Hlavní obsah

Super výlet: Do zábavního parku!

Foto: Alena Svobodová

V zábavním parku si vaše děti užijíFoto: Alena Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

13. díl – Oslavte s dětmi jejich svátek již o tomto víkendu. A kde jinde než v zábavním parku! Určitě budou nadšené a vy spokojené, že si svůj den patřičně užily! A kam že vás tentokrát zveme? Do dětského ráje, který najdete v malebném Pošumaví...

Článek

Kromě již zmiňovaných atrakcí zde „potkáte" plně elektrifikované modelové kolejiště s vláčky a vším, co k železnici patří, zámek Zelenou Horu, místo, kde kdysi žil poustevník, a nakonec se můžete vyfotografovat u kamenné báby; podobnou sochu nikde jinde v Česku nenajdete. Už víte? Jasně, vyražte do Nepomuka! Města často spojovaného se Švandrlíkovými Černými barony a slavným Rukopisem Zelenohorským.

Zábavní park Pyramida

Začněme rovnou tím nejlepším, a sice areálem plným atrakcí s rozlohou 10 000 metrů čtverečních. Přestože se nachází jen kousek od silnice, není hlučný, ale velmi příjemný, plný zeleně a vzrostlých stromů. Na nejmenší návštěvníky tady kromě malého a velkého řetízkového kolotoče čeká také kolotoč s autíčky a velká houpací loď, obří trampolíny, prolézačky, skluzavky a několikero různých houpaček; všechny složitější atrakce mají odbornou obsluhu. Pískoviště jsou dobře zásobená hračkami, v dřevěných domečcích nebo vláčku si vaši potomci můžou třeba zahrát na schovávanou, za letních veder se osvěží v brouzdališti. V zoo koutku nežijí jen opičky, ale i domácí zvířata – prasata, husy, slepice a několik psů a koček. Někdy se po parku prochází také pštrosi a poník.

V parku najdete i hřiště pro volejbal, nohejbal či fotbal, kuželky, šipky a stoly na ping-pong, nechybí občerstvení s kávou, čajem, džusem, pivem, zmrzlinou a několika rychlými teplými jídly. S malými dětmi se můžete stáhnout do klidného ústraní, kde si můžete společně odpočinout – takže si nezapomeňte deky a na návštěvu si určitě rezervujte víc než pár hodin!

Foto: zeleznice-vrcen15.cz

Milovníci vlaků a vláčků, zavítejte do VrčněFoto: zeleznice-vrcen15.cz

Město s kočičími hlavami

Až vás to v Pyramidě přestane bavit, vydejte se aspoň na malou procházku městem. Nepomucké náměstí je totiž jedním z mála, kde dětem můžete ukázat původní dlažbu z kočičích hlav. Zajímá vás, kde kdysi pravděpodobně stával rodný dům svatého Jana Nepomuckého? Pak vyhledejte majestátní barokní chrám, vystavěný po roce 1729 podle plánů architekta Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Říká se, že malý oltář uprostřed kostela, nazývaný Janova kolébka, prý stojí přímo na místě, kde se světec kolem roku 1340 narodil.

Ve Vrčni to vrčí a houká

Ve Vrčni si přijdou na své všichni malí a velcí kluci. Přímo na návsi najdete dům, v jehož podkroví vybudoval pan Jaroslav Navrátil rozsáhlé kolejiště v měřítku TT 1 : 120, druhé největší v České republice. Více než 70 procent železnice je elektrifikováno, takže nad zhruba 150 metry modelových kolejí se táhnou skutečné troleje, objevíte tu i funkční lanovou dráhu a spousty drobných detailů. Chloubou je kruhová výtopna s pětadvaceti vnitřními stáními, dvěma samostatnými vjezdy a funkční točnou s automatickým přestavníkem, největší model svého druhu v České republice. Kromě kolejiště si můžete prohlédnout dobové relikvie z provozu drah – uniformy železničářů, čepice, lampy, telefony, průkazky, nádražní administrativu, grafikony, knihy o železnici, označovače jízdenek, schránky na jízdenky, prospekty kolejových vozidel a další. Děti si mohou vyzkoušet ovládání modelového vláčku, na většinu předmětů si také bez obav mohou sáhnout, případně si vyzkoušet, jak se s nimi pracuje, a nakonec dostanou na památku kalendáře, pohlednice, razítka či jízdenku.

Kamenná bába u Bezděkova

Cestu z Nepomuka nebo do Nepomuka naplánujte tak, abyste mohli navštívit vesničku Bezděkov. Leží jen kousek od Chanovic, kde můžete navštívit skanzen a muzeum řemesel v zámeckém areálu. Nad hrází rybníka východně od Bezděkova se tyčí pahorek a z jeho vrcholku se usmívá téměř třímetrová kamenná socha. Před několika lety ji vytesal Jiří Šulc; prý chtěl, aby v odlehlém kraji, kde lišky dávají dobrou noc, také byla nějaká památka. Inspirovala jej dávno zničená socha kamenné ženy, která stávala u slovanského hradiště nedaleko Strakonic a k níž se ještě ve středověku chodily těhotné ženy modlit za zdárný porod. Podle dochované předlohy ji tedy pan Šulc vytesal z osmitunového kamene znovu a dal svému dílu jméno Alžběta. Z bezděkovské návsi to ke kamenné bábě jsou necelé dva kilometry, navíc vás čeká pohodlná cesta po rovině a příjemnou alejí starých lip se spoustou kamenných sedátek.

Foto: Eva Obůrková

Kamenná bába se na vás usmíváFoto: Eva Obůrková

Co byste měli vědět

Zábavní park Pyramida leží v Nepomuku poblíž benzinové pumpy a restaurace Pyramida u hlavní silnice E49 ve směru na Blatnou. (Otevírací doba: květen (so + ne 10–18 hodin), červen (pá 12–18 hodin, so + ne 10–18 hodin), červenec a srpen (po–pá 12–18 hodin, so + ne 10–18 hodin), září a říjen (so + ne 10–18 hodin).; Vstupné: 70 Kč na osobu a na den, pro školní zájezdy 55 Kč na osobu a na den (doprovod zdarma, zájezd je nutné objednat předem); tel.: 377 246 164, 608 113 301 (Flachsovi); www.nepomucko.cz).

Zámek Zelená Hora bývá otevřen nepravidelně a občas; aktuální informace najdete na stránkách www.zelenahora.cz.

Kolejiště ve Vrčeni je otevřené denně celý rok. Protože podkrovní prostory jsou velmi stísněné a počet návštěvníků je nutné regulovat, domluvte si návštěvu předem telefonicky. (Vstupné je dobrovolné., 335 41 Vrčeň 15, tel.: 371 580 188, www.zeleznice-vrcen15.cz, GPS: 49°30'30.429"N, 13°37'8.208"E).

Skanzen – expozice lidové architektury v Chanovicích (otevřeno: květen sobota a neděle 10.00–12.00 a 13.00–17.00 hodin; červen–září úterý–neděle 10.00–12.00 a 13.00–17.00 hodin anebo po dohodě na telefonu 721 721 908, Vstupné dospělí 20 Kč, děti 10 Kč, www.muzeum.klatovynet.cz).

Informační centrum v zámeckém areálu v Chanovicích (Otevřeno: květen: sobota, neděle a svátek 10.00–16.00 hodin; červen až srpen: každý den 10.00–16.00 hodin; září: sobota, neděle a svátek 10.00–16.00 hodin; Vstupné: Expozice Nositelů tradice lidových řemesel 15 Kč, Expozice lidových řemesel Pošumaví 15 Kč, Výstavy v zámeckém areálu 15 Kč, Všechny expozice dohromady 40 Kč; Tel.: 376 514 164, www.chanovice.cz).

Další zajímavosti v okolí

Výlet k poustevně Na Skalici u Prádla – Ujdou vaše děti 8 km? Pak se vydejte na krátký výlet kolem Nepomuka, spojený s prohlídkou několika pěkných kuriozit. Trasa začíná v Nepomuku na náměstí, odkud půjdete po červené značce přes čtvrť Zelený dol směrem na Klášter. Minete barokní kapličku sv. Vojtěcha zvanou Šlépěje. Naproti ve stráni spatříte balvan, z nějž dle pověsti biskup Vojtěch kázal – prohlubně v něm jsou snad otisky světcových stop. Cesta pokračuje podél podmáčených luk údolím říčky Muchovky. Přejdete barokní Červený most; ten se odnepaměti natírá na červeno, aby tak připomněl strašlivou bitvu, při níž se celý most zbarvil krví. Kdy to bylo? Kdo ví, prý snad za husitských válek. Od mostu pokračujte dál po červené turistické značce úvozem mezi remízky k lesu a tam vystoupáte až na vrchol Na Skalici. Tady na rozeklaném buližníkovém suku stojí prastará kamenná poustevna, krytá šindelem. V jeskyni prý za pradávných časů žil poustevník Bořita, současník svatého Vojtěcha. Mezi stromy se otevírá výhled na Bukovou horu (hřeben lesů vpravo), pod vámi leží ves Prádlo, kam můžete sestoupat opět po červené značce. Název obce upomíná na někdejší rýžování – praní zlata. Ve všední dny z Prádla do Nepomuku jezdí autobus, o víkendu je nejlepší vrátit se zpět stejnou cestou (celkem 8 km).

(Trasu připravila a osobně s dětmi prošla Alena Svobodová, autorka knížky KAM v západních Čechách a KAM na víkend – Plzeňsko).

Související témata:

Načítám