Hlavní obsah

Suché a popraskané rty: Proč vás trápí a jak je dostat do kondice?

Foto: Thinkstock

Proti popraskaným rtům se dá úspěšně bojovatFoto: Thinkstock

Reklama

Bez balzámu na rty nejdete nikdy nikam. Celoročně totiž bojujete s vysoušením, praskáním a pálením rtů. Těmi vám ale organismus dává najevo, že s ním není něco v pořádku. Víte, co?

Článek

Kůže na rtech dostává nejčastěji zabrat vlivem počasí. Dobře jí nedělají mrazy ani extrémní horka, oboje vede k jejich vysoušení, praskání a šupinkování.

Pokud ale trpíte popraskanými rty celoročně bez ohledu na okolní vlivy, problém je bude zřejmě někde jinde. Možná jste si říkali, že vám holt nebylo dáno do vínku. Hebkost rtů ale není dána genetickými predispozicemi. Kromě vnějších podmínek jí tedy ovlivňuje stav vašeho těla.

Za vším hledej stravu

Pravidla správné životosprávy jsou vám podstrkována ze všech stran. A ne nadarmo. Příčina suchých podrážděných rtů bude s největší pravděpodobností souviset právě s vašimi stravovacími návyky.

„Popraskané rty mohou být ukazatelem toho, že vašemu tělu chybí vitaminy skupiny B, zinek a železo,“ upozorňuje nutriční specialistka Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Co dělat v takovém případě?

„Je třeba navýšit konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou špenát, brokolice, kapusta, brambory, avokádo, banány. Dále také zařadit do svého jídelníčku luštěniny – fazole, čočku, cizrnu, ořechy a madle, houby, fermentované výrobky ze sóji, celozrnné obilniny, vejce, ryby, vnitřnosti a také pivovarské kvasnice,“ doporučuje Zuzana Komůrková.

Foto: Thinkstock

Strava rozhodně ovlivňuje stav pokožky včetně rtůFoto: Thinkstock

Rtům ale mohou škodit i některé konkrétní potraviny. „Z jídelníčku byste měli vyřadit příliš slané a pikantní pochutiny, jako jsou chipsy a solené arašídy, dále alkohol, který rty dráždí,“ podotýká nutriční specialistka. Alkohol také ve velkém spotřebovává vitamin B, jehož deficit, jak píšeme výše, často stojí za praskáním rtů.

Problém může být taký nedostatečný pitný režim. To, že je tělo dehydrované, se může projevit právě na vašich rtech. Zkuste si proto pohlídat, ať do sebe denně dostanete aspoň dva litry tekutin, ideálně čisté vody nebo neslazeného čaje. Pokud se rty začnou regenerovat, našli jste příčinu.

Popraskání rtů nepodceňujte

Kromě toho, že praskliny na rtech bolí a nevypadají hezky, nesou s sebou ještě jednu potíž. Mohou se stát vstupní bránou pro bakteriální infekce. Další důvod si své rty chránit včas.

„Pokud jsou ale problémy s popraskanými rty a koutky úst vleklé a úporné, může jít o signál zánětu v těle, cukrovky či Crohnovy choroby. Spodní ret je pak podle tradiční čínské medicíny ukazatelem stavu tenkého střeva,“ upozorňuje Zuzana Komůrková. Zkuste se proto zamyslet, jestli jste kromě suchosti rtů na sobě nezpozorovali i další příznaky. I taková zdánlivá drobnost může pomoci odhalit vážnější chorobu.

Foto: Thinkstock

Když nic nepomáhá, jděte určitě k lékaři, může jít o příznak jiné nemoci!Foto: Thinkstock

Co prevence?

Není dobré, abyste se na balzámu na rty stali závislí. V nepříznivém počasí své rty ale určitě chraňte. „Oschlé, podrážděné rty vás svádějí k jejich olizování, což vám přinese krátkodobou úlevu, která vydrží jen pár vteřin, a vzápětí se rty ještě více vysuší a bolí,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Jitka Chalupecká z Laserového centra Anděl. Jaký balzám vybrat?

„Při opalování u moře nebo na horách je třeba použít průběžně balzám na rty s ochranným UV faktorem proti slunečním paprskům, který rty hydratuje a chrání proti dalšímu vysoušení. Mezi další složky patří například panthenol, který urychluje buněčnou obnovu a proces hojení, protizánětlivě působí bisabol, který zklidňuje citlivou pokožku. Přes zimní měsíce bych volila mastnější texturu balzámu, přes léto spíše hydratační,“ doporučuje MUDr. Jitka Chalupecká.

A jakou máte vy zkušenost se suchými rty?

Reklama

Načítám