Hlavní obsah

Pekingská kachna s plackami a zeleninou

Hodnocení:
(66)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Na pečenou kachnu nedáme dopustit, ale občas není na škodu trochu osvěžit repertoár. Pekingská kachna s domácími plackami sice není o moc dietnější, ale savci si koneckonců v zimě vytvářejí zásoby, že ano? Tak zkuste tuhle voňavou asijskou verzi pečenou na medu, zázvoru a česneku.

Ingredience pro:
6 porcí
Na kachnu
  • 1 kachna
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
Na domácí placky (nebo udělejte jednodušší klasické palačinky)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek vroucí vody
  • olej
K podávání
  • salátová okurka
  • jarní cibulka
  • mrkev
  • omáčka hoisin
Článek

Postup

Krok 1: Alespoň den předem začněte s kachnou, aby na ní stihla zaschnout glazura.

Foto: Jakub Jurdič

Pečínku tentokrát dochutíme po asijsku: zázvorem, sójovou omáčkou a kořením pěti vůní

Krok 2: Křídla můžete odříznout, aby se nepřipalovala: nařízněte kůži, prokřupněte kloub a dořízněte. Spolu s upečeným a obraným skeletem se budou hodit do základu vývaru třeba na polévku ramen nebo pho. Pokud jsou na kachně zbytky peří, na chvíli ji ze všech stran ponořte do vroucí vody (nebo ve dřezu přelijte vroucí vodou z konvice) a zbytky brk vytrhejte.

Foto: Jakub Jurdič

Kachnu můžete před přípravou spařit

Krok 3: Kachnu pak pořádně osušte papírovou utěrkou. Med svařte se sójovou omáčkou a rýžovým octem a nechte zchladnout (třeba venku) na pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Ze sójové omáčky, medu a octa si připravte glazuru

Krok 4: Zázvor s česnekem rozmixujte nebo nastrouhejte, smíchejte se solí a kořením pěti vůní a touto směsí vytřete vnitřek kachny.

Foto: Jakub Jurdič

Kachnu naplňte rozmixovaným česnekem a zázvorem

Krok 5: Ze všech stran kachnu potřete glazurou, nechte zhruba hodinu zaschnout a naneste další vrstvu. Tradičně se v tomto momentu pták na jeden až pět dnů pověsí, my ho ale necháme jen do druhého dne (a ležet). Jde o to, aby glazura na kůži pořádně zaschla. Pokud vám to časově nevychází, vydržte před pečením alespoň hodinu. Kachnu pak při 180 °C pečte nejprve odkrytou a prsíčky dolů, po 30 minutách ji otočte, zakryjte a pečte dalších 45 až 60 minut. Na závěr odklopte a dopečte dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Kachnu můžete před pečením ještě spíchnout párátky

Krok 6: Nyní se pusťte do placek: mouku se solí zalijte vroucí vodou, vařečkou a posléze rukama (když hmota trochu vychladne) zpracujte na hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidejte další mouku. Těsto lze – stejně jako na knedlíčky dim sum – připravit rovnou v mixéru. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v lednici odležet.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto na placky lze vypracovat ručně, ale pokud máte stolní mixér či robot, neváhejte ho použít

Krok 7: Z těsta udělejte asi 16 kuliček a na pomoučené ploše je rozválejte na co nejtenčí placky. Jestli vám to připadá příliš náročné, maso klidně podávejte s klasickými palačinkami.

Foto: Jakub Jurdič

Nechce se vám válet každá placka zvlášť? Klidně připravte klasické palačinky z litého těsta

Krok 8: Placky pak opečte na pánvi potřené troškou oleje (skvělý je třeba sezamový) z obou stran, než se vytvoří puchýřky. Přikryjte utěrkou a pusťte se do další.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové placky schovejte pod utěrkou do tepla, než připravíte další

Krok 9: Z upečené kachny odkrojte nejprve prsíčka a stehna a pokrájejte je na kousky, poté oberte zbylé maso.

Foto: Jakub Jurdič

Upečenou kachnu naporcujte a oberte od kostí

Krok 10: Obrané maso podávejte s plackami či palačinkami potřenými omáčkou hoisin (koupíte v exotickém oddělení supermarketů a v asijských potravinách) a obložte ho proužky mrkve, jarní cibulky a okurky.

Foto: Jakub Jurdič

Všechny ingredience dejte na stůl, aby si každý placky obložil podle své chuti

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek