Hlavní obsah

Štědrovečerní večeře v odlehčeném kabátě: Jak upravit salát nebo rybu?

Foto: Thinkstock

Vánoce nemusejí být obdobím, kdy porušíte všechna pravidla – a pak si to vyčítáte. Je možné si pochutnat, a přitom jíst zdravěFoto: Thinkstock

Utrhovat si o Vánocích od úst? Odpírat si to, co máte rádi? To se vám určitě nechce. A ani nemusíte – máme pro vás klasické recepty ve zdravější, méně kalorické, a přitom skvěle chutnající podobě!

Článek

Máte už teď výčitky svědomí, a to jste ještě ani nezačali vařit? Máme pro vás řešení! Nutriční poradkyně Iva Veselá z portálu Zdravá kuchyně, která vám v článcích často radí, jak se vypořádat s nástrahami tloustnutí a zdravě se stravovat, vytvořila na téma „zdravé vánoční recepty“ celou stejnojmennou kuchařku. O některé její užitečné tipy se s vámi chceme podělit.

Špaldová štola s tvarohem

„Klasická štola je poměrně kalorická, obsahuje hodně sušeného ovoce, ořechů, másla, hustě se posypává cukrem nebo polévá cukrovou polevou. Letos si zkuste připravit zdravou štolu – vláčnou, sladkou, božskou!“ – láká Iva Veselá.

Potřebujete: 150 g špaldové mouky, 100 celozrnné pšeničné mouky, 125 g nízkotučného tvarohu, 40 g másla nebo ghí (přepuštěného másla), 25 g javorového sirupu, 75 g nesířeného sušeného ovoce (rozinky, meruňky…), 75 g ořechů (vlašské ořechy, mandle nebo kokos…), stévie na doslazení, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku pomerančové kůry, 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů

Na potření: 1 lžíce másla nebo ghí, 2 lžíce amaretta

Foto: archiv Ivy Veselé

Tahle varianta vánoční štoly je na pohled tmavší, než jste zvyklí, chutná ale výborněFoto: archiv Ivy Veselé

Postup: V jedné míse smíchejte mouky a kypřidlo, ve druhé zchladlé rozpuštěné máslo, javorový sirup, vejce, vanilku, tvaroh, stévii a sekané ořechy s nakrájeným ovocem. Obsahy misek ručně promíchejte, podle potřeby přidejte lžíci vody a vytvarujte bochánek. Ten přeneste na plech vyložený pečicím papírem (nebo do formy na štolu či biskupský chlebíček) a pečte asi 50 minut na 175 °C. Po vytažení štolu potřete trochou rozpuštěného másla smíchaného s amarettem.

Tip Ivy Veselé: „Máslo a javorový sirup jsem zkusila nahradit rozmixovanou směsí namočených datlí a para ořechů (30 + 40 g), a výsledek byl také perfektní!"

Bramborový salát s jogurtem

Tenhle lehký salát se dá doporučit i kdykoli během roku. Je to vlastně jen zelenina smíchaná s jogurtem.

Potřebujete: 1200 g uvařených brambor, 270 g sterilovaných okurek, 1 větší červenou cibuli, 120 g mrkve, 150 g mrazeného hrášku, 90 g plnotučné hořčice, 1 lžíci zakysané smetany nebo kvalitní majonézy, 250 g bílého jogurtu, 130 ml okurkového nálevu na okyselení, sůl, pepř

Foto: archiv Ivy Veselé

Bramborový salát bez spousty majonézy? Jde to, a na chuti to skoro nepoznáte. Tohle jídlo si můžete dopřát kdykoli jako lehkou a zdravou večeřiFoto: archiv Ivy Veselé

Postup:Brambory oloupejte a pomocí krájecího kolečka nakrájejte na kostky. Mrkev uvařte do měkka, tak, aby ještě křupala. Mrazený hrášek jen prohřejte na suché pánvi. Kostičky brambor smíchejte s nadrobno nakrájenou zeleninou a ostatními ingrediencemi. Vše dochuťte solí, pepřem, hořčicí, okyselte okurkovým nálevem a nechte přes noc vychladit.

Medový kapr se sezamem

Pryč s trojobalem! Sezamový olej a opražená semínka dodají jakékoli rybě, nejen kaprovi, výjimečnou chuť.

Potřebujete: 4–6 filetů z kapra, opražený sezam na posypání

Na marinádu: 4 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžičku čerstvého zázvoru, sůl, pepř

Foto: archiv Ivy Veselé

Klasický trojobal z mouky, vejce a strouhanky je out. Zkuste kapra ozvláštnit jinou úpravou!Foto: archiv Ivy Veselé

Postup: Přísady na marinádu promíchejte s lisovaným česnekem, podle potřeby přidejte lžíci vody a naložte do ní rybí filety alespoň na hodinu. Maso poté zprudka opečte na pánvi nebo položte na gril. Hotové filety posypejte nasucho opraženými sezamovými semínky. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami nebo s bramborovým salátem.

Zdravá výživa nemusí být záležitost pro asketické zoufalce, kteří neumí žít. Je to jen otázka zvyku. Vyzkoušíte?

Načítám