Hlavní obsah

Strouhaný rybízový koláč na plech: s tvarohem a kakaem!

Hodnocení:
(189)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Jistě najdete podstatně sofistikovanější dezerty, než je ovocná buchta na plech, ale jistě také není náhoda, že právě tenhle koláč zmizí pokaždé bleskovou rychlostí! Voňavé máslové těsto, šťavnatá tvarohová náplň s osvěžujícím rybízem a křupavý kakaový vršek vám snad napovědí, proč je tak oblíbený.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto (bílky použijete do náplně)
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • 50 g holandského kakaa
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Na náplň (ovoce můžete dát téměř jakékoli)
  • 750 g tučného tvarohu v alobalu
  • 100 g cukru moučka
  • 2 bílky
  • 1 vejce
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g rybízu
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto zpracujte. Kdyby se příliš drolilo, zřeďte ho trochou mléka. Hotové hladké těsto uložte do lednice, než si připravíte náplň.

Krok 2: Na náplň ze všech 3 bílků ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh (nejlepší je ten z alobalu) prošlehejte s cukrem, posledním žloutkem, škrobem a vanilkou, opatrně zapracujte sníh a nakonec lehce vmíchejte odstopkovaný rybíz nebo jiné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, broskve, meruňky, višně, jahody...).

Krok 3: Dvě třetiny vychlazeného těsta nastrouhejte nebo nadrobte do formy vyložené pečicím papírem, zlehka upěchujte, potřete tvarohovou náplní a překryjte zbytkem nastrouhaného či nadrobeného těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut.

Tip: Rybíz je dost kyselý, takže jestli máte raději sladší moučníky, klidně do tvarohu přidejte víc cukru.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek