Hlavní obsah

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Tak chutná léto!

Hodnocení:
(207)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
střední

Jestli něco dělá léto létem, pak to jsou ovocné drobenkové koláče. Tenhle má voňavé máslové těsto, šťavnatou náplň z rybízu a tvarohu a kopec křupavé drobenky navrch. Použít můžete i jiné letní ovoce a stydět se za něj nebudete ani při slavnostnějších příležitostech, než je kafe na chalupě (ačkoli i tam se báječně hodí).

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
Na náplň
  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce
  • 80 g cukru moučka
  • 300 g rybízu
Na drobenku
  • 60 g mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 25 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na těsto zpracujte, a kdyby se drolilo, přidejte dvě tři lžíce vody. Rukama těsto natlačte do formy, nejlépe té s odnímatelnými okraji, a vytvořte asi třícentimetrový okraj.

Krok 2: Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 180 °C.

Krok 3: Mezitím prošlehejte všechny přísady na náplň (kromě rybízu). Místo pudinkového prášku můžete dát 1,5 lžíce škrobu. Do našlehané tvarohové směsi vmíchejte omytý rybíz (či jiné drobné ovoce).

Krok 4: Připravte drobenku, já jsem dala polohrubou mouku, ale použít můžete v podstatě jakoukoli.

Krok 5: Náplň rozetřete na předpečené těsto, posypejte žmolenkou a pečte dalších 40 až 50 minut dozlatova.

Krok 6: Než začnete koláč krájet, nechte ho úplně vychladnout, nebo ještě lépe zatuhnout v lednici. Hotový můžete zdobit čerstvým ovocem.

Drobenkové koláče mají mnoho forem. Zkuste i zdravější jahodové řezy s vločkami, švestkový crumble nebo meruňkový koláč s rozmarýnovou drobenkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama