Hlavní obsah

Bojíte se zubaře? Tyhle metody vás strachu zbaví!

Foto: Profimedia

Nenechte si kvůli strachu ze stomatologů zkazit zuby. Poradíme vám, jak ho zvládnoutFoto: Profimedia

Reklama

Návštěvu u stomatologa si asi nikdo neužívá, pro někoho může být zdrojem přímo panického strachu. Jenže ten je kvůli zdraví vašich zubů potřeba překonávat, a my vám povíme jak.

Článek

Asi 75 procent populace má z návštěvy u stomatologa strach nebo nepříjemný pocit, 5–15 procent lidí trpí skutečnou fóbií, strachem, který jim brání ordinaci navštívit. Vede to k důsledkům, které nejsou příjemné ani pro ně, ani pro okolí.

Strach se rodí v dětství

Většina pacientů hledá příčinu obav ve špatných zkušenostech z dětství. Nevlídný lékař, pach dezinfekce, cizí prsty v puse, zlověstné cinkání nástrojů a ten zvuk vrtačky… Strach může ale už v dětství posilovat i úzkostlivá rodina, která své maličké lituje a chrání před nepříjemnostmi. Děti to vnímají, a má-li maminka obavy, bezděčně učí i dítě reagovat ustrašeně. Stačí jeden nepříjemný zážitek, a pocit strachu může zůstat.

„Děti, které se seznamují s ordinací již od útlého věku, reagují i na nepříjemné situace lépe,“ říká dentální hygienistka Bc. Jana Křepelková, spolupracující se společností Philips. „Horší je, když na křeslo usednou poprvé v sedmi, deseti letech a zuby už mají zkažené. Utěšování, že to nebude bolet, pak moc věrohodně nezní.“ Přitom péče o mléčné zuby je důležitá. Pomoci v prevenci jim můžou i takzvané sonické kartáčky (od nejútlejšího věku dokážou malým dětem zpříjemnit péči o chrup. Kartáček s nastavitelnou intenzitou čištění vede děti k péči o zuby formou hry).

Prevence nepříjemných zkušeností má začít co nejdříve. I děti ve školce chápou slova jako bakterie, kaz nebo kyselina a také to, proč se o zoubky starat.

Foto: Profimedia

Mladší ročníky se prý bolesti bojí více než starší generaceFoto: Profimedia

Nikam nejdu, bude to bolet

Vyhýbat se zubnímu lékaři a odkládat pravidelné prohlídky? Nerozum, ale mnoho lidí si na poslední chvíli najde výmluvu, proč na objednanou schůzku nejít. Podcenění kontrol může problémy zubních kazů a parodontitidy jen zhoršit, natož, když pauza bude trvat několik let. Špatné zuby odpuzují, komplikují přijímání potravy a mohou i trvale bolet. Vše pak míří ke ztrátě chrupu.

Jak se zbavit paniky

• Pozor! Alkohol ani analgetika nejsou dobrý nápad. Když už se k této obezličce uchýlíte, lékař by to měl vědět.

• Způsobuje strach lékař? Jděte jinam. Vyberte si takového, který vám bude příjemný. „Vnímavý lékař umí vytvořit klidnou atmosféru,“ říká MUDr. Roman Kadlec, vedoucí lékař stomatologického oddělení kliniky Esthesia. „Vystrašenému pacientovi nabízíme nejprve konzultaci, obavy probereme a on zjistí, že mu neublížíme.“

• Někomu pomáhá vysvětlení, co lékař v ústech právě dělá, jiný na to není zvědavý ani náhodou. Příjemnější může být hudba ve sluchátkách.

• Mačkání poddajného předmětu. „U nás mají nervózní pacienti rádi silikonový prsní implantát, který mohou mačkat a uklidňovat se tak,“ říká Roman Kadlec.

• Věříte talismanům? Vemte si je s sebou!

• Strach odplaví mluvení. Jenže ve vašich ústech vězí stále nějaký nástroj! Pomůže dohodnutý signál, na který lékař přestane pracovat. Navodí to vyváženou situaci, kdy pacient není nikomu vydán „na pospas“ a má situaci pod kontrolou.

Foto: Archiv firem

Chcete, aby děti čistění zubů bavilo? Zaměřte se na kartáček i další hravé prvky. Na foto (zleva): sonický kartáček Philips Sonicare for Kids byl vyvinut dle požadavků dětských lékařů i rodičů, má dva režimy čištění od 4 a od 7 let. Nechybí ani časovač, cena 1399 Kč. Potěší určitě i antibakteriální krytka Flipper s motivem pandy, cena 97 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Myslíte i na zubní doplňky? Na foto (zleva): ústní voda Fluoramine Junior s příchutí žvýkaček pro děti od 6 do 12 let obsahuje i výtažky z léčivých bylin, cena 93 Kč. Dentální nit PresiDent s příchutí limetka je vhodná pro děti od 6 do 12 letFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Motivace je pro děti to hlavní! Na foto (zleva): přesýpací hodiny pro děti Miradent přesně odměří 2 minuty čistění, cena 90 Kč. Tablety Gum Red Cote 12 ks aplikujte po vyčistění zubů. Místa, kde zbyl zubní plak, zůstanou zabarvená červeně, tedy vy i vaše děti uvidíte, kam je třeba příště zaměřit pozornost. Cena 80 KčFoto: Archiv firem

Strach se odplaví

„Pro větší zákroky je u ustrašených lidí vhodná analgosedace, máme i takzvanou premedikaci, tedy rajský plyn a kyslík, který sníží hranici bolesti a uvolňuje. Problematické zákroky se dají provádět i v celkové anestézii,“ vysvětluje Roman Kadlec.

V ordinaci tedy nemusí nic bolet. Znecitlivující injekci hradí zdravotní pojišťovna. Za analgosedaci, pacient zákrok vlastně prospí (aplikuje se do žíly a vyžaduje i předchozí vyšetření), si již připlatíte. Podle pracoviště to jsou dva tisíce i více korun. U chorobně bázlivých lidí je možná i celková anestézie (tak jako u speciálních zákroků na klinikách) a pacient za ni zaplatí i několik tisíc.

Tak co, ještě se bojíte zubaře?

Reklama

Načítám