Hlavní obsah

Strašák jménem cirhóza: Léčba jde těžko, raději jí předcházejte!

Foto: Profimedia

Chraňte svá játra správnou stravou. Jejich poškození bývá totiž nevratnéFoto: Profimedia

Reklama

Játra si chraňte. A to bez legrace. Spojují řadu životně důležitých funkcí. Když si je však jednou poškodíte, což se týká například nebezpečné cirhózy, je to nevratné. Za ní stojí špatná životospráva!

Článek

Cirhóza jater nejvíce trápí Francouze. Podle I. Interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha jí trpí 35 na 100 tisíc obyvatel. V Česku je to méně – 10 na 100 tisíc obyvatel –, ovšem postižených touto nemocí stále přibývá. Podle odborníků je nejhrozivější zejména nárůst výskytu u žen.

Nejhorší na tom všem je fakt, že již poškozená játra vám jen tak nikdo nevyléčí, řešením je pouze transplantace. Lékaři proto radí jediné – prevence je nade vše.

Proč jsou játra tak důležitá?

„Játra hrají klíčovou roli v metabolismu základních živin – zodpovídají za hospodaření s cukry, přeměňují tuky a produkuje se zde řada nezbytných bílkovin,“ uvádí MUDr. Michal Novák z interny Polikliniky Budějovická.

Jsou jakousi čističkou organismu. „Detoxikují organismus a odbourávají škodlivé látky, které nelze odstranit ledvinami. Dále jsou významnou zásobárnou železa, glykogenu, vitaminů A, E, D, K a B12. Tvoří se zde žluč nutná k trávení tuků, syntetizují i odbourávají se zde některé hormony. Díky vysokému energetickému obratu zde také dochází k tvorbě tepla,“ jmenuje dále lékař Michal Novák.

Foto: Profimedia

Pokud se nechcete vzdát masa, vybírejte jen to netučné, zejména hovězíFoto: Profimedia

Játra neskolí jen tak něco

Hned na začátek je důležité zmínit, že játra jsou ve vašem těla takový „otloukánek“, který toho celkem dost vydrží. Mají velmi vysoké regenerační schopnosti a zvládají se i s trochu horším zacházením vyrovnat.

Proto právě například cirhóza se neobjeví jen tak po dvouměsíčním alkoholovém hodování, ale až za řadu let. Játra tvrdnou postupně a vy prvních pár let nepozorujete žádné příznaky. V dalších fázích se objevují jen neurčité projevy jako únava nebo trávicí potíže a až v pokročilejších stadiích žloutne pokožka nebo dochází ke krvácení z jícnu.

„Když dojde k silnému zatížení, nebo menšímu, ale dlouhodobému přetěžování, můžete si tak vyprovokovat akutní zánět, respektive začne docházet k přestavbě jaterní tkáně a poklesu jaterních funkcí. Zpočátku to může být jen ztučnění jater, které je vratné a neprojeví se významnější poruchou funkce. Pak se ale můžete dopracovat opravdu až k nevratné cirhóze, v konečném stadiu k jaternímu selhání,“ varuje lékař Michal Novák.

Co jim škodí nejvíce?

„Z dlouhodobého hlediska jsou pro játra největší zátěží živočišné i rostlinné tuky, ale také živočišné bílkoviny. Je proto vhodné omezit maso a vynechat i sýry s velkým obsahem soli, příliš kořeněná jídla, bujony a všeobecně průmyslově zpracované potraviny,“ uvádí výživový specialista a osobní trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept. Tedy všechny instantní potraviny, konzervované potraviny, jídla z fast foodů, uzeniny či pekárenské výrobky.

Jedním z největších mučitelů jater je samozřejmě alkohol. Jeho nadměrná konzumace bývá označována jako nejčastější příčina vzniku cirhózy. „Rizikové je ale i nadbytečné užívání některých léčiv, například i běžně užívaného paralenu. Dále vysoké dávky vitaminu A, steroidní hormony neboli anabolika a drogy,“ uvádí MUDr. Michal Novák.

Foto: Profimedia

Nadměrné a dlouhodobé pití alkoholu vás může dovést až k cirhóze jaterFoto: Profimedia

Jak játrům trochu pomoci?

Výživový specialista Radek Pajič radí, co zařadit do jídelníčku, když chcete játrům pomoci s regenerací:

  • Mořské řasy
  • Kvašená zelenina – zelí, kapusta, mrkev, okurka, červená řepa...
  • Čaj ze zázvoru, pampeliškových a kopřivových lístků nebo jarních bylinek (sáhněte po těch hořkých)
  • Chróm – mléčné výrobky, kvasnice, melasa, lesní plody, červená řepa
  • Karnitin – zvěřina, libové hovězí maso, mléko a mléčné výrobky
  • Selen – ryby, zázvor, para ořechy
  • Lecitin – ovesná kaše, mléčné výrobky, čočka, květák, zelí, za studena lisované rostlinné oleje
  • Aminokyselina arginin – burské a vlašské ořechy, mandle, kešu, kokos, losos, cizrna a sója, hořká čokoláda a také mléčné výrobky

Chráníte svá játra?

Reklama

Načítám