Hlavní obsah

Stav beztíže vás zbaví stresu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při floatingu může odpočívat každý váš svalFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Potřebujete se zbavit stresu a relaxovat? Potom si vyberte floating, zažijete lehkost bytí. Stačí si vyšetřit dvě hodiny času a můžete vyrazit k „Mrtvému moři", tak se totiž říká uměle připravené kapalině uvnitř vajíčka. Prozradíme vám, čím je floating zajímavý a lákavý.

Článek

Jaký je princip floatingu

Princip floatování je založený na tom, že se položíte v uzavřeném prostoru do vody, která má stejnou hustotu jako voda z Mrtvého moře, tedy je nemyslitelné, abyste se ponořila. Nejintezivněji relaxace probíhá, když jste v naprosté tmě, ale pro začátečníky je k dispozici světélko. Do uší vám pouští hudbu dle vlastního výběru nebo si necháte něco naordinovat od obsluhujícího personálu. Velmi osvědčená je hudba se zpěvem velryb. Rychle se dostanete do stavu meditace, tedy stavu, kdy dokážete stávající realitu pojmout ze zcela jiného úhlu pohledu. Tíživé myšlenky odplují, přispívá tomu beztíže. Je lékařsky dokázáno, že tato procedura aktivizuje v mozku centrum hypofýzy, epifýzy a začne se vyplavovat velké množství endorfinů, které se také tvoří při fyzické námaze, zamilovanosti nebo pojídání čokolády. Už to svádí k tomu vyzkoušet astrální cestování.

Naše rada: Myslete na to, že není vhodné si udělat depilaci těsně před vnořením se do slaného roztoku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Floating vás příjemně uvolníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Léčí tělo i duši

Teplota vzduchu i tekutiny je stejná a rovná se lidské teplotě. Tělo nemusí bojovat s gravitační silou a může se snadněji uvolnit. Kromě duševní pohody a relaxace floating dokáže blahodárně působit a léčit nemoci pohybového aparátu, některá kožní onemocnění jako lupénku, atopický ekzém a má pozitivní vliv i na akné. Stav navozený floatingem stimuluje synchronizaci levé a pravé části mozku, vytváří mentální jasnost, bdělost, zvyšuje kreativitu a schopnost řešení problémů.

Náš tip: Trápí-li vás nespavost nebo neustálý pocit únavy, dopřejte si float terapii.

Vyzkoušejte pocity „tuláka po hvězdách"

Při floatingu můžete zažít jedinečný pocit, že je vaše tělo úplně osvobozené od gravitace, každý sval v těle může odpočívat. Mysl se dostává do stavu, kterého se buddhištičtí mniši snaží dosáhnout během několika hodin meditace a na který potřebují roky tréninku. Vy ho zažijete během hodinky. Nejlepší ze všeho je, že efekty floatingu jsou kumulativní. Čím pravidelněji se plavíte, tím rychleji se váš mozek přepne, a to potřebuje čas od času každý z nás.

Náš tip: Floating je součástí hotelových balneocenter nebo lázeňských procedur, jeho cena je od 700 Kč za hodinu.

Reklama

Související témata: