Článek
Máte už teď výčitky svědomí, a to jste ještě ani nezačali vařit? Máme pro vás řešení! Nutriční poradkyně Iva Veselá z portálu Zdravá kuchyně, která vám v článcích často radí, jak se vypořádat s nástrahami tloustnutí a zdravě se stravovat, vytvořila na téma „zdravé vánoční recepty“ celou stejnojmennou kuchařku. O některé její užitečné tipy se s vámi chceme podělit.
Špaldová štola s tvarohem
„Klasická štola je poměrně kalorická, obsahuje hodně sušeného ovoce, ořechů, másla, hustě se posypává cukrem nebo polévá cukrovou polevou. Letos si zkuste připravit zdravou štolu – vláčnou, sladkou, božskou!“ – láká Iva Veselá.
Potřebujete: 150 g špaldové mouky, 100 celozrnné pšeničné mouky, 125 g nízkotučného tvarohu, 40 g másla nebo ghí (přepuštěného másla), 25 g javorového sirupu, 75 g nesířeného sušeného ovoce (rozinky, meruňky…), 75 g ořechů (vlašské ořechy, mandle nebo kokos…), stévie na doslazení, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku pomerančové kůry, 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů
Na potření: 1 lžíce másla nebo ghí, 2 lžíce amaretta
Postup: V jedné míse smíchejte mouky a kypřidlo, ve druhé zchladlé rozpuštěné máslo, javorový sirup, vejce, vanilku, tvaroh, stévii a sekané ořechy s nakrájeným ovocem. Obsahy misek ručně promíchejte, podle potřeby přidejte lžíci vody a vytvarujte bochánek. Ten přeneste na plech vyložený pečicím papírem (nebo do formy na štolu či biskupský chlebíček) a pečte asi 50 minut na 175 °C. Po vytažení štolu potřete trochou rozpuštěného másla smíchaného s amarettem.
Tip Ivy Veselé: „Máslo a javorový sirup jsem zkusila nahradit rozmixovanou směsí namočených datlí a para ořechů (30 + 40 g), a výsledek byl také perfektní!"
Bramborový salát s jogurtem
Tenhle lehký salát se dá doporučit i kdykoli během roku. Je to vlastně jen zelenina smíchaná s jogurtem.
Potřebujete: 1200 g uvařených brambor, 270 g sterilovaných okurek, 1 větší červenou cibuli, 120 g mrkve, 150 g mrazeného hrášku, 90 g plnotučné hořčice, 1 lžíci zakysané smetany nebo kvalitní majonézy, 250 g bílého jogurtu, 130 ml okurkového nálevu na okyselení, sůl, pepř
Postup:Brambory oloupejte a pomocí krájecího kolečka nakrájejte na kostky. Mrkev uvařte do měkka, tak, aby ještě křupala. Mrazený hrášek jen prohřejte na suché pánvi. Kostičky brambor smíchejte s nadrobno nakrájenou zeleninou a ostatními ingrediencemi. Vše dochuťte solí, pepřem, hořčicí, okyselte okurkovým nálevem a nechte přes noc vychladit.
Medový kapr se sezamem
Pryč s trojobalem! Sezamový olej a opražená semínka dodají jakékoli rybě, nejen kaprovi, výjimečnou chuť.
Potřebujete: 4–6 filetů z kapra, opražený sezam na posypání
Na marinádu: 4 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžičku čerstvého zázvoru, sůl, pepř
Postup: Přísady na marinádu promíchejte s lisovaným česnekem, podle potřeby přidejte lžíci vody a naložte do ní rybí filety alespoň na hodinu. Maso poté zprudka opečte na pánvi nebo položte na gril. Hotové filety posypejte nasucho opraženými sezamovými semínky. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami nebo s bramborovým salátem.
Zdravá výživa nemusí být záležitost pro asketické zoufalce, kteří neumí žít. Je to jen otázka zvyku. Vyzkoušíte?