Hlavní obsah
3,4
(50)
Foto: Vladimír Doležal

Foto: Vladimír Doležal

Aktualizováno

Někdo si Vánoce neumí představit bez cukroví, někdo bez vánočky a někdo bez štoly. Tohle tradiční pečivo je oblíbené hlavně v německy mluvících zemích, ale svoji cestu si hledá na čím dál více českých stolů.

40 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 1 hrnek mléka
  • 40 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 5 lžic rumu
  • 2 ks žloutků
  • 125 g másla
  • 2 lžíce kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rozinek
K dokončení
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Z části vlahého mléka, droždí, cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky postupně přidáme vzešlý kvásek, mléko s rumem a rozšlehanými žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které se nechytá mísy, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. 

02.

Do vykynutého těsta zapracujeme kandované ovoce a rozinky a necháme ještě 30 minut kynout. Z těsta vyválíme vyšší plát, podélně jej přeložíme z protilehlých stran ke středu a jednu polovinu těsta ještě přeložíme přes druhou tak, že se po straně štoly utvoří žlábek. Obě vrstvy mírným tlakem spojíme.

03.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Reklama

Související témata:

Načítám