Hlavní obsah

Stojany na dokumenty: Jak mohou posloužit v předsíni nebo v kuchyni?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte doma nevyužitý stojan na dokumenty? Nevyhazujte ho! Z psacího stolu ho přesuňte do kuchyně nebo do předsíně. Ukážeme vám pár tipů, jak pořadačům vdechnout nový život.

Článek

Oblíbený termín recyklace jsme tentokrát pojali trochu jinak. Nic jsme nepředělávali, jen jsme zkrátka hledali nové možnosti využití. Pořadače na lejstra mají své uplatnění především v kancelářích, na psacím stole. My jsme jim však našli netradiční místo a hlavně účel.

Stojany na dokumenty bývají vyrobeny z různých materiálů – z plastu, dřeva, papíru i kovu. Zaměřili jsme se především na drátěné, jejichž životnost je trochu delší než u papírových. Podobně ale mohou fungovat i plastové pořadače, pokud jejich povrch není porušen.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

První příklad užití pořadače je v mrazáku. Pokud máte kromě šuplíků v některých patrech jen vyklápěcí dvířka, pak asi bojujete s nepřehledností. Velké plastové nádoby zastiňují menší věci a hledání takového nanuku je otázkou dlouhých minut. Vyřeší to právě vložený stojan na dokumenty, který vytvoří poličku navíc a místo rozdělí i vertikálně. Chytré, že?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Předsíň je místem, kde se vítají hosté a dělají si první dojem o bytě či domě. Ať už je ta vaše velká či malá, určitě přijde vhod „škatule“, kam by se schovaly bačkory a trepky pro návštěvy. Pořadač se na tuto roli hodí ideálně. Díky tomu, že je drátěný, nazouváky v něm větrají a vy máte dokonalý přehled o obsahu.

Stojan na dokumenty může podobně posloužit i při skladování letních sandálů zvaných žabky. Pokud jste jejich milovníky (asi spíš milovnicemi), pak jim najděte nový – šanonový domov.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

A teď zase zpátky do kuchyně. Ruku na srdce, taky je vaše skříňka s plastovými boxy jeden velký chaos? Udělejte zásadní změnu: všechna víčka naskládejte do stojacího šanonu a ten přilepte na dvířka skříňky. Samozřejmě je třeba, aby pro jejich zavření byl uvnitř prostor. K připevnění postačí pěnová oboustranná lepicí páska, pro jistotu na několika místech.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Druhý kuchyňský tip využije rovnou dva pořadače. Jeden totiž pojme brambory a další cibuli, případně česnek. Oba druhy zeleniny ocení vzdušnost, kterou jim poskytuje drátěný výplet stojanu. Plastová ani dřevěná verze by tentokrát nebyla vhodná, snad jen papírová. Pro jistotu a snadnou orientaci si na přední stranu vyrobte hezké cedulky.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Poslední využití pořadače v kuchyni má dokonce několik variant. V prvé řadě si do lehkého papírového šanonu můžete založit všechny ruličky s alobalem, pečicím papírem a potravinářskou fólií. Přidejte i srolované sáčky do koše a hned se vám krásně pročistí skříňka ve spíži.

Další možností je položit pořadač na kratší stranu a naskládat do něj nad sebe láhve na pití. Jsou-li vyšší, rády se totiž klátí, zatímco takto budou pevně přikované k sobě.

Máme i další nápady, jak využívat obyčejné věci neobyčejně! Přečtěte si, jak jinak upotřebit pomádu na rty  nebo jaké možnosti skýtá lak na nehty. Pokud jste naopak podlehli kouzlu recyklace, pak vás bude zajímat, jak ze starého koberečku vyrobíte nosítko na dřevo ke krbu.

Reklama

Načítám