Hlavní obsah

Stelete každé ráno? Nedělejte to!

Foto: isifa

Mnohdy není řešení, kam uložit lůžkoviny, zrovna snadnéFoto: isifa

Reklama

Postel s úložným prostorem je nejběžnější způsob, jak se v domácnostech řeší problém s nedostatkem místa pro ukládání lůžkovin. Má to ale svá úskalí. Jde o vaše zdraví a dostatečnou hygienu! Věděli jste, že peřiny do postele nepatří?

Článek

Zeptali jsme se odborníků, jak ukládat lůžkoviny (trendy tipy najdete zde) nejzdravějším způsobem. Je to ten, který vám podsouvají výrobci nábytku? Ne!

Řešíte stlaní přehozem?

Ačkoli výrobci nábytku vyzdvihují přednosti různě skrytých úložných prostor, ať už peřiňáků nebo boxů uvnitř lůžek, odborníci varují: V takových prostorách se náramně dobře daří roztočům! A nejen to. „Lůžkoviny, které právě používáte, není vůbec vhodné zastýlat ani přes ně dávat lůžkový pléd či jiný přehoz. Dochází při tom ke konzervaci nežádoucích potních sraženin, žlázových výměšků, alergenů nebo eventuálních pachů. Máte-li tu možnost, nechte lůžkoviny volně přehozené přes plochu postele,“ radí MUDr. Ivana Slamíčková z Ústavu klinické imunologie a alergologie.

Foto: Matějovský - Ložní povlečení

I lůžkoviny potřebují obrazně řečeno dýchatFoto: Matějovský - Ložní povlečení

Foto: Neo Dual

Ani sebedůmyslnější otevírání úložného prostoru nedokáže vyřešit problémy s prachem a roztočiFoto: Neo Dual

Ne v každé domácnosti je ale tohle řešení možné – mnozí bydlí v garsoniérách, kde složené lůžko přes den slouží jako sedací souprava a podobně. Co teď? „Není-li možné nechat lůžkoviny na posteli, zvolte správný úložný prostor. Vhodný je jen takový, kde není zvýšená vlhkost a prašnost a v němž je zachována alespoň minimální cirkulace vzduchu,“ radí dále Ivana Slamíčková.

Nejhorší jsou prostory v nitru vaší postele

Rozhodně byste měli vymyslet lepší řešení, než je takto využívaný box na lůžkoviny zabudovaný přímo v posteli. Ten je bohužel většinou neprodyšně uzavřený, k čemuž v noci přispívá i váha vašeho těla. Z toho důvodu do něj nedávejte ani dlouhodobě uskladňované rezervní peřiny.

Foto: Nábytek Zeleč

V případě takto řešených postelí vlastně ležíte na pomyslném horním víku úložného prostoru. Váha vašeho těla prostor zcela neprodyšně uzavřeFoto: Nábytek Zeleč

Průměrný člověk v průběhu noci vypotí přibližně půl litru potu. Pot obsahuje nejen neškodné soli, ale i nezdravé toxiny. Vaše potní sraženiny se navíc dostávají i do matrací a společně s prachem a roztoči se v nich ukládají. Protože v noci z různých důvodů neležíte na lůžku bez hnutí a mnohdy jsou vaše pohyby velmi prudké, tak je to stejné, jako byste pomalu ale jistě vyklepávali všechny nečistoty z matrace právě do úložného prostoru pod vámi.

„Jde tedy v kostce o to, že když na posteli ležíte, je to stejné, jako kdybyste leželi na horním víku nějaké truhly, a zároveň v ní uchovávali to, co potřebuje přísun čerstvého vzduchu,“ říká instruktorka kurzů ergonomie obytného prostoru a interiérová designérka Daniela Volná. A takové prostředí si přece nezasloužíte ani vy, ani vaše peřiny!

Foto: Feather and Black

V čem se vám bude lépe spát? V nevětraných peřinách, nebo v nadýchaných čistých lůžkovinách?Foto: Feather and Black

Existují vůbec postele s vhodným úložným prostorem?

Nejde-li to opravdu jinak, pak vybírejte taková lůžka, jejichž úložiště je řešené jako zásuvka. Šuplík potřebuje pro své popojíždění trochu vůle, čímž se do úložného prostoru dostane alespoň něco málo vzduchu. Přece jen můžete mít, aspoň když jste třeba v práci, tuto zásuvku trochu pootevřenou a alespoň trochu do ní pustit vzduch.

A také si dejte pozor na matraci. Její spodní část je pomyslným stropem úložného prostoru. Je důležité, aby byla izolovaná například dřevěnou nebo jinou deskou tak, aby nečistoty z matrací napadaly přímo na uložené lůžkoviny. Zcela nevhodné jsou tedy lamelové rošty.

Foto: Natur Postele

Pokud není zbytí, volte takovou postel, která má úložný prostor řešený jako výsuvný šuplíkFoto: Natur Postele

Foto: Jitona

Podle některých odborníků lůžkoviny do takto řešeného úložného prostoru prostě nepatříFoto: Jitona

O něco lepším řešením jsou peřiňáky, do nichž má vzduch alespoň trochu přístup – mívají různě vyvrtané otvory nebo jsou přímo v jejich konstrukci záměrně škvíry.

A kam dáváte své lůžkoviny vy? Zavíráte je do skříní, nebo do nitra vaší postele?

Reklama

Související témata:

Načítám