Hlavní obsah

Grilovaná kachna v asijské marinádě

Hodnocení:
(20)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tohle jídlo potěší jak všechny milovníky kachny (na kterou ale v podání „se šesti“ nebývá v létě zrovna prostor), tak grilovací maniaky! Šťavnaté kachní kousky v asijské marinádě se totiž pravidelně stávají hitovkou všech grilovaček.

Ingredience pro:
2 porce
Na kachnu
  • 1 kachní prso bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stéblo citronové trávy
  • 3 šalotky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • chilli
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce oleje
Na omáčku
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
K podávání
  • ledový salát
  • okurka
  • mrkev
  • bílá ředkev
  • čerstvý koriandr
  • rýžové vlasové nudle (bún)
Článek

Postup

Krok 1: Na recept vám sice stačí jen prsa, ale ekonomičtější je koupit celou kachnu, stehna odříznout a zamrazit nebo upéct klasicky se solí a kmínem. Z kostí a odřezků pak uvařte bohatý vývar. Skvělý je jak tradiční s kořenovou zeleninou a divokým kořením, tak po asijsku se zázvorem, chilli, česnekem, kořením pěti vůní a sójovou omáčkou. Prsa každopádně pokrájejte ostrým nožem na tenké plátky tak, aby na každém zbyl i kousek kůže.

Krok 2: Maso naložte do marinády – česnek, citronovou trávu, šalotku, chilli papričku a zázvor rozmixujte nebo co nejjemněji rozsekejte a smíchejte se solí, cukrem a olejem. Kachnu nechte marinovat do druhého dne, maso krásně zkřehne.

Krok 3: Plátky masa rozložte na grilovací tácek a z obou stran dozlatova opečte. Můžete je připravit i v troubě, nejlépe s funkcí grilu.

Krok 4: Sójovou omáčku smíchejte s vodou, octem (klidně jiným světlým druhem) a nasekanou chilli papričkou a česnekem. Běžně se do zálivky přidává i cukr, ale není nutný. Zeleninu pokrájejte na nudličky (použila jsem spiralizér) a nudle uvařte dle návodu na obalu.

Krok 5: Hotové maso podávejte se zeleninou, nudlemi a čerstvými bylinkami (koriandr, máta, bazalka) a každý kousek si namočte do připravené omáčky.

Tip: Citronovou trávu seženete ve vietnamských tržnicích a zeleninách nebo ve větších supermarketech. Jestli se vám to ale nepodaří, marinádu ochuťte jen zázvorem nebo přidejte špetku koření pěti vůní.

Jaký je váš grilovací majstrštyk, prozradíte nám recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.