Hlavní obsah
3,6
(37)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tohle jídlo potěší jak všechny milovníky kachny (na kterou ale v podání „se šesti“ nebývá v létě zrovna prostor), tak grilovací maniaky! Šťavnaté kachní kousky v asijské marinádě se totiž pravidelně stávají hitovkou všech grilovaček.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks kachních prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stéblo citronové trávy
  • 3 ks šalotky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce oleje
Omáčka
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
K podávání
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 1/2 ks okurky
  • 1/2 ks mrkve
  • 1/4 ks bílé ředkve
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 50 g rýžových vlasových nudlí (bún)
Článek

Postup

01.

Na recept vám sice stačí jen prsa, ale ekonomičtější je koupit celou kachnu, stehna odříznout a zamrazit nebo upéct klasicky se solí a kmínem. Z kostí a odřezků pak uvařte bohatý vývar. Skvělý je jak tradiční s kořenovou zeleninou a divokým kořením, tak po asijsku se zázvorem, chilli, česnekem, kořením pěti vůní a sójovou omáčkou. Prsa každopádně pokrájejte ostrým nožem na tenké plátky tak, aby na každém zbyl i kousek kůže.

02.

Maso naložte do marinády – česnek, citronovou trávu, šalotku, chilli papričku a zázvor rozmixujte nebo co nejjemněji rozsekejte a smíchejte se solí, cukrem a olejem. Kachnu nechte marinovat do druhého dne, maso krásně zkřehne.

03.

Plátky masa rozložte na grilovací tácek a z obou stran dozlatova opečte. Můžete je připravit i v troubě, nejlépe s funkcí grilu.

04.

Sójovou omáčku smíchejte s vodou, octem (klidně jiným světlým druhem) a nasekanou chilli papričkou a česnekem. Běžně se do zálivky přidává i cukr, ale není nutný. Zeleninu pokrájejte na nudličky (použila jsem spiralizér) a nudle uvařte dle návodu na obalu.

05.

Hotové maso podávejte se zeleninou, nudlemi a čerstvými bylinkami (koriandr, máta, bazalka) a každý kousek si namočte do připravené omáčky.

Tip: Citronovou trávu seženete ve vietnamských tržnicích a zeleninách nebo ve větších supermarketech. Jestli se vám to ale nepodaří, marinádu ochuťte jen zázvorem nebo přidejte špetku koření pěti vůní.

Jaký je váš grilovací majstrštyk, prozradíte nám recept?

Reklama

Načítám