Článek
Postup
01.
Z části vlahého mléka, droždí, cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky postupně přidáme vzešlý kvásek, mléko s rumem a rozšlehanými žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které se nechytá mísy, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout.
02.
Do vykynutého těsta zapracujeme kandované ovoce a rozinky a necháme ještě 30 minut kynout. Z těsta vyválíme vyšší plát, podélně jej přeložíme z protilehlých stran ke středu a jednu polovinu těsta ještě přeložíme přes druhou tak, že se po straně štoly utvoří žlábek. Obě vrstvy mírným tlakem spojíme.
03.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.