Hlavní obsah

Za pár korun: kachní polévka po asijsku

Hodnocení:
(82)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
střední

Jste fanoušci kachny, ale už o něco méně jejího několikahodinového pečení? Pojďte se naučit, jak si připravit mnohem rychlejší (a levnější) dobrotu! Skvěle tak zužitkujete méně nákladné kusy masa a klidně i zbytky kostí od pečínky. A ještě se můžete chlubit tím, že vaříte dnes tak populární nudlovou polévku ramen!

Ingredience pro:
4 porce
Na vývar (přidat můžete i trochu citronové trávy nebo limetkové listy)
  • 600 g kachního ořezu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice
  • sůl a pepř
Na polévku
  • asijské nudle
  • čerstvé nebo sušené houby
  • čerstvá zelenina
  • zelená nať z cibulky
  • sezam
  • 1 chilli paprička
Na naložená vejce
  • 4 vejce
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve uvařte vývar. Já jsem použila rozmrazenou kachní směs na polévku, ale skvělé jsou i jen kachní krky nebo skelet a kosti z pečené kachny. Pro výraznější chuť nejprve maso/kosti, očištěnou mrkev, česnek, zázvor a světlou část jarní cibulky (zelenou nať nechte na ozdobu) dejte na asi 20 minut nasucho péct do trouby při 240 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Vývar uvaříte z kachní polévkové směsi (ta stojí asi 45 Kč), krků nebo i zbytků z pečínky

Krok 2: Přendejte do hrnce, přidejte malou lžičku soli, půl lžičky celého pepře, badyán, chilli a skořici, zalijte asi 1,5 litrem vody a minimálně hodinu povařte doměkka. Přidala jsem i pár stonků citronové trávy, kterou koupíte v asijských potravinách a zbylou můžete nechat zakořenit a zasadit.

Foto: Jakub Jurdič

Do vývaru můžete přidat i trochu citronové trávy, kterou lze snadno pěstovat doma a skvělá je nejen do asijských jídel, ale i do čaje

Krok 3: Vývar sceďte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou (obě polévku i dosolí) a maso oberte.

Foto: Jakub Jurdič

Sójová a rybí omáčku polévku dochutí i osolí

Krok 4: Zatímco se vaří vývar, připravte si další ingredience. Já jsem dala zelenou nať z cibulky, proužky mrkve, 10 minut povařené zelí bok choy, taktéž povařené houby shimeji (hodí se ale i shiitake nebo žampiony), nasekané chilli a vaječné nudle. Houby a zeleninu můžete povařit v osolené vodě zvlášť nebo přímo ve vývaru. Zeleninu dejte tu, co máte rádi a zrovna po ruce (např. brokolici, ředkvičky, kukuřici, chřest...)

Foto: Jakub Jurdič

Ze zeleniny se hodí mrkev, brukev čínská, brokolice, špenát či ředkvičky, z nudlí pak vaječné, rýžové i pohankové soba

Krok 5: Do polévky jsou skvělá i vařená vejce. Já je ještě 1 až 2 dny předem nakládám: vložím je na cca 7 minut do vroucí vody, zchladím, oloupu a v sáčku či misce nechám marinovat ve směsi sójové omáčky, rýžového octa a trochy vody. Vajíčka se ochutí a příjemně změní strukturu.

Foto: Jakub Jurdič

Nakládaná vejce vypadají možná trochu podivně, ale chutnají skvěle!

Krok 6: Do talířů nebo misek rozdělte nudle, maso, houby a zeleninu, zalijte vývarem a obložte jarní cibulkou, vajíčky, čerstvým chilli a sezamovým semínkem.

Foto: Jakub Jurdič

Takovou polévku můžete pokaždé připravit s jinou zeleninou, masem i nudlemi

Foto: Jakub Jurdič

Není náhodou, že je u nás polévka ramen čím dál tím populárnější

Vyzkoušejte i kachnu s polévkou po vietnamsku nebo marinované kachní plátky na gril. Obojí jsme poctivě ochutnali a můžeme jedině doporučit!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.