Hlavní obsah

Super výlet do podzemního labyrintu

Foto: pevnostjosefov.wz.cz

Impozantní budovy JosefovaFoto: pevnostjosefov.wz.cz

Reklama

17. díl – Při dnešním putování s námi navštívíte nejmodernější pevnost své doby, která dostala jméno po jednom ze slavných habsburských panovníků. Její pýchou je navíc i unikátní podzemní labyrint chodeb, kde na vás zaručeně čeká i v dnešních časech velmi dobrodružná pouť.

Článek

Ještě hádáte? Pak vám ještě trochu pomůžeme. Pevnost se nachází na soutoku řek Labe a Metuje. Když ji císař Josef II. poprvé uviděl dokončenou (byla vybudována v letech 1780 až 1787), poklepal prý na zeď a divil se, že cihly nejsou ze zlata. Habsburky totiž tato stavba stála neuvěřitelných 10,5 milionu zlatých! Získali však za to jednu z největších a na svou dobu nejmodernějších pevností, kterou mělo v případě obležení bránit až 12 000 vojáků.

Už znáte její název? Ano, jde o pevnost Josefov a najdete ji ve východočeském městě Jaroměř.

Nahoře i v podzemí

Většinu bastionů z cípaté pevnosti si už odhlodal zub času, ale i to, co se zachovalo, stojí za vidění. Projděte se městem a přesvědčte se, že tvůrce josefovské pevnosti, francouzský inženýr Claude-Benoit Duhamel de Querlonde, vskutku vytvořil vrcholné dílo evropského fortifikačního stavitelství 18. století. Můžete prozkoumávat zbytky opevnění i lapidárium soch barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, projít se po valech bastionu a dělostřeleckého ravelinu, prohlédnout si muniční sklady, vybudované kvůli bezpečnosti vně pevnosti, anebo zavítat do vojensko-historického muzea na hlavním náměstí. Josefov, který je od roku 1948 součástí města Jaroměře, si zkrátka dodnes uchoval neopakovatelný vzhled a atmosféru, která stojí za bližší prozkoumání. K tomu nejlepšímu, co se tu dá zažít, ovšem patří prohlídka podzemí.

Dolů a do tmy

Labyrint chodeb pevnosti Josefov měřil téměř 45 km a představoval zřejmě nejrozsáhlejší podzemní komplex v celé Evropě. Co vás čeká v podzemních chodbách dnes? Dobrodružství začíná už tím, že si každý návštěvník nese vlastní lampičku – svíčku v kovové polootevřené svítilně. Přibližně kilometrová trasa většinou vede hlavními chodbami, ale čekají vás úseky, kde dlouháni už musí sklonit hlavu a ohnout záda. I to byla součást válečné taktiky – císařovna Marie Terezie totiž pevnost Josefov postavila hlavně na obranu proti pruskému králi Fridrichu II., a kdyby se náhodou do pevnostních chodeb podařilo pruským vojákům proniknout, s jejich přehnaně vysokými čepicemi by se jim tu běhalo opravdu mizerně. Průvodce vám předvede i další překvapení – sfoukne svíčku, zmizí a za chvíli se vynoří úplně odjinud, kdesi za vašimi zády. Kdyby vás totiž někdo v důmyslném systému chodeb pronásledoval, můžete mu snadno zmizet v některé z bočních uliček (jen vědět, ve které!) a vítězně mu vpadnout do zad.

Foto: pevnostjosefov.wz.cz

Ve své době byla pevnost nedobytnáFoto: pevnostjosefov.wz.cz

Čekající svědek dávných časů

Ironií osudu nebyla josefovská pevnost nikdy napadena a nikdy tak nemohla projevit svou sílu; byla dokončena roku 1787, tedy krátce předtím, než se objevila revoluční Francie a evropské strategické poměry se navždy proměnily. Dokonce i po sto letech, kdy se v téhle oblasti znovu válčilo, čekal Josefov na svého nepřítele marně. Prusové pevnost obešli a k rozhodující bitvě prusko-rakouské války roku 1866 nakonec došlo u Sadové poblíž Hradce Králové. S moderními zbraněmi a jiným stylem velení zkrátka staré pevnosti přestaly být IN.

Na vláčky do Železničního muzea Výtopna Jaroměř

Od josefovského podzemí je to jen pár stovek metrů k více než sto let staré výtopně parních lokomotiv v blízkosti železniční stanice Jaroměř. Tady si připomenete doby, kdy na železnici vládla pára. Vedle řady nákladních a osobních vozů, více či méně zvláštních přístrojů a drobností, jsou k vidění samozřejmě i lokomotivy – například stroj z roku 1901, který jezdil z Tanvaldu do Kořenova po naší jediné ozubnicové trati, čtyřspřežní parní lokomotiva, která na přelomu 19. a 20. století patřila k největším tendrovým lokomotivám v Rakousku-Uhersku, či autodrezína zvaná Kyklop. Pro děti je velmi atraktivní také točna před hlavní budovou.

Co byste měli vědět

Podzemní chodba a lapidárium pevnosti Josefov jsou otevřeny v květnu, červnu a září denně mimo pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin, poslední prohlídka je v 16 hodin. V červenci a srpnu je otevřeno až do 18 hodin, poslední prohlídka je v 17 hodin, v dubnu a říjnu je otevřeno pouze o víkendech a ve svátky do 16 hodin, poslední prohlídka je v 15 hodin. (Vstupné: děti do 6 let zdarma, děti, studenti a důchodci 20 Kč, dospělí 40 Kč.; http://pevnostjosefov.wz.cz).

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř je otevřeno v květnu, červnu a září v sobotu, neděli a ve svátek od 9 do 16 hodin, v červenci a srpnu denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin. (Vstupné: děti do 6 let zdarma, děti 20 Kč, dospělí 40 Kč.; www.spolecnost-zeleznicni.cz).

Foto: archiv Železničního muzea

Parní lokomotivy jsou pořád krásnéFoto: archiv Železničního muzea

Další zajímavosti v okolí

Hospital Kuks – koncem 18. století nechal hrabě Špork na svém panství vybudovat velkolepý barokní areál se špitálem a kostelem; k vidění jsou tu sochy Ctností a Neřestí z dílny mistra Matyáše Bernarda Brauna, komplex Hospitalu s muzeem farmacie, kostel Nejsvětější Trojice s hrobkou hrabat Šporků a také galerie vín s bohatou vinotékou. (www.hospital-kuks.cz)

Braunův Betlém – barokní sochy mistra Brauna můžete obdivovat i v unikátní přírodní galerii nazývané Betlém, kde jsou postavy a reliéfy tesané přímo do skal a kamenů nedaleko Kuksu. Najdete ji v Novém lese, asi 3 km od Hospitalu Kuks.

Safari a zoo ve Dvoře Králové nad Labem – protože zoo je považována za unikátní genobanku afrických zvířat a patří mezi významné světové chovatele afrických kopytníků, z tradičního pojetí africké architektury vychází i řada pavilonů a dalších doplňkových staveb. Typická zvířata Afriky můžete vidět například v tropických pavilonech Ptačí svět a Vodní světy, ale i na ostrově lemurů, ve velké průchozí ptačí voliéře, v pavilonech a výbězích šelem, opic, slonů, hrošíků a nočních zvířat. V areálu zoo najdete rovněž řadu dětských hřišť a míst k odpočinku, několik letních občerstvení s venkovním posezením a celoročně otevřenou restauraci s výhledem na hravé lemury. Součástí zoo je také unikátní galerie obrazů Zdeňka Buriana s pravěkou tematikou a malý dinopark – třináct modelů dinosaurů v životní velikosti.

Zvířata si můžete prohlédnout nejenom v pavilonech a výbězích, ale také na africkém Safari, ploše s rozlohou 27 ha. Při projížďce speciálními dvoupatrovými safaribusy spatříte například zebry, antilopy, pakoně, pelikány, kormorány či volavky. Komentované prohlídky jsou zahrnuty do celkového vstupného (a během dne si je můžete zopakovat), trvají 20 minut a do safaribusů se bez problémů vejdou i dětské kočárky.

Od června do konce prázdnin se můžete vypravit i na večerní projížďky po Safari, které královédvorská zoo nabízí jako jediná v Evropě. Safaribusy při ní nevyjíždějí z obvyklého stanoviště, ale přímo od hlavní brány zoo a kromě vlastního Safari spatříte i letní výběhy zeber, buvolů, žiraf, nosorožců a gepardů. (www.zoodk.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám