Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rádi byste se před rodinou či známými blýskli ukázkovou kachnou s červeným zelím a domácími bramborovými knedlíky? Není to těžké! A když využijete postup, jak maso nevyschne, dopadne vše na výbornou!

40 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na kachnu
  • 1 ks kachny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 lžíce medu
Na zelí
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 ks cibule
  • 200 ml octa 8%
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
Na knedlíky
  • 1 ks brambor
  • 300 g hrubé mouky
    1
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce sádla
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kachnu omyjte, odkrojte křídla, případně pinzetou ji zbavte zbytků peří. Pak je potřeba ji ze všech stran dobře potřít solí a kmínem. Nebojte se obojí do kůže vmasírovat (ideální je kachnu ještě mírně popíchat vidličkou, ale pozor, ne hluboko do masa).

Foto: Greta Blumajerová

Maso očistěte a kůži zlehka popíchejte vidličkouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Celou kachnu potřete solí (i uvnitř) a okmínujte. Kdo nemá rád celý kmín, může užít drcený. A jestli nemáte rádi kmín vůbec, jednoduše nedávejte žádnýFoto: Greta Blumajerová

02.

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Doprostřed umístěte klasický čistý rošt a o kousek níž připravte pekáč či plech s půl litrem vody. Nasolenou kachnu do předehřáté trouby posaďte přímo na rošt prsy nahoru. Tuk bude stékat do pekáčku pod něj a maso se rovnoměrně propeče ze všech stran. A navíc se díky nízké teplotě pečení nevysuší.

Foto: Greta Blumajerová

Kachnu položte přímo na rošt do roztopené troubyFoto: Greta Blumajerová

03.

Kachnu takto pečte asi 2,5 hodiny, nezapomeňte ji průběžně polévat výpekem z pekáčku. Asi půl hodiny před koncem pečení smíchejte tři lžíce výpeku s medem a směsí několikrát potřete kůži, bude krásně křupavá. (Můžete teplotu snížit a péct kachnu déle, záleží jen na vás.)

04.

Když je kachna hotová, vyndejte ji z trouby a uložte do tepla. Z hladiny výpeku seberte většinu tuku (ten si můžete schovat na polévání knedlíků anebo uložit do lednice a využít později), zbytek poprašte moukou a na sporáku nechte asi 15 minut provařit.

05.

Zatímco se kachna peče, připravte zelí. Ze zelné hlávky odeberte vnější listy, odřízněte dřevnaté části a zbytek nakrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nahrubo. V hlubší pánvi rozpalte olej a cibuli na něm zpěňte, pak přidejte zelí, doplňte sůl dle chuti, kmín, cukr a také ocet. Vše přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte dusit, trvá to asi 20 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Záleží na vás, zda zelí nakrouháte na jemné nudličky, nebo nakrájíte na silnější pruhyFoto: Greta Blumajerová

06.

Pak do základu přidejte mouku (je-li potřeba, tak také ještě trochu vody) a zelí duste dalších 10 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Zelí zahustěte moukou. Jestli chcete bezlepkovou variantu, vynechte ji a úplně na konci do zelí nastrouhejte jednu syrovou bramboru, zamíchejte a nechte dojít už jen malou chvilkuFoto: Greta Blumajerová

07.

Na knedlíky je třeba uvařit (klidně den předem) brambory. Zchladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim mouku, vejce, sůl, škrob a vymíchejte pevnější těsto. Velkou lžící těsto oddělujte a rukama z něj tvořte kulaté knedlíky. V hrnci nechte vařit osolenou vodou a knedlíky v ní vařte, trvá to asi 7–8 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Vařte kulaté knedlíčky, jsou rychleji hotové, lépe se s nimi manipuluje a nemusíte je krájetFoto: Greta Blumajerová

08.

Ihned po vyjmutí z lázně přelijte uvařené knedlíky tukem odebraným z výpeku nebo rozpuštěným sádlem či máslem.

Přijde vám pečená kachna už trochu fádní, ale chutná vám voňavé kachní maso? Vyzkoušejte vynikající kachní ragú s těstovinami!

Související témata:

Načítám