čím víc chlóru, tím na pohled rychlejší efekt, ale i riziko pro vaše zdraví. Plíseň ve spárách vybělily rychleji přípravky s chlórem, tu uvnitř silikonu nezvládl ani jeden – tady je lepší silikon odstranit, vyčistit a použít ten odolný proti vzniku plísně. Ovšem lepší než všechny přípravky je častěji větrat a správně topit.

Jak bojujete s plísní vy? Napište nám své osvědčené metody!

Reklama

Načítám