Hlavní obsah

Stop chřipce: 4 rady, díky kterým ji zastavíte hned na začátku!

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Ne vždy to musí dopadnout tak, že budete týden nemocní. Poradíme vám, jak zastavit náběh chřipky nebo nachlazeníFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile začne řádit chřipka a nachlazení, vy padnete mezi prvními a zimní dny prožijete s kapesníkem, horkým čajem a hromadou prášků? Víme, jak se z nemoci dostat rychle a přírodní cestou!

Článek

„Nachlazení je nejčastější infekční onemocnění. Dospělý člověk se nakazí dvakrát až třikrát do roka, děti až dvanáctkrát. Mezi příznaky patří kašel, rýma s pocitem ucpaného nosu a kýcháním, bolest hlavy, nechutenství, únava. Tyto typické projevy dosahují vrcholu druhý až třetí den a zpravidla odezní do sedmi až deseti dní,“ uvádí vedoucí lékař Lázní Luhačovice, primář MUDr. Jiří Hnátek.

Chřipka vás do postele pošle na podobně dlouhou dobu, ale přesto se liší. „Mezi příznaky chřipky patří rychlý nástup nemoci, horečka kolem 38–40 stupňů Celsia, v úvodní fázi zimnice a třesavka, celková schvácenost, intenzivní bolest hlavy, svalů a kloubů, pocit únavy, nechutenství, pocity na zvracení. Současně se objevuje suchý, dráždivý kašel, který přechází po několika dnech v kašel s malou produkcí hlenu,“ dodává MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Proti chřipce i nachlazení se dopujete vitaminy z ovoce i tabletek, ven nevyjdete bez šály a rukavic, ale přesto už vám zas teče z nosu a škrábání v krku je k nepřežití? Zkuste vytasit i další zbraně, které vám od zimních nemocí pomohou.

1. Čarujte s bylinkami

Jejich přednosti znaly už vaše babičky, vy jste si ale spíše zvykli na chemické koktejly z lékárny? Návrat k přírodě je opět trendem. „Udělejte si čaj. Zkusit ho můžete z lípy, heřmánku, mateřídoušky, tymiánu, máty nebo bezu. Výborným pomocníkem je též včelí pyl,“ doporučuje ověřené chřipkobijce bylinkářka Jana Ranušová.

„Bolesti v krku lze zas předejít nebo ji zmírnit užíváním bylinného odvaru z konopných lístků, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Do čtvrtlitrového hrnku dejte čajovou lžičku lístků, zalejte vroucí vodou a nechte je deset minut louhovat,“ radí Lenka Čejková, všeobecná zdravotní sestra a odborník z Carun Pharmacy.

Foto: EHStockphoto, Shutterstock.com

Pokud na sobě pocítíte první příznaky nemoci, zkuste si co nejdříve zalézt pod peřinu. Klid je všemocný lékařFoto: EHStockphoto, Shutterstock.com

2. Do postele hned

Viry útočí především na ty, kteří mají sníženou imunitu, jež můžete mít oslabenou i nedostatkem spánku. V první řadě tedy dbejte na to, abyste si udržovali zdravý spánkový režim i v době, kdy nejste nachlazení aneb Do postele raději uléhejte dobrovolně kvůli odpočinku než vynuceně s chřipkou (více v článku 5 mýtů o zdravém spánku aneb Kolik hodin denně máte spát?).

Nicméně pokud na sobě začnete pociťovat první příznaky onemocnění, ulehněte do postele co nejdříve. Vyhnete se kontaktu s dalšími nemocnými lidmi a klid na lůžku vám pomůže bojovat s bacily.

3. Nadýchněte se

Mnoho z vás v zimě tráví výrazně méně času venku, dokonce máte i tendenci méně větrat. Jenže čerstvý vzduch pomáhá zdraví, posiluje imunitu i psychickou odolnost – a to při prevenci nemocí, a i když už u vás choroba vypukla. Nemusíte jít mrznout ven, ale místnost, kde marodíte, pravidelně větrejte. Jinak se náporu virů a bacilů nezbavíte.

Také to nepřehánějte s teplotou v místnosti. „Topení a klimatizace vysušují nosní sliznici, a tím zvyšují náchylnost k nákaze viry a komplikují léčbu,“ nabádá Ing. Irena Wolfschützová z farmaceutické společnosti Angelini ČR.

4. Nenechte tělo žíznit

Pitný režim se snáze doplňuje v létě, kdy vás horko nutí pravidelně pít. Jenže i v zimě tělo potřebuje hydratovat, zejména pokud ho přehřívá horečka a zbavuje se zvýšeným pocením životně důležité vláhy. Nejspolehlivějším nápojem je čistá voda, pokud potřebujete zahřát, zvolte zelený čaj, který je silný antioxidant a napomáhá i imunitě, nebo nejrůznější bylinné čaje.Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy vás zase nadopují potřebnými vitaminy.

Zatím nic nezabralo? Zkuste starou dobrou klasiku

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dopřejte tělu dostatek vitaminů, zejména vitaminu C. Nemáte-li ho dost v potravě, pomůže MegaCéčko Long Effect, 98 Kč, Wallmark, či Celaskon Long Effect, Zentiva, 225 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): K posílení odolnosti organismu při infekčních onemocněních je vhodné užívat Cemio Včelka, 159 Kč. K prevenci i kloktání nebo výplachu ucpaného nosu poslouží Vincentka, 30 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pokud už vás chřipka, bolest kloubů a škrábání v krku dostihne, pomohou léky s obsahem paracetamolu. Zkuste třeba Paralen 500, Zentiva, 25 Kč. S kašlem zatočí přípravky nazývané antitusika, například Levopront sirup, Angelini Pharma, 137 KčFoto: archiv firem

Co proti chřipce pomáhá spolehlivě vám?

Reklama

Načítám