Hlavní obsah

Super pomocníci pro snadné hubnutí

Foto: suunto.cz

Malí pomocníci vám pomohou být v kondiciFoto: suunto.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna mám 8 kilo dole stejně jako spousta z vás. Je jedno, kdy jste se mnou začaly hubnout a měnit životní styl, důležité je nepolevit! Stávkuje vám váha? Může to být i proto, že něco při cvičení neděláte správně. K uhlídání režimu, tepové frekvence při cvičení, kalorií apod. existuje spousta malých pomocníků, které vám pomohou zhubnout!

Článek

Vážení není mučení!

Zatímco dříve nám váhy byly schopné ukázat pouze hmotnost, ty dnešní kromě toho, že si pamatují údaje o vás i dalších členech rodiny, vám podají podrobné informace o množství tělesného tuku a vodě ve vašem těle (ETA 2775 90000). Některé dokáží měřit kostní i svalovou hmotu (BOSH PPW 2250) nebo třeba spotřebu kalorií apod. Ty super zvládnou všechno najednou a nestojí ani tisíc korun (např. digitální váha 5 v 1 od od Top Shopu).

Měření množství tuku v těle se většinou zjišťuje pomocí bioelektrické impedanční analýzy. Váha vysílá do těla slabý elektrický impulz (není téměř cítit a neškodí zdraví). Tělo na něj reaguje odporem, jehož velikost vychází z poměru svalové a tukové hmoty v těle. Výsledek ovlivňuje i váš věk, pohlaví a výška, které do váhy zadáte. I když podle odborníků údaje nejsou úplně stoprocentní, jako orientační plně postačí. S takovým pomocníkem máte ucelené informace o své kondici.

Foto: archiv firem

Vyberte si z nabídky na trhuFoto: archiv firem

Zázračné hodinky

I tak by se daly nazvat měřiče tepové frekvence, velmi důležitého údaje pro správné stanovení tréninku. Je potřeba ji hlídat pro každý druh cvičení. K čemu tepová frekvence je, se dočtete v článku Jak cvičit, abyste hubly. Měřiče mívají různou podobu, já jsem se zaměřila na ty, co slouží zároveň jako hodinky (např. Polar F4, Suunto t6c). Jsou vhodné zejména pro kondiční aktivity všeho druhu a pomohou vám sestavit a řídit váš osobní hubnoucí trénink.

Kromě tepové frekvence, kterou hlídají zvukovým signálem, takže nemusíte při cvičení neustále sledovat údaje na displeji, vám ukáží časy tréninku nebo energetický výdej v kilokaloriích. Přístroje dokonce dokáží ohodnotit vaši kondici, což funguje na základě srovnání a průměrných výpočtů při tréninku včetně vaší tepové frekvence. Údaje si tito malí pomocníci samozřejmě pamatují, takže si nemusíte nikde nic psát a budete mít vždycky přehled a statistiky vašich výkonů při ruce.

A protože jsou to vlastně hodinky, neschází jim funkce času, data, dne v týdnu i budíku. Většina z nich je vodotěsná, takže se dají používat i při plavání. Některé modely mají už i možnost sdílení dat s počítačem, není tedy problém si vyměnit jednoduše tréninkové informací e-mailem nebo po webu a sdílet tak své zkušenosti s kamarádkou, která se snaží také hubnout. Ty opravdu špičkové vám ukáží tréninkový efekt, mají zabudovaný výškoměr pro sledování pohybu v horách a výškových výkonů, měří rychlost, vzdálenost a kadenci šlapání, dokáží se spojit s iPodem a zpříjemňovat vám pohyb muzikou apod. S nimi zjistíte, zda poslední trénink opravdu stál za to!

Foto: mactopia.co.za

Senzor se ukládá do kapsičky v botěFoto: mactopia.co.za

Osobní trenér pro běhání!

Měřiče všeho možného se od sebe liší i umístěním. Digitální svět má neskutečné možnosti, a tak si dnes můžete pořídit třeba trenéra do boty. Dvě velké firmy se daly dohromady a vznikl Nike plus iPod jako nový osobní digitální trenér. Jestliže rády běháte, bude se vám to líbit! Stačí mít mp3 přehrávač (Apple iPod Nano) a boty ze série Nike+. Speciální modul se senzory se vloží v podrážce boty do ukryté kapsy a propojí se s iPodem, který můžete mít třeba v kapse nebo připevněný k ruce apod. Pomocí bezdrátové komunikace mezi přístroji se zaznamenávají a ukládají sesbíraná data. Doma si pak  v počítači ověříte, jaké výkony jste podávala a zda se liší od těch předešlých. Po dobu běhu si snadno zjistíte na displeji iPodu čas, celkovou vzdálenost, kterou jste uběhly (ten umí dokonce přehrávat vaši oblíbenou hudbu).

Všichni tito pomocníci vám podají ucelený přehled o tom, jak si při tréninku a hubnutí stojíte a co je potřeba zlepšit. Vynaložené peníze se vám určitě vrátí v podobě krásného těla a spokojeného pocitu.

Chcete zhubnout? Inspiraci pro váš jídelníček, zajímavé soutěže a morální podporu najdete nejen v pravidelném seriálu,ale i na Facebookua v mém osobním deníčku. Nejasnosti ohledně správného tréninku můžete probrat i s naším trenérem Michalem Šubrem v jeho poradně.

Reklama

Související témata:

Načítám