Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milujete zvěřinu? Pak určitě musíte vyzkoušet srnčí pečínku na víně s omáčkou z portského. Recept je sice delší, ale rozhodně stojí za to!

30 min.
Příprava
2 hod., 54 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 2 kg srnčího hřbetu
  • 100 g slaniny
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 dl červeného vína
  • 1 dl vody
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 7 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 10 kuliček jalovce
  • 2 ks cibule
Batátová kaše
  • 2 ks batátů
  • 40 g másla
  • 100 ml smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Omáčka
  • 50 g másla
  • 3 ks šalotky
  • 5 naběraček výpeku z masa
  • 1 dl červeného vína
  • 50 g čokolády 70%
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 70 g másla
Článek

Postup

01.

Srnčí hřbet očistěte zbavením všech blan (odřezky nevyhazujte a udělejte si z nich a trochy zeleniny vývar!), opatrně ho prošpikujte slaninou, osolte a obalte lehce podrceným jalovcem. Troubu zapněte na 150 stupňů. V pekáči, na který máte poklici, na oleji maso zprudka ze všech stran zatáhněte a vyjměte ho.

02.

Do výpeku vložte očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel, cibuli a koření a nechte trochu zpěnit. Maso vložte zpět, část zeleniny přehrňte přes jeho vršek, zalijte červeným vínem a trochou vody (nebo hovězího či zvěřinového vývaru z odřezků), přiklopte poklicí a dejte asi na 2 hodiny do trouby. Maso pravidelně přelévejte a asi 15 minut před koncem sundejte poklici.

03.

Batáty uvařte doměkka (mně kombinace s batáty přišla dobrá pro jejich nasládlou chuť, která se s vinnou omáčkou a zvěřinou dobře doplní) a rozmixujte je spolu s kouskem másla a trochou smetany na kaši. Podle chuti dosolte a opepřete.

04.

Omáčka je rychlá a jednoduchá: na másle zpěňte jemně nakrájenou šalotku, dokud nezačne zlátnout. Pak ji postupně zalijte zvěřinovým výpekem a portským vínem a vše nechte zredukovat, až se omáčka bude táhnout skoro jako sirup, můžete přidat asi lžičku redukovaného hovězího vývaru. Do omáčky nastrouhejte čokoládu a podle chuti ji můžete trochu opepřit. Hotovou redukci proceďte přes sítko.

05.

Asi 3–4 minuty provařte růžičkovou kapustu, aby změkla, pak ji prudce zchlaďte, aby neztratila barvu, a nakonec ji přepůlenou prohřejte na pánvi na kousku másla.

06.

Nakrájené kousky masa podávejte s batátovou kaší, zeleninou z pečení a pár růžičkovými kapustičkami na talíři ozdobeném redukovanou omáčkou.

Srnčí můžete připravit i jako plátky s lečem.

Reklama

Související témata:

Načítám