Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde se na dětech nešetřilo

Foto: toto studio

Dominantou obývacího pokoje zůstává i po rekonstrukci krb

Šest týdnů a k tomu jeden a půl milionu korun stačily k tomu, aby mladá rodina získala místo deset let starého domu bydlení svých snů. Majitelka má v kuchyni spoustu úložných prostorů a dcerám rodiče dopřáli pokoj na hraní i pokoj na spaní. Podívejte se, jak se jim bydlí!

Článek

Mnozí sice považují deset let starý dům ještě skoro za novostavbu, ale to nic nemění na tom, že i poměrně moderní objekt může být v horším stavu než stoleté domy. Tmavý dětský pokoj, nevyhovující elektrorozvody nebo nejlevnější kovové zárubně patřily k nejzávažnějším nedostatkům v původním řešení. Měsíc drobných stavebních úprav a dva týdny zařizování ale stačily k tomu, že rodina se dvěma tříletými holčičkami nakonec bydlí krásně!

Dva pokoje byly nutností

Výměna elektrických rozvodů, instalace nových vypínačů a zásuvek, kompletní výměna podlah, kde ty původní nahradil laminát imitující kouřový dub, kompletní výměna dveří včetně zárubní, neboť se v domě nacházely ty nejlevnější kovové, to je základní výčet stavebních prací, které bylo třeba v domě provést, aby odpovídal aspoň trochu současným standardům, které jsou na bydlení kladeny.

Foto: toto studio

Dcery mají k dispozici dva pokoje - jeden je na hraní, druhý na spaní

Změny se však týkaly i dispozic čtyřpokojového domu. „Ložnici jsme přesunuli do původního tmavého dětského pokoje. Z pánské pracovny a původní ložnice jsme udělali pokoje pro holčičky, jeden na hraní a druhý na spaní,“ říká Věra Tomíčková z Toto studia, které rekonstrukci navrhovalo a realizovalo. A pokračuje: „Dva dětské pokoje jsou v domě záměrně, protože rodiče plánují, že do budoucnosti bude mít každá svůj pokoj.“

Z kuchyně dostala šanci jen mikrovlnka s lednicí

Nejen stavební úpravy a změna dispozic, ale především nový nábytek dodal domu na pohodlí a kráse. Měnilo se skoro všechno. V kuchyni se z původního zařízení zachovala jen lednice s mikrovlnkou, vše ostatní je nové. „Přání majitelky bylo mít zde maximální množství úložných prostorů, proto je sestava zatočená do tvaru písmene L. Povedlo se zde získat velmi atraktivní prvek, kterým je dřez a celé mycí centrum umístěné pod oknem. Maminka tak může sledovat děti na zahradě, i když právě čistí zeleninu nebo připravuje oběd. Otevřít okno není problém, na trhu totiž už je široká baterií, které se sklopí, a pak zase narovnají do původní polohy.

Foto: toto studio

V kuchyni si majitelka přála hlavně hodně úložných prostorů

Druhá stěna kuchyně je zaplněna horními skříňkami, čímž zde vzniklo nadstandardní množství úložných prostorů. Nově se v této části domu dělal sádrokartonový podhled, aby sem bylo možné dát digestoř s odtahem.

Součástí kuchyně je i malý snídaňový stolek. Velký stůl, který zde býval před renovací a zabíral zde příliš mnoho místa, nyní našel místo v obývacím pokoji.

Foto: toto studio

Ukládání na chodbě zjednodušuje systém závěsných skříněk

Drobné změny dispozic prováděli architekti právě i v obývacím pokoji, ale příliš prostoru k tomu nedostali. Krb musel zůstat původní, proto ho aspoň přemalovali tak, aby ladil s koženým sedacím nábytkem. Nové místo našla i televize, která je zavěšena na speciální předstěně. Ta svým designem ladí i se zbytkem nábytku. Výrazná červená barva propojuje společné místnosti a tvoří tak opticky sladěný celek.

Dva pokoje pro dvě holčičky

V původní ložnici, což byla dostatečně velká a světlá místnost, vznikl dětský pokoj na hraní. Zde jsme také využili původní nábytek, konkrétně vestavnou skříň, jen jsme na ni nalepili kytičky, aby se sjednotil motiv se samolepkami a malbou na stěnách místnosti,“ říká Věra Tomíčková. Nazmar nepřišel ani zbytek původních skříněk ze starého dětského pokoje, jen sektorový nábytek nechala rozmontovat na menší díly a doplnila zelenou horní desku.

Foto: toto studio

Postele se zvýšenou lehací plochou nabízejí příležitost pro dětské hry

Druhý dětský pokoj, který mají dívky k dispozici, je určený na spaní, i když i zde zbyl dostatek místa na dětské hry. A to díky postelím se zvýšenou lehací plochou, které nabízejí ideální příležitost na budování různých domečků a úkrytů.

I když jde o pokoj na spaní, kterému by nevadil tmavý prostor, přesto se nachází v původní pracovně. „Plánujeme, že až dívky dorostou, jejich bydlení se rozdělí a každá bude mýt svůj plnohodnotný pokoj a soukromí. Proto jsme chtěli, aby i místnosti byly srovnatelné a do té nejmenší raději umístili naši ložnici,“ říká majitelka.

Foto: toto studio

Do ložnice navrhli architekti pětimetrovou skříň, část dvířek nahradila velká zrcadla

Do ložnice rodičů se vešla skoro pět metrů velká vestavěná skříň s bohatým vnitřním vybavením. Část dveří tvoří zrcadlo, které prostor opticky zvětšuje. Doplňuje ji postel z masivního dubu.

Koupelna, i když se nachází v domě, nebyla zrovna velká. Přesto se sem vešel krásný, a hlavně velký sprchový kout i vana, kterou si rodina přála kvůli dětem. Toaleta je doplněna bidetovým prkénkem. Zajímavým detailem je například nika pod oknem se skleněnými poličkami.

Foto: toto studio

Do koupelny se vešel sprchový kout pro rodiče i vana pro děti

A co se líbí  v tomto domě vám? Také byste chtěli svým dětem dopřát jeden pokoj na spaní a jeden na hraní? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama