Hlavní obsah

Střídavá péče: horor pro dítě?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Střídavá péče je pro děti stresujícíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Donedávna jsme princip střídavé péče znali snad jen z amerických filmů. Dnes se stává relativně rozšířeným. Jaké má tohle řešení dopady na výchovu a psychiku dětí? Jaké s ní mají zkušenosti sami rodiče?

Článek

,,Všeobecně panoval názor, že pro děti je střídavá péče stres, ztráta zázemí, pocit nejistoty a tak dále. V mnoha případech tento model skutečně nelze doporučit. Řada jiných zase naopak dokazuje, že to je správná varianta pro všechny," komentuje psycholožka Hana Pazlarová dohody, podle nichž děti tráví střídavě zhruba stejný čas u matky jako u otce.

Fungovalo to jen chvíli

Barbora se rozváděla v polovině 80. let. Manžel si vymínil střídavou péči. ,,Měla jsem z toho strach. Ale kdybych se tomu bránila, vztahy by se ještě vyostřily a stejně by to nakonec odnesly naše holky. Navíc jsem věděla, že Petr je má  opravdu rád," popisuje své zkušenosti Barbora.

Zpočátku vše fungovalo. Dcery se těšily na tatínka a vracely se spokojené a plné zážitků. Problém nastal až poté, kdy si Petr našel přítelkyni a začal s ní žít. ,,Postupně jsem zjistila, že se snaží holky štvát proti mně. Navíc se snažila zavádět svůj režim, kterému děti vzdorovaly," líčí další vývoj Barbora. Pokusila se domluvit s exmanželem, aby se s dcerami stýkal bez přítelkyně. Ale nakonec i on sám čím dál víc dával přednost svému novému životu. ,,Prostě si je pak bral klasicky na víkend nebo občas, tím střídavá péče skončila," uzavírá svůj příběh Barbora.

Častý průběh

Příběh Barbory je podle psycholožky Hany Pazlarové z manželské poradny v mnoha ohledech typický. ,,Muži často vyžadují péči proto, že se bojí ztráty vazeb a kontaktu s dětmi. Bylo by hříchem na dětech, pokud ony samy o to stojí, tyto vztahy zpřetrhat," říká psycholožka. Podle jejích zkušeností je také obvyklé, že střídavá péče dříve či později sama skončí. Nejčastěji  proto, že muž začne žít svůj vlastní život s novou partnerkou a je pro něj náročné nalézt kompromis. Nebo, pokud si střídavou péči prosadil jen z trucu, mu dojde, že to je náročný úkol - jednak co se týče domácích povinností, jednak že je to na úkor jeho pracovního i osobního života," uvádí Hana Pazlarová.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vytvořte dítěti místo, kde může být samoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Leckde to dlouhodobě funguje

V mnoha případech střídavá péče funguje dlouhodobě a všem stranám vyhovuje. ,,Pokud nenastane nějaký stresující faktor, děti jsou schopné si vytvořit dva domovy," tvrdí psycholožka.

Aby střídavá péče nepřinášela dětem trauma

  • Děti na ni musejí přistoupit dobrovolně
  • Bývalí partneři na sebe nesmějí ,,nasazovat", dělat si naschvály, poštvávat proti sobě děti
  • Neprosazovat střídání na úkor toho, že dítě přijde o nějaký plán s tím druhým, na který se těší - to znamená operativně se domlouvat, co je pro dítě důležité, co si přeje
  • V obou domovech musí mít dítě své zázemí - alespoň minimální prostor vyhrazený pouze pro sebe.

Reklama

Související témata:

Načítám