Hlavní obsah

Stres: Zabiják vašeho hubnutí!

Foto: Thinkstock

Ve stresu se vám nepodaří zhubnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Neustále zkoušíte různé diety, ale váha se nehne ani o píď? Možná jen procházíte stresovým obdobím. Objevili jsme sedm příčin, proč se ve stresu nedá zhubnout, ani kdybyste se snažili sebevíc. Tohle vám hrozí!

Článek

Rozvod, zkouškové období, hektická doba, neustálý nátlak zaměstnavatele – to jsou jen některé důvody, které nás stresují a figura při tom pěkně trpí. Proč tomu tak je?

Příčina číslo 1: Špatné hladiny hormonů

Také máte neustále pocit, že zatímco kamarádka může sníst svíčkovou se šesti, vám stačí vypít skleničku vody a hned máte o kilo víc? Ve stresovém období naše tělo produkuje velké množství hormonu kortizolu. „Kortizol stejně jako hormon adrenalin, které se ve stresovém období uvolňují v těle, mají za úkol dodat mu energii do svalů, srdce i dalších orgánů. Tělo očekává boj nebo útěk, což přeneseně znamená fyzický výkon,“ vysvětluje nutriční terapeutka Gabriela Knosová. Podle ní je nejhorší dlouhodobý stres, při kterém danou energii nevyužijeme a ta se pak mění v krvi na tuk a ukládá se do tukových zásob. Bylo prokázáno, že tento hormon podporuje ukládání zejména v oblasti břicha.

Příčina číslo 2: Zrádné chutě

Ve zkouškovém období nebo při vysokém pracovním nasazení nesáhnete nikdy po salátu, ale tělo si žádá slané, mastné a sladké potraviny. Proč? Na vině je opět kortizol. Podporuje totiž chuť k jídlu, a to zejména na tučné a sladké pokrmy. To samozřejmě vede k nabírání hmotnosti. V dřívějších dobách toto lidem umožňovalo přežívat a orientovat se pouze na jídlo, které bylo dostupné. Dnes, kdy je jídla všude dost, to vede k obezitě a zdravotním problémům.

Příčina číslo 3: Zpomalený metabolismus

A kortizol do třetice. Tenhle hormon dokáže v těle udělat doslova spoušť. Ne nadarmo se mu říká stresový hormon. Jeho velké množství v krvi může také zpomalit váš metabolismus, což vyvolá automaticky pocit únavy a projeví se to na vašem elánu a nevrlé náladě. Nervozita zase vyvolá další zrádné chutě, je to začarovaný kruh.

Příčina číslo 4: Změna hladiny cukru

Dlouhotrvající stres může také změnit hladiny cukru v krvi, což se projevuje rovněž změnami nálad a únavou. Nervozita a depresivní nálady pak vedou k nezdravému stravování, potažmo k tloustnutí. Zvýšená hladina cukru může vyvolat i stavy jako hyperglykemie (přemíra cukru v krvi). Při velkém množství stresu může dojít i k takzvanému metabolickému syndromu. Jedná se o velmi závažné onemocnění postihující kolem třiceti procent evropské a severoamerické populace. Tato choroba navíc podporuje a urychluje aterosklerózu (kornatění cév) a může vyústit v srdečně-cévní problémy, ale i srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu.

Příčina číslo 5: Rychlé a nezdravé stravování

Když nemáte čas se najíst, často sklouznete ke stravě z fast foodu, která tělu prokazatelně uškodí. Při rychlém stravování tělo nestačí včas zareagovat pocitem sytosti, což vede k přejídání. Na jídlo z fast foodu navíc může vzniknout závislost. Více se dočtete zde.

Příčina číslo 6: Zanedbávání sportovních aktivit

„Nemám čas cvičit!“ - častá výmluva zaneprázdněných lidí. Mnohdy to ale výmluva skutečně není a nabitý program vám zkrátka nedovolí dostat se k jakékoli aktivitě. Když se k tomu přičte sedavý způsob zaměstnání nebo práce na směny, je to malér. Bez pohybu výdej energie stagnuje a příjem energie poté převyšuje, což vede k ukládání zásob na horší časy. Ale my vás přesvědčíme, že cvičit se dá i doma, nahlédněte do článku Zhubněte doma u televize!.

Příčina číslo 7: Rychlé nezdravé hubnutí

Řada z vás si stresové období pochvaluje jako úžasnou dietu. To je ale omyl. K hubnutí dochází díky nezdravému a nepravidelnému stravování. Podle nutriční terapeutky jde o ztrátu hmotnosti ze svalové hmoty, přičemž tukové zásoby mohou zůstat netknuté. Při nepravidelné stravě tělo začne energií šetřit. V období klidu, kdy se vrátíte k zaběhlým stravovacím návykům, pak opět ztracené kilogramy nejspíš naberete. Žádný extrém není dobrý, takže ani přejídání. „Když zaháníte stres jídlem, vypěstujete si navíc nezdravý návyk, kterého se těžko zbavuje,“ upozorňuje Gabriela Knosová.

Až se příště dostanete do začarovaného kruhu uspěchané doby, vzpomeňte si na to, jak moc tím tělu můžete uškodit. Naštěstí se dá proti stresu bojovat!

Reklama

Související témata:

Načítám