Hlavní obsah
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Co takhle vyzkoušet kachnu po mandarinsku? Křupavé kachní kousky v kombinaci s jemnou arašídovou omáčkou a rýží si zamilujete.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na arašídovou omáčku
  • 50 g arašídů
    5
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce škrobu
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce arašídového másla
    5
  • 2 ks česneku
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks červené chilli papričky
  • 5 lžic sójové omáčky
    6
  • 3 lžíce bílého vína
    12
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce oleje
Dále potřebujete
  • 500 g kachních prsou
  • 1 lžička soli
Na přílohu
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 ks chilli papričky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si nachystáte zálivku ze sójové omáčky, bílého vína, sladké chilli omáčky, cukru a škrobu. Směs promíchejte a nechte stranou.

02.

Nyní si připravte kachní prso. Troubu rozehřejte na 190 °C a kachní prsa nasolte. Pak je zprudka opečte na pánvi (bez oleje). Začněte kůží dolů a opékejte cca 8 až 10 min dozlatova a křupava. Poté prsa obraťte a opečte ještě z druhé strany cca 6 minut.  

03.

Opečená kachní prsa položte do pekáčku a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 10 minut. 

04.

Mezitím, co se peče kachna, dejte do rendlíčku olej a orestujete postupně zázvor, česnek, cibuli a nasekanou chilli papričku. 

05.

Následně zarestujte i arašídy a přidejte kokosové mléko. Tento základ omáčky provařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

06.

Rozmixovanou omáčku vraťte na plamen a přidejte již připravenou sójovou zálivku a burákové máslo. Takto dochucenou omáčku ještě chvíli provařte do zhoustnutí.

07.

Křupavé kachní prso nakrájejte na plátky a podávejte společně s rýží a arašídovou omáčkou. Pokrm můžete ozdobit stejně jako my čerstvou bylinkou a nasekanou chilli papričkou.

Vyzkoušejte naše další recepty s kachnou – třeba pekingskou kachnu s plackami nebo tradiční verzi se zelím a knedlíkem.

Související témata:

Načítám