Hlavní obsah
3,5
(88)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jste fanoušci kachny, ale už o něco méně jejího několikahodinového pečení? Pojďte se naučit, jak si připravit mnohem rychlejší variantu. Skvěle tak zužitkujete méně nákladné kusy masa a klidně i zbytky kostí od pečínky. A ještě se můžete chlubit tím, že vaříte dnes tak populární nudlovou polévku ramen!

30 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar (přidat můžete i trochu citronové trávy nebo limetkové listy)
  • 600 g kachního ořezu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 ks mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli a pepře
Polévka
  • 200 g asijských nudlí
  • 1/2 hrnku čerstvých hub
  • 300 g čerstvé zeleniny
  • 4 lžíce zelené natě z cibulky
  • 2 lžičky sezamu
  • 1 ks chilli papričky
Naložená vejce
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
Článek

Postup

01.

Nejprve uvařte vývar. My jsme použili rozmrazenou kachní směs na polévku, ale skvělé jsou i jen kachní krky nebo skelet a kosti z pečené kachny. Pro výraznější chuť nejprve maso/kosti, očištěnou mrkev, česnek, zázvor a světlou část jarní cibulky (zelenou nať nechte na ozdobu) dejte na asi 20 minut nasucho péct do trouby při 240 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Vývar uvaříte z kachní polévkové směsi (ta stojí asi 45 Kč), krků nebo i zbytků z pečínkyFoto: Jakub Jurdič

02.

Přendejte do hrnce, přidejte malou lžičku soli, půl lžičky celého pepře, badyán, chilli a skořici, zalijte asi 1,5 litrem vody a minimálně hodinu povařte doměkka. Přidali jsme i pár stonků citronové trávy, kterou koupíte v asijských potravinách a zbylou můžete nechat zakořenit a zasadit.

Foto: Jakub Jurdič

Do vývaru můžete přidat i trochu citronové trávy, kterou lze snadno pěstovat doma a skvělá je nejen do asijských jídel, ale i do čajeFoto: Jakub Jurdič

03.

Vývar sceďte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou (obě polévku i dosolí) a maso oberte.

Foto: Jakub Jurdič

Sójová a rybí omáčku polévku dochutí i osolíFoto: Jakub Jurdič

04.

Zatímco se vaří vývar, připravte si další ingredience. My jsme dali zelenou nať z cibulky, proužky mrkve, 10 minut povařené zelí bok choy, taktéž povařené houby shimeji (hodí se ale i shiitake nebo žampiony), nasekané chilli a vaječné nudle. Houby a zeleninu můžete povařit v osolené vodě zvlášť nebo přímo ve vývaru. Zeleninu dejte tu, co máte rádi a zrovna po ruce (např. brokolici, ředkvičky, kukuřici, chřest...)

Foto: Jakub Jurdič

Ze zeleniny se hodí mrkev, brukev čínská, brokolice, špenát či ředkvičky, z nudlí pak vaječné, rýžové i pohankové sobaFoto: Jakub Jurdič

05.

Do polévky jsou skvělá i vařená vejce.my jsme je ještě 1 až 2 dny předem naložili: vložili jsme je na cca 7 minut do vroucí vody, zchladili, oloupali a v sáčku či misce nechali marinovat ve směsi sójové omáčky, rýžového octa a trochy vody. Vajíčka se ochutí a příjemně změní strukturu.

Foto: Jakub Jurdič

Nakládaná vejce vypadají možná trochu podivně, ale chutnají skvěle!Foto: Jakub Jurdič

06.

Do talířů nebo misek rozdělte nudle, maso, houby a zeleninu, zalijte vývarem a obložte jarní cibulkou, vajíčky, čerstvým chilli a sezamovým semínkem.

Foto: Jakub Jurdič

Takovou polévku můžete pokaždé připravit s jinou zeleninou, masem i nudlemiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Není náhodou, že je u nás polévka ramen čím dál tím populárnějšíFoto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte i kachnu s polévkou po vietnamsku nebo marinované kachní plátky na gril. Obojí jsme poctivě ochutnali a můžeme jedině doporučit!

Reklama

Načítám